Srečko Katanec novo reprezentančno zgodbo začel s porazom

Slovenska nogometna reprezentanca je z novim-starim selektorjem Srečkom Katancem z 0:3 izgubila prijateljsko tekmo z BiH.

Objavljeno
06. februar 2013 15.40
Posodobljeno
06. februar 2013 16.00
nogomet
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

Ljubljana - Slovenska nogometna reprezentanca se je na prijateljski tekmi z Bosno in Hercegovino prvič predstavila z novim-starim selektorjem Srečkom Katancem. Slednji je tako kot pred 15 leti, novo reprezentančno pot začel s porazom. V zimskih razmerah v Stožicah je slovenska vrsta proti BiH klonila z 0:3.

Katančevi izbranci so se tekmecem zoperstavili z nekaj novostmi. Selektor je uvedel sistem s tremi branilci, kapetanski trak pa namenil Boštjanu Cesarju. Že pred tekmo je namreč dal jasno vedeti, da bo nov kapetan postal nogometaš v polju in ne vratar, Samirja Handanovića pa je tako zamenjal branilec.

Zaradi poškodb Katanec ni mogel računati na mladega Kevina Kampla, izkušenega Zlatka Dediča in Dominica Maroha. Manjkal je tudi Milivoje Novaković, ki naj bi v prihodnje vendarle spet zaigral za reprezentanco.

V zimskih razmerah je vrnitev Katanca pozdravil poln štadion, približno 14.000 gledalcev. Za tekmo je bilo veliko zanimanje tudi med navijači BiH, ki so sicer že popoldne preplavili središče Ljubljane, nato pa v spremstvu policistov odšli do štadiona v Stožicah.

Na odmor z zaostankom

Po uvodnih desetih minutah uigravanja, so v 11. minuti že prvič zapretili gostje. BiH bi lahko v vodstvo popeljal Miralem Pjanić, ki je meril z roba kazenskega prostora, a je žogo nad gol uspešno odbil vratar Samir Handanović. Za njim je nevarno ustrelil še Vedad Ibišević in po podaji iz kota stresel prečko.

Slovenija je svojo prvo obetavno akcijo pripravila v 16. minuti in sprožila prvi strel v okvir vrat. Bojan Jokič je pobegnil po levi, a žogo usmeril naravnost v vratarja Asmirja Begoviča. Tej priložnosti je takoj sledila še nevarnejša. Sam se je pred gostujočim vratarjem znašel Valter Birsa, a streljal naravnost v Begovića. Igra slovenskih nogometašev je tako obetala vse več, toda v drugem delu prvega polčasa je popustila, to pa so s pridom izkoristili reprezentanti BiH in tudi prešli v vodstvo.

V 34. minuti je namreč Handanovića z glavo premagal osamljeni Ibišević, ki mu je natančno podal Pjanić. Le nekaj minut za tem je bilo vodstvo še višje. Za 2:0 je v 42. minuti zadel Pjanić, potem ko je akcijo s protinapadom začel Edin Džeko. Handanović je ob tem le nemočno obstal med vratnicama. Tako so varovanci Srečka Katanca na odmor odšli z zaostankom dveh golov, čeprav bi si glede na prikzano igralo zaslužili vsaj zadetek.

Slovenci niso izkoristili lepih priložnosti

V drugem polčasu je Katanec na igrišče namesto Reneja Krhina poslal Armina Bačinovića, namesto Jasmina Kurtića pa je zaigral Goran Cvijanović. Bačinović je takoj zapretil s strelom proti vratom, a Begiča ni zmedel. V nadaljevanju se je priložnost ponudila Matavžu, ki je dobro utekel v kazenski prostor po podaji Birse, a je nato preslabo streljal proti vratom BiH. Z razdalje je poskusil tudi Kurtić, dlani je Begoviču ogrel tudi Kirm. Slovenski pritisk se je stopnjeval, a tudi gostje na drugi strani niso počival. Težko delo je znova Handanoviću v 58. minuti pripravil Pjanić.

