Slovenci nadzorujejo evropsko ligo

Brezdomec Šahtar ne želi razočarati Ukrajincev.

Objavljeno
28. april 2016 03.09
Jernej Suhadolnik
Jernej Suhadolnik

Ljubljana – Tudi tretji zaporedni nogometni dan v Evropi bo prinesel derbija. Dogajanje pred večerom je bilo resda »nenogometno«; v Liverpoolu pogrevajo tragedijo iz Sheffielda, ko je 15. aprila 1989 izgubilo življenje 96 »rdečih«, 766 je bilo ranjenih.

Angleži so odtlej radikalno spremenili svoj nogomet, revolucija z uvedbo premier league ga je vrnila na vrh. Pred večjim izzivom so Ukrajinci, saj na obzorju še ni konca državljanske vojne. To močno občutijo pri Šahtarju, klubu iz Donjecka, ki se je pred vojno spogledoval celo z evropsko elito.

»Prodali smo Fernandinha, Williana, Teixeiro in Mhitarjana, ki smo jih proizvedli prav mi, a smo še vedno v vrhu. Tudi sam sem imel ponudbi Chelseaja in Bayerna, a nisem mogel pustiti na cedilu tukajšnjih prebivalcev. Izgubili smo svoje mesto, domove, štadion in navijače. Moštvo je zaradi tega še močnejše in verjamem, da bomo navijače razveselili z nastopom v finalu, četudi igramo domače tekme v Lvovu,« je ocenil Darijo Srna, hrvaški nogometaš, ki sta se ga močno dotaknili že dve pravi vojni.

Tudi Slovenci bodo drevi še kako aktivni. Tekmo v Villarrealu bo vodil sodnik Damir Skomina, večer v Lvovu pa bo nadzoroval Uefin delegat Dane Jošt.

Evropska liga, polfinale

Šahtar Donjeck - Sevilla (21.05)

Villarreal - Liverpool (21.05)