Šuker: Na Brdo bom pripeljal tudi hrvaške arhitekte

Kongres UEFA: predsednik Hrvaške nogometne zveze Davor Šuker pred prihodom na Gorenjsko.

Objavljeno
04. maj 2016 21.28
Jernej Suhadolnik
Jernej Suhadolnik

Budimpešta – Evropska nogometna družina je postala v torek številčnejša za Kosovo, v madžarski metropoli pa ni šlo zgolj za sprejem 55. članice v UEFA. Slovenska delegacija je preverila utrip med gosti, ki bodo jutri zvečer zaznamovali odprtje nogometnega središča na Brdu pri Kranju. Med njimi bo tudi predsednik Hrvaške nogometne zveze Davor Šuker, edini član izvršnega odbora UEFA z območja nekdanje SFRJ.

Slovenci so konec lanskega leta začeli uporabljati nogometno infrastrukturo na Brdu, ki jo bodo formalno odprli v petek zvečer. Hrvaška zveza prihaja s številčno delegacijo, kaj pričakujete od obiska Slovenije?

Predvsem mi bo to v veliko veselje. Ne premorejo vsi tako odličnega in uporabnega nogometnega središča in tega ne govorim kar tako. Slovenija ima namreč odlično nogometno infrastrukturo po vsej državi, kar ponuja dobro izhodišče za razvoj. Pri nas na Hrvaškem se še vedno borimo s podobnimi projekti. Drži, kot predsednik bom vodil kar veliko delegacijo.

Bo šlo za vas le za slavnostni dogodek ali še kaj?

Želimo izvedeti čimveč koristnih informacij, saj naj bi junija tudi mi naposled začeli graditi naše nacionalno nogometno središče na Sveticah v Zagrebu. Prav zaradi tega bom na Brdo pripeljal tudi naše arhitekte, ki delajo na projektu, da bodo lahko v živo videli, na katere podrobnosti morajo biti posebej pozorni. Eno je namreč načrtovati projekt ob gledanju makete ali modela, drugo pa, če imaš možnost videti izzive neposredno na prizorišču. Zato načrtujemo tudi delovni sestanek s slovenskimi kolegi, na katerem želimo pridobiti čimveč izkušenj vaše zveze in se izogniti morebitnim težavam, ki se pogosto pojavljajo ob tem.

Slovenski projekt se je vlekel kot jara kača. V nekem trenutku se je celo zdelo, da bo vse skupaj padlo v vodo zavoljo številnih birokratskih ovir. Kako tovrstni izzivi potekajo pri vas na Hrvaškem? Predsednik NZS Čeferin je večkrat izpostavil (ne)sodelovanje slovenske države. Kako sodelujete z državo vi?

Priznam, da ne najbolje, saj je politika močno vpletena v problematiko prek zakona o športu, toda tega ne bi rad pretirano izpostavljal. Saj veste, kako je: mi se ukvarjamo s športom, dejansko smo proizvajalci, ustvarjamo vrhunske rezultate le na podlagi velikega talenta in garanja, garanja ter še enkrat garanja. Infrastrukture namreč dejansko nimamo. V določenih športnih panogah, kot so košarka in drugi dvoranski športi, je lahko Hrvaška ponosna na infrastrukturo, kar zadeva nogometne objekte, pa smo dejansko v slabem položaju.

Obstajajo tudi dobri zgledi?

Seveda. V preteklih šestih, sedmih letih, ko vlada gospodarska kriza, je največ naredila za nogomet Rijeka, zato bi se rad ob tej priložnosti zahvalil gospodoma Volpiju in Miškoviću, ki sta tam ustvarila sijajne razmere za vadbo nogometašev. Upam, da bo tudi nam naposled uspelo narediti preboj na nacionalni ravni. Čakamo na gradbeno dovoljenje za središče Svetice, to naj bi se zgodilo junija, sredstva za projekt pa smo že zagotovili. Ob obisku katere od močnih in uglednih reprezentanc mi je včasih prav nerodno, ko moram pojasnjevati, v kakšnih razmerah delujemo.

Kot nekdanji vrhunski nogometaš ste gotovo pravi naslov za vprašanje, kaj urejene razmere za vadbo pomenijo nogometašu. V mislih imam vse starostne selekcije.

Uf, ogromno. Veste, kako je: drugi v Evropi, ki imajo to urejeno, nas bodo 'pojedli', kaj pa drugega! Če ne investiraš v posel, v tem primeru nogometna igrišča in spremljajočo infrastrukturo, boš težko žel rezultate. Hrvaška je pravi fenomen. Lani smo se uvrstili na štiri velika tekmovanja, letos bomo igrali na treh evropskih prvenstvih – U19, U21 in na članskem euru! To je dokaz, da dejansko delamo odlično in da ima nogometna stroka na Hrvaškem ustrezno veljavo. Si predstavljate, kako bi bilo, če bi imeli na voljo optimalno infrastrukturo? To res želimo popraviti.

V petek na Brdu si boste torej imeli kaj povedati.

Ah, Slovenija, Madžarska in Slovaška, ki jih dobro poznam, imajo tovrstne razmere kar dobro urejene. Pomembno je, da vsi razumemo, da je politika naš servis in da ne velja obratno. Politiki športnike potrebujejo le, kadar osvojijo kakšno kolajno, ali se uvrstijo na evropsko ali svetovno prvenstvo. Ali pa, ko potrebujejo kakšno vstopnico. Če bi vsi skupaj to obrnili v drugo smer, v pozitivno naravnan sistem, bi bili še uspešnejši. Tudi zaradi tega sem vesel za predsednika NZS Čeferina, saj vem, kako močno si je prizadeval za dokončanje projekta na Brdu. Vsi gostje iz tujine, UEFA in FIFA, ki bomo prišli na Brdo, bomo Slovencem na nek način izrazili podporo. Saj veste, kako je: ljudje te ohranijo v spominