V polfinalu SP dvoboj Španija – Švedska

Nogometašice Španije so v četrtfinalu z 2:1 premagale Nizozemsko, Švedinje pa prav tako z 2:1 Japonsko.
Fotografija: Slavje španske junakinje Salme Paralluelo po odločilnem zadetku. Foto Reuters
Odpri galerijo
Slavje španske junakinje Salme Paralluelo po odločilnem zadetku. Foto Reuters

Švedske nogometašice so v četrtfinalu svetovnega prvenstva v Aucklandu z 2:1 premagale favorizirane Japonke in se še petič v zgodovini uvrstile v polfinale. V torek se bodo za finalno vstopnico tako pomerile s Špankami, ki so bile na prvi tekmi dneva po podaljšani igri z 2:1 boljše od Nizozemk.

Švedsko je sicer na tekmi dvakrat rešila prečka, kljub 10 minutam sodnikovega dodatka pa ji je uspelo zadržati prednost in premagati japonske tekmice.

Amada Ilestedt je v 32. minuti v Aucklandu prva zatresla mrežo s svojim četrtim golom na turnirju, Filippa Angeldal pa je prednost Švedinj povišala v 51. minuti, ko je uspešno zadela z bele točke. Japonka Fuka Nagana je namreč igrala z roko.

Vendar pa se azijske tekmice niso predale; Riko Ueki je v 76. minuti zgrešila enajstmetrovko, Aoba Fujino pa je s prostega strela v 87. nato zadela prečko. Napad je kronal sadove, saj je Honoka Hayashi končno poslala žogo v švedsko mrežo nekaj sekund kasneje.

Japonski se kljub stalnemu pritisku ni uspelo izogniti porazu, potem ko je pred tem navdušila s štirimi zmagami in kar 14 goli (ob le enem prejetem). Za Švedsko je bila to druga zaporedna prestižna zmaga, potem ko je v osmini finala po enajstmetrovkah izrinila branilke naslova in rekordne zmagovalke, nogometašice ZDA.

Napadalka Barcelone odločila v korist Španije

Nogometašice Španije so se prvič uvrstile v polfinale svetovnega prvenstva, potem ko so v Wellingtonu po podaljšku premagale Nizozemsko z 2:1 (1:1, 0:0). Odločilni gol za zmago je v drugem podaljšku (111. minuta) dosegla najstnica Salma Paralluelo (Barcelona) z natančnim strelom v daljši kot.

Španke se imele skozi celotno tekmo več strelov, proti vratom nizozemske vrste so jih sprožile kar 26.

Jasno in nespametno igranje z roko v polju nizozemske branilke Stefanie van der Gragt je Španiji prineslo kazen manj kot deset minut pred koncem rednega dela. Z bele točke je bila zanesljiva napadalka Mariona Caldentey in premagala nizozemsko vratarko Daphne van Domselaar v 81. minuti.

Razočaranje za oranje

Nizozemska je spoznala, da ne more več igrati tako obrambno, in je vse sile usmerila v napad. Van der Gragt se je za svojo prejšnjo napako oddolžila tako, da je sama prebila špansko obrambo in v sodnikovem dodatku zadela za izenačenje ter oranjam izsilila dodatnih 30 minut igre.

V podaljšku so bile boljše Španke in si prvič v zgodovini priigrale polfinale mundiala.

Preberite še:

Komentarji: