Slovenci še zdaleč niso obupali nad 1. SNL

Ligaško premiero zaznamovalo veliko število golov in navijačev. Krka in Krško ne moreta biti vlečna konja.

Objavljeno
21. julij 2015 01.09
Jernej Suhadolnik, šport
Jernej Suhadolnik, šport
Ljubljana – Bo sezona 2015/16 v 1. SNL boljša kot prejšnja, bo ponudila več navijačem, medijem in pokroviteljem? Tako se sprašujejo v slovenski nogometni družini, potem ko je ligaški štart navdušil gledalce tako na štadionih kot pred TV zasloni.

Prva liga je pred začetkom nove sezone izgubila manj kakovosti kot v prejšnjih letih. Slovenijo je resda zapustil reprezentant Benjamin Verbič, drugi najvidnejši igralci želijo še naprej zoreti na sončni strani Alp. Maribor, Olimpija in Koper kot klubi z največ potenciala so dejansko zaenkrat ohranili nedotaknjene zasedbe in jih še okrepili.

90 odstotkov več gledalcev

Primerjava obiska tekem uvodnega kola s prejšnjimi leti potrjuje, da Slovence še kako zanima tudi ligaški nogomet in da navijači spet gojijo visoka pričakovanja. Pet tekem je obiskalo povprečno 1680 gledalcev (Maribor 3200, Olimpija 1800, Krško 1900, Koper 400, Rudar 1100), kar je 90 odstotkov več kot ob uvodu izpred leta dni (povprečje 880; 2000 v Mariboru, 400 v Stožicah, 800 v Celju, 900 v Domžalah (Radomlje) in 300 v Novi Gorici). Tudi zaključek sezone 2014/15 je bil mizeren, brez šampionskega slavja v Ljudskem vrtu (8000 gl.) je znašal povprečni obisk preostalih tekem 300 gledalcev. Številka 1680 je obetavna; zgodovinsko povprečje v 1. SNL znaša 1104 gledalcev/tekmo, v minuli sezoni je znašal obisk 1081 gledalcev/tekmo, sezono prej 883. In še: konec tedna bosta pokala po šivih najmanj štadiona v Zavrču (Olimpija) in Krškem (Luka Koper), morda tudi tretji v Domžalah (Maribor).

40 odstotkov več golov

Prvi krog v novi sezoni je ponudil tudi 40 % golov več kot lanski uvod (14:10), kar je po meri navijačev. Tridnevni maraton so zaznamovali klubi z vzhodnega dela Slovenije – v petek Zavrč, v soboto Krka in v nedeljo Krško. Zavrč je v Mariboru potrdil sloves nepredvidljivega moštva, ki bo tudi v novi sezoni očitno lahko premagal slehernega tekmeca, hkrati pa mu lahko kadarkoli spodrsne. Krka je sodelovala v morda najmanj privlačni tekmi ob Velenjskem jezeru, ko je izkoristila neuigranost Rudarja – ta je pred sezono izgubil oba bočna igralca – in iz »bunkerja« prišla do prvih treh točk. Krčani so v zanje zgodovinski tekmi prišli do zgodovinske zmage v dvoboju s Celjani na podoben način. Da bo gostom težko zmagati tudi na štadionih Portoval in Matije Gubca, je le pozitivno za razvoj lige in nogometa. Palčka Krka in Krško, ki na vrhu lige delata družbo Olimpiji in Domžalam, seveda ne moreta biti vlečna konja SNL; ne nazadnje je – v zgodovinskem pregledu 1991-2015 – osvojilo več kumulativnih točk od njiju veliko klubov, ki jih ni več, ali pa životarijo. To so Primorje, Mura, stara Olimpija, Korotan, Nafta, Beltinci, Drava, Ljubljana, Interblock, Izola, Dravograd, Naklo in Šmartno.

Nujne izkušnje iz tujine

Kakovost lige lahko dvignejo le klubi z najdaljšo tradicijo, kot so Olimpija, Maribor in Koper, in klubi, v katerih delujejo strokovnjaki z največ izkušnjami iz tujine ter reprezentance. Samo z mladimi na igrišču in ob njem gotovo ne bo šlo. Neupoštevaje Štajerce, ki se ta čas nahajajo v edinstvenem obdobju ključnih evropskih preizkušenj, so Ljubljančani in Koprčani navdušili navijače; prvi svoje, drugi nevtralne. Gledalce – tekmi je bilo možno spremljati tudi v TV prenosih – zanima le nogomet visokega ritma, dramatičen finiš tekme, opazna borbenost akterjev in, ne nazadnje, veliko število golov. Četudi ni šlo za tehnično popoln nogomet, igralci pa so storili tudi več napak pri oddaji žog, je tako v Stožicah kot na Bonifiki padlo po pet golov.

Naivno bi bilo pričakovati, da bo vselej tako, ne nazadnje je bila večina golov posledica napak v igri tekmecev. Takšne tekme bi lahko prerastle v trend le ob »sodelovanju« glavnih akterjev: torej Maribora in Olimpije, ki bi jima občasno »pomagali« še Koper, Domžale, Celje, ...