Srbiji zaradi rasizma grozi izključitev s tekmovanj

Anglija po incidentu na tekmi reprezentanci U21 zahteva hudo kazen zaradi rasizma, Srbija meni, da pretirava.

Objavljeno
18. oktober 2012 19.54
Serbia England Racism
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

Beograd - Srbskim nogometašem se slabo piše. Potem ko je na kvalifikacijski tekmi nogometnih reprezentanc do 21 let izbruhnil incident zaradi rasističnih zbadljivk, je Evropska nogometnea zveza (UEFA) Srbski nogometni zvezi (FSS) že zagrozila z ostrimi ukrepi.

Tarča rasizma je bil temnopolti angleški nogometaš Danny Rose. Slednji se je pritožil zaradi zbadanja navijačev, ki so ob njegovih akcijah oponašali opičje glasove. Po očitnih provokacijah je med navijače jezno brcnil žogo in si zaradi tega prislužil izključitev, kar pa je v angleški reprezentanci sprožilo še večje ogorčenje, vse skupaj pa je na koncu pripreljalo do vsesplošnega prerivanja na zelenici.

Angleška zveza se je zaradi rasističnega zmerjanja takoj pritožila na UEFA in zahtevala kazen za Srbijo. UEFA je kmalu zatem že sporočila, da je začela disciplinske postopke proti obema nogometnima zvezama. Prav tako je obljubila, da bo podrobno raziskala dogodke, ki so se zgodili na tekmi ter obnašanje srbskih navijačev. Srbiji ob tem grozi precej huda kazen, nekateri omenjajo, da lahko UEFA z mednarodnih tekmovanj izključi vse srbske reprezentance. Zaenkrat UEFA čaka na sodniško poročilo.

Anglija pretirava?

V srbskem moštvu so dogodke zanikali, selektor Aleksandar Janković je denimo dejal, da Anglija pretirava z odzivi. »Z omenjanjem rasistične problematike so začeli, ker vedo, da gre za najbolj občutljivo temo. V Kruševcu nisem videl ničesar rasističnega, pa sem bil na igrišču od prve do zadnje minute. Anglija se zdaj obnaša, kot da je pri vsem tem nedolžna, pa ni,« je za Večernje Novosti povedal Janković. Odzvala se je tudi srbska nogometna zveza in zatrdila, da se je tudi »Rose obnašal neprimerno, da je sam izzival navijače z vulgarnimi gestami.«

Nad situacijo je zaskrbljena tudi srbska vlada. Kljub temu, da srbska zveza skupaj z nogometaši še naprej zavrača obtožbe o rasističnih prekrških, je srbsko športno ministrstvo že pozvalo k ukrepom. »Ti dogodki kličejo po takojšnji akciji,« je dejala športna ministrica Alisa Marić. Kot je zatrdila, bodo poskusili zaustaviti hudo kazen srbski zvezi, obenem pa obljubila, da se bo vlada zavzela za čim prejšnje ukrepe za preprečevanje huliganstva in navijaških izgredov.

»Huliganstvo je v Srbiji že na splošno velik problem. Morda pa srbski navijači menijo, da je bolj sprejemljivo to, da oponašajo opičje glasove, kot če so drugače sovražno nastrojeni proti nasprotniku. Mislim, da ne dojamejo razlike in se ne zavedajo nevarnosti rasizma. Zato morajo sprejeti posledice in se naučiti pomembne lekcije,« pa je v komentarju na dogodke zapisal srbski kolumnist časopisa Poltika Boško Jaksić.