Štart novega, Elsnerjevega obdobja

Sinoči prva tekma 8. kola prve slovenske nogometne lige, danes tri, jutri derbi z vrha lestvice.

Objavljeno
10. september 2016 02.35
Nogomet Gorica - Olimpija. Napad Olimpije Miha Zajec. V Novi Gorici 6.4.2016[Eleke,Olimpija,nogomet]
Gorazd Nejedly
Gorazd Nejedly
Ljubljana – Kaj zmorejo Domžale pod taktirko novega trenerja, je bilo videti že sinoči, kaj zmore Olimpija z naslednikom Rodolfa Vanolija, bo mogoče oceniti v nedeljskem derbiju 8. kola v Stožicah. Olimpija bo gostila vodilno Gorico. Danes bodo še tekme v Velenju, Kopru in Mariboru.

Velenje: Rudar – Celje (sobota, sodnik Andrej Žnidaršič, 18.15): Ko klub postane ujetnik rešitelja v obliki stavniških podjetij ali menedžerskih agencij, je pogled v prihodnost vedno meglen. A brez njih najbrž klub ne bi imel prvoligaške sedanjosti. Rudar jo ima in je iz tekmovalnega zornega kota obetavna. Še zlasti, ker novi lastniki s svojimi zvezami in poznanstvi lahko pripeljejo za SNL vrhunske igralce. Pri Rudarju sta vsaj dva takšna, eden je branilec Francoz Jean Claude Billong, drugi napadalec, Kamerunec John Mary. A slednji je izgubil razum v pokalni tekmi v Dekanih in bo šaleško-savinjski derbi gledal s tribune. Za nohte gre gostom, ki so počasi že postali klub bivših Mariborčanov. Elvedin Džinić je prišel, da bi utrdil obrambno linijo, Amer Rahmanović, da bi oplemenitil zvezno vrsto, Dalibor Volaš pa, da bi zabijal.

Koper: Luka Koper – Krško (Rade Obrenović, 20.15): Koper je razpet med organizacijskim preživetjem in tekmovalno uspešnostjo. Eno brez drugega ne gre, a nekaj realnosti ne bi škodilo. Na »noge« mu je šel razpored, ki je omogočal, da je doma premagoval tekmece iz drugega kakovostnega razreda. Če se mu ob tem posreči še podvig v gosteh, kot se mu je v Stožicah, toliko bolje. Krško je še eden v nizu premagljivih tekmecev, potem se bo počasi začel niz, ki bo zahteval vsega po malem. Še največ znanja, nato še malo sreče. Koprskemu klubu bo trda predla, če bo vodilni sedež pri UEFA zasedel Aleksander Čeferin. To dobro ve koprski župan Boris Popović.

Maribor: Maribor – Radomlje (Roman Glažar, 20.15): Mini-paket bo začel ligaški dvoboj, končal pokalni v sredo. O zmagovalcu ni neznank, če bi bile, potem bi bil Maribor res povsem »na psu«. Toda ni. Zdaj ima trener Darko Milanič domala rajsko izhodišče, da vijolični evoluciji da odločen pospešek. Užaljena, jezna ali neučakana sta odšla (Gregor Bajde, Amer Rahmanović), drugi so razbremenjeni, sveži in spočiti. Brez Milaničevih presenečenj v začetni enajsterici pa zanesljivo ne bo šlo, po tem je prepoznaven in za navijače tudi izzivalen. Če bo njegova enajsterica zmagovala in še navduševala povrhu, se bo obnovila tudi trenerjeva ljubezen z navijači. Ti za zdaj po nareku podpirajo le klub, Izolana pa zaenkrat še puščajo pri miru.

Ljubljana: Olimpija – Gorica (nedelja, Nejc Kajtazović, 16.55):
Odslej se bo pisalo novo obdobje, Elsnerjevo. Tretji »olimpijec« iz mariborske družine Elsner po dedu trenerju Branku in očetu igralcu Marku je šele na začetku trenerske poti, čeprav ima za seboj tri sezone na domžalski klopi. Kaj lahko prinese Olimpiji, bo kmalu vidno, a najprej bo moral zasukati svojo previdno filozofijo v izrazito napadalno. Nekaj taktičnih sprememb je razkrila že pokalna tekma. Andraž Kirm na levi strani ne bo več igral, izkušeni hrvaški napadalec Leon Benko pa bi morda že takoj posadil na klop najdragocenješega upa Blessinga Elekeja ali pa še precej jalovega strelca Etiena Velikonjo. V športnemu direktorju Nenadu Protegi bo imel Elsner »angela varuha«, v zgodovini pa kratek čas znanilko še boljše Olimpije. Kadarkoli so na začetku sezone prišli novi trenerji, praviloma ljubljenci navijačev ali različnih struj, so bili uspešni. Končali – Dušan Kosić, Andrej Razdrh, Marijan Pušnik – pa so z brco v zadnjico. Trdno v sedlu je goriški »ata in mama« Miran Srebrnič. Podobno kot lani je vzletel z Gorico, dokler je ni v 9. kolu na vrhu zamenjala Olimpija. Leto dni pozneje bi se zgodovina lahko ponovila že kolo prej in brez pomoči Maribora, ki je 12. 9. 2015 pod taktirko Krunoslava Jurčića v Novi Gorici uprizoril tekmo sezone (4:1) in sprožil Olimpijin šampionski pohod.