Štajerci želeli na Gorenjskem privarčevati več moči

V Kranju pet golov zavoljo individualnih napak, a vendarle uspešna generalka Maribora. Žlogar: Ustrašili smo se zmage

Objavljeno
24. julij 2017 00.40
Mariborčan Adis Hodžić št.2 in domačin Kristjan Arh Česen št.14, na nogometi tekmi 1.SNL med NK Triglav in NK Maribor. Kranj, Slovenija 22.julija 2017. [nogomet,Hodžić Adis,Arh Česen Kristjan,NK Triglav,NK Maribor,Kranj,Slovenija]
Jernej Suhadolnik
Jernej Suhadolnik
Kranj – Zgolj z gorenjsko trmo Triglav ni spravil na kolena slovenskih nogometnih prvakov. Maribor je bil po uri tekme v Kranju v »nokdavnu«, a se je izvil iz zaostanka z 0:2, gostiteljem vrnil z obrestmi ter zmagal z »nokavtom« v 88. minuti tekme. Po tekmi, polni tehničnih napak, ki jo je zaznamovala tudi vročina, Kranjčani žalujejo za izgubljenimi točkami, Maribor sproščeno pričakuje tekmo 3. kola boja za ligo prvakov.

Zanimivo, na kakšen način zmagujejo v novi sezoni slovenski prvaki. Potem ko so kljub neprepričljivi igri izločili Zrinjski in vmes z minimalnih 1:0 premagali Aluminij, so tudi na gostovanju v Kranju preizkušali živce svojih navijačev. Prebudili so se v drugem polčasu po zaostanku z 0:2, nanizali tri gole in ohranili položaj na vrhu lestvice.

Uefa je razkrila sodniško ekipo za sredino tekmo nekaj ur pred dvobojem v Kranju – glavni mož v črnem bo Latvijec Andris Treimanis –, uro pred dvobojem s Triglavom pa je igral prvenstveno tekmo Hafharfjördur, toda Štajerci do sobote popoldne niso razmišljali o naslednjem evropskem izzivu. Tovrstna strategija v nogometu ni dobrodošla, česar se zaveda tudi vodstvo Maribora. Kljub temu je del od 1700 navzočih navijačev v kranjskem športnem parku v prvem polčasu dobil vtis, da so Mariborčani z enim očesom res v tekmi z Hafharfjördurjem, ne pa v Kranju.

Triglav se ni ustrašil uglednega tekmeca, že v prvih 45 minutah igre bi lahko prešel v vodstvo. Maribor je poskušal ohraniti žogo v svojih nogah, igral je organizirano, toda lepše priložnosti so si priigrali izbranci Tončija Žlogarja. Blizu presenečenja so bili v 3. in 34. minuti, obakrat je bil vratar Jasmin Handanović uspešnejši od domačih strelcev, dvakrat je pokazal svoje znanje tudi njegov kolega Elvis Džafić. Rezultatu 0:0 je sledil učinkovit drugi polčas, toda, pozor: le en od petih golov je padel po domiselni akciji napadalcev, druge so z napakami zagrešili obrambni igralci.

»Ne morem biti zadovoljen z dejstvom, da smo v obdobju popolne prevlade prejeli dva gola zavoljo individualnih napak. Fantom lahko le čestitam za odziv po zaostanku, glede na prikazano smo zasluženo zmagali,« je zatrdil mariborski trener Darko Milanič. Vijoličasti so oba gola prejeli na naiven način. Prvega je po podaji iz kota zabil Luka Majcen, potem ko so bili štajerski branilci nenavadno postavljeni pri podaji iz kota – pet jih je stalo na petmetrski črti –, Majcen pa je vtekel izza njih. Pri drugem je storil napako Marko Šuler, ki je preslabo podal žogo Blažu Vrhovcu, prestregel jo je Majcen, po podaji slednjega pa je z mojstrskim sprejemom žoge in strelom iz obrata opozoril nase Matej Poplatnik. »Po tem vodstvu smo se povlekli preveč nazaj in Mariboru povsem prepustili pobudo. Ekipa je psihološko padla, kot bi se ustrašila zmage, sledile so individualne napake ... V 1. SNL si takoj kaznovan,« je Žlogar opozoril svoje fante na kakovostno vrzel med 1. in 2. SNL, v kateri so igrali v minuli sezoni. Ob dobrem sojenju Damirja Skomine – morda bi v 72. minuti lahko pokazal rdeči karton Dejanu Robniku – velja izpostaviti še nekaj podrobnosti. V enajsterico gostov se je vrnil Damjan Bohar, ki je bil ključen mož za preobrat na kranjskem igrišču, kar je dobrodošla novica za Milaniča pred zahtevnimi tedni. Slabša novica je poškodba (stegenske mišice?), zaradi katere je prvi mariborski vezist Marvan Kabha zapustil igrišče že v 19. minuti tekme.

»Zadovoljen sem z odzivom fantov, hkrati pa vem, da bi lahko prej odločili zmagovalca, če ne bi delali napak. Manj bi se potrošili, privarčevali bi moč nekaterih posameznikov za naslednje tekme,« je ocenil Milanič, ki je pred sredino tekmo s Hafharfjördurjem pod Kalvarijo (20.20) odpočil Rajčevića, Ahmedija, Bajdeta in Palčiča, delno tudi Zahovića.