V 71. minuti je Matavž s peto lepo oddal žogo proti Mišu Brečku, ki je imel odprt strel, a tega slabo izvedel, tako da prvega gola pod novim strokovnim vodstvom domači navijači še niso videli. Novo stoodstotno so imeli Slovenci v 80. minuti, ko je z glavo poskusil Robert Berić, a je Begović še enkrat več pokazal svojo zanesljivost.

Zato pa je na drugi strani v 81. minuti Muamer Svraka zabil še zadnji žebelj v krsto in se sredi kazenskega prostora izkazal z natančnim strelom za desno vratnico. Tako je že bilo jasno, da bo Srečko Katanec začel svojo novo reprezentančno pot s porazom. To je sicer še četrti zaporedni poraz slovenskih nogometašev z reprezentanco BiH.

Katanec ni razočaran

Kot je po tekmi povedal selektor, ga poraz ni preveč užalostil, saj je na igrišču videl tudi kar nekaj dobrih stvari. »Rezultat je pač takšen ko je in me v tem trenutku ne zanima. Videl sem kar nekaj dobrih stvari, dobil nekaj uporabnih informacij. Imeli smo veliko priložnosti, a jih nismo izkoristili. Tega si enostavno ne smemo privoščiti. Nikakor nisem razočaran, igra je bila v določenih trenutkih dobra. Fantje so pokazali voljo, toda seveda pa moramo še veliko postoriti,« je po tekmi povedal Katanec.

Tudi kapetan Boštjan Cesar je zmajeval z glavo zaradi zapravljenih akcij. »Tako v prvem kot v drugem polčasu smo imeli po eno stoodstotno priložnost, a je žal nismo izkoristili. Verjamem, da bo na naslednji tekmi proti Islandiji drugače. Slabe stvari moramo popraviti in jih prenesti na naslednjo tekmo,« je dejal novi kapetan.

Tudi selektor BiH Safet Sušić je po tekmi priznal, da je glede na igro slovenske reprezentance, rezultat previsok. »Čestital bi svojim igralcem za trud in dobro igro. Rezultat ni najpomembnejši, pomembna je igra. Zadovoljen sem tudi z zamenjavami, saj je eden izmed igralcev s klopi dosegel gol. Imeli smo veliko težav pred tekmo, saj smo v petih dnevih izgubili kar pet igralcev, ki jih nismo mogli nadomestiti. Imeli smo težave v igri v prvem, posebej pa v drugem polčasu. Če bi prejeli gol, kar bi se lahko zgodilo, bi se lahko igra usmerila povsem v druge vode. Slovenski reprezentanci želim veliko sreče na naslednjih tekmah in v kvalifikacijah.«

Prijateljska tekma:

Slovenija - Bosna in Hercegovina 0:3 (0:2)

Stadion Stožice, gledalcev 16.000 sodniki: Kralovec, Wilczek in Kordula (vsi Češka).
* Strelci: 0:1 Ibišević (33.), 0:2 Pjanić (41.), 0:3 Svraka (81.).
* Slovenija: S. Handanović, Šuler (od 46. Rajčević), Ilić, Cesar, Brečko, Jokić (od 86. Struna), Krhin (od 46. Bačinović), Cvijanović (od 46. Kurtić), Birsa (od 60. Lazarević), Kirm, Matavž (od 72. Berić).
* BiH: Begović (od 83. Avdukić), Spahić (od 59. Vršajević), Vranješ, Zukanović, Lulić, Medunjanin (od 62. Svraka), Zahirović, Pjanić, Stevanović (od 70. Višća), Ibišević (od 70. Ibričić), Džeko.
* Rumena kartona: Cesar; Vršajević.
* Rdeč karton: /.

Prvi postavi:

Slovenija: S. Handanović, Šuler, Ilić, Cesar, Brečko, Krhin, Cvijanović, Jokić, Birsa, Kirm, Matavž.

BiH: Begović, Vranješ, Spahić, Zukanović, Lulić, Stevanović, Zahirović, Medunjanin, Pjanić, Džeko, Ibišević.

Sodnik: Pavel Kralovec (Češ)