Slovenci v Bielefeldu do lepe popotnice za Islandijo

Slovenska nogometna reprezentanca je na prijateljski tekmi z 2:0 premagala Turčijo.

Objavljeno
31. maj 2013 17.14
Germany Soccer Turkey Slovenia
M. Ž., Delo.si
M. Ž., Delo.si

Bielefeld - Slovenska reprezentanca je v nemškem Bielefeldu igrala prijateljsko tekmo s Turčijo in jo premagala z rezultatom 2:0.

To je bila prva uradna tekma Turčije in Slovenije, ki sta ji zmago zagotovila Milivoje Novaković v 11. in Tim Matavž v 65. minuti.

Slovenski selektor Srečko Katanec danes ni mogel računati na poškodovanega napadalca Zlatana Ljubijankića, vezista Josipa Iličića in vratarja Samirja Handanovića, a so se izkazale njihove zamenjave, na čelu z mladim golmanom Janom Oblakom. Ta je s številnimi obrambami poskrbel za to, da Slovenija prvič po enajstih tekmah ni prejela gola.

Slovenci bodo v petek nadaljevali s kvalifikacijami za nastop na svetovnem prvenstvu 2014, ko bodo gostovali na Islandiji.

21. reprezentančni gol Novakovića

Na začetku tekme so več pokazali domači, ki so že v drugi minuti sprožili strel proti vratom Jana Oblaka, a se ta ni pustil presenetiti.

Slovenci si v prvih desetih minutah niso pripravili resne priložnosti, nato pa so v 11. minuti šokirali Turke. Kevin Kampl si priboril žogo in jo podal Bojanu Jokiću, ta je z leve strani v kazenski prostor poslal uporaben predložek, ki ga je v gol z glavo pretvoril Milivoje Novaković. Za napadalca japonske Omije Ardije je bil to že 21. gol v slovenski reprezentanci.

Turki so na prejeti gol odgovorili z napadalno igro in si pripravili dve priložnosti za izenačenje. V 14. minuti sta kombinirala Hasan Ali Kaldırım in Mevlüt Erdinc, ta je poskusil z glavo, a žogo poslal mimo desne vratnice domačega gola. Sledil je še strel Canerja Erkina v 17. minuti, ki pa z leve strani kazenskega prostora ni ogrozil vrat Jana Oblaka. Erkin je devet minut kasneje znova sprožil proti slovenskemu golu, vendar je žogo z roba kazenskega prostora poslal visoko čez prečko.

Erdinc in Birsa neuspešna

Domači gledalci so v 34. minuti videli najlepšo priložnost svoje reprezentance. Mevlut Erdinc je po udarcu iz kota ustrelil z glavo, a je žoga zletela tik ob levi vratnici. Na drugi strani je Slovenija zapretila prek Valterja Birse, ki je z razdalje sprožil v vratarjev levi kot, a je bil neuspešen.

V zaključku prvega polčasa je slovenskega vratarja Jana Oblaka poskušal premagati še Erkin, a je meril naravnost vanj, tako da je ostalo pri vodstvo Slovenije z 1:0.

Radosavljević vstopil in »porumenel«

Slovenski selektor Srečko Katanec se ob polčasu ni odločil za spremembo v svoji enajsterici, prvo menjavo je naredil v 56. minuti. Takrat je namesto Reneja Krhina v igro vstopil Aleksandar Radosavljević. Ta je po manj kot minuti na igrišču naredil prekršek in si za to prislužil rumeni karton.

Turki so prekršek Radosavljevića skoraj kaznovali z golom, ko je z glavo sprožil Ömer Toprak, vendar se je Jan Oblak izkazal z odlično parado in svojo mrežo ohranil nedotaknjeno.

Matavž podvojil vodstvo

Srečko Katanec je v 58. minuti opravil drugo zamenjavo, strelec edinega gola Milivoje Novaković je svoje mesto prepustil Timu Matavžu.

Napadalec nizozemskega PSV-ja je za gol potreboval le sedem minut. Na levi strani igrišča je sprejel žogo, prodrl v sredino in z diagonalnim strelom premagal vratarja Sinana Bolata.

Slovenski reprezentant Kevin Kampl bi v 75. minuti lahko dokončno razblinil vse dvoje o zmagovalcu, ko je po desni strani sam prodrl proti turškim vratom, a je Bolat ubranil njegov strel. Kampl je sedem minut kasneje zapustil igrišče, namesto njega je vstopil Zlatko Dedić.

Turški nogometaši so si do konca tekme priigrali še eno lepo priložnost, ko je Burak Yilmaz v 92. minuti sprožil s prostega strela, a je bil Jan Oblak na pravem mestu. Tekma se je tudi po njegovi zaslugi končala s slovensko zmago z 2:0.

Katanec: Dosegli smo svoje

»Čestitke nogometašem, ki dajejo svoj maksimum. S to zmago se nam je odvalil kamen od srca. Lahko bi dali še kakšen gol, a kljub temu ne smemo biti kritični. Fantje so garali. Nekaj žog smo izgubili na sredini igrišča, kar bi lahko odigrali bolje, a dosegli smo svoje,« je po tekmi povedal selektor Slovenije Srečko Katanec.

Izid

Turčija - Slovenija 0:2 (0:1)

(Novaković 11., Matavž 65.)