Slovenski znanci zasenčili brezvoljne Realove zvezdnike

Liga prvakov: Madridčanom opozorilo ob pravem času. Schalkejevi igralci so pretekli skoraj 10 km več.

Objavljeno
11. marec 2015 21.01
J. S., šport
J. S., šport

Ljubljana – Nedavni poraz Reala s Schalkejem je presenetil mnoge v nogometni družini, četudi Madridčanov ni ustavil na njihovi poti do finala lige prvakov v Berlinu. Kraljevski klub pač ne izgubi v svojem domicilu, prav tako ne prejme vsak dan štirih golov.

Na tekmah Reala in Schalkeja so prišli na svoj račun nevtralni navijači, saj so akterji v štirih tekmah – kluba sta se na enaki ravni merila že lani – zabili 20 golov. Tako Nemci kot Španci so bili po tekmi v Madridu slabe volje: realovci so igrali tako brezvoljno, da so preživeli le po zaslugi sijajnega Cristiana Ronalda, po porazu pa so poslušali koncert žvižgov. Nemci so se pač poslovili od Evrope, zato se niso imeli česa veseliti.

»V nogometu se stvari spreminjajo zelo hitro. Kdo bi si denimo decembra mislil, da bomo marca igrali tako slabo?« se je vprašal Realov trener Carlo Ancelotti, ki je nato izpostavil veliko pridobitev – vrnitev Luke Modrića, ki je z nekaterimi potezami razkril pomen njegove prisotnosti za igro evropskih prvakov, četudi še zdaleč ni povsem pripravljen za pravo akcijo. Ancelottijev rojak Roberto di Matteo, po rodu resda iz Švice, je izpostavil zapravljeno priložnost za klub iz Gelsenkirchna: »Na obeh tekmah smo imeli smolo, saj smo po enkrat zadeli vratnico. Ronaldo je naredil razliko tako v Gelsenkirchnu kot v Madridu.« Slednji je po uvrstitvi v četrtfinale napovedal medijski molk do konca sezone, kar o trenutnem položaju v Realovi slačilnici morda pove več kot tisoč besed. Realovi zvezdniki že nekaj zadnjih tekem ne blestijo in prav zanimivo bo videti, kako bodo spremenili svoj učinek na igrišču do naslednje nedelje, ko bodo gostovali v Barceloni.

Schalkejevi igralci so pretekli skoraj 10 km več (113,1:122,5); trije so pretekli več kot 12 km – Meyer (12.299 m), Neustadter (12.476 m) in Klaas-Jan Huntelaar (12.084 m). Primerjava slednjega z Realovim »centerforjem« Karimom Benzemajem je zgovorna: Francoz je pretekel na igrišču 10.842 m. Morda je zadel bistvo Predrag Mijatović, ki je Realu leta 1998 prinesel prvo zmago v ligi prvakov po letu 1966. »Ancelotti naj ne spreminja svoje filozofije, le igralci naj se prebudijo,« je zatrdil Črnogorec.

V tekmi, ki jo je sijajno vodil sodnik Damir Skomina, je opozorilo nase več slovenskih znancev. Omenjeni Huntelaar je denimo preprečil načrte sijajnemu slovenskemu rodu (Birsa, Handanović, ...), ki je novembra 2005 v majici reprezentance U-21 podpisal vdajo šele po dveh golih Huntelaarja v Heerenveenu. Slovenski navijači so se lahko v Ljubljani prepričali tudi o kakovosti Maxa Meyerja, pred tremi leti najboljšega strelca in igralca kadetskega eura, ki je v Madridu »pojedel« rojaka Samija Khediro, na štadionu Santiago Bernabeu pa je nase opozoril še en tedanji član »elfa« Leon Goretzka. Pred Schalkejem, ki je imel v jesenskem dvoboju z Mariborom tudi srečo, so lepi časi: Meyer in Goretzka sta letnika '95, še leto mlajši je Leroy Sane, nemški reprezentant senegalskega rodu, najmlajši nogometaš v zgodovini lige prvakov (19 let, mesec in tri dni), ki je zabil gol madridskemu Realu! Še več, z modelom igre 3-5-2 je onemogočil Realove zvezdnike trener di Matteo, ki je podrobneje spoznal slovenski nogomet v sezoni 2009/10, ko je v Angliji treniral Roberta Korena.