Slovo lastnika neverjetnega rekorda svetovnih nogometnih prvenstev

Francija žaluje za enim od najboljših nogometnih napadalcev vseh časov.
Fotografija: Pele in Just Fontaine na dogodku v Parizu leta 1998. Svetovno prvenstvo na Švedskem leta 1958, na katerem je s svojimi strelskimi podvigi blestel Fontaine, je seveda zaznamoval tudi Pele, ki je z vsega 17 leti osvojil naslov z Brazlijo. FOTO: Desmond Boylan/Reuters
Odpri galerijo
Pele in Just Fontaine na dogodku v Parizu leta 1998. Svetovno prvenstvo na Švedskem leta 1958, na katerem je s svojimi strelskimi podvigi blestel Fontaine, je seveda zaznamoval tudi Pele, ki je z vsega 17 leti osvojil naslov z Brazlijo. FOTO: Desmond Boylan/Reuters

Na ponedeljkovi podelitvi Mednarodne nogometne zveze (Fifa) v Parizu so se poklonili številnim vidnim posameznikom nogometne družine, ki so v zadnjih mesecih končali svojo življenjsko pot, Brazilcu Peleju, Srbu Siniši Mihajloviću, Italijanu Gianluci Vialliju in drugim pa se je v sredo v večnosti pridružil še legendarni Francoz Just Fontaine. Star je bil 89 let in je še vedno rekorder svetovnih prvenstev po številu zadetkov na enem turnirju: leta 1958 na Švedskem je zadel kar 13-krat, Francija pa je osvojila tretje mesto.

Največji pečat je pustil v dresu prvoligaša Reimsa, s katerim je bil leta 1959 tudi poraženi finalist evropskega pokala, predhodnika lige prvakov. V tisti evropski sezoni je bil prvi strelec tekmovanja z 10 goli, toda naslova se je v Stuttgartu veselil Real Madrid (0:2).

Za francosko reprezentanco je na 21 tekmah dosegel kar 30 golov, v francoskem prvenstvu pa je na 200 tekmah zadel 164-krat. Njegovo kariero sta ustavila kar dva zloma leve noge v dobrem letu dni, upokojil se je z vsega 29 leti. 

Komentarji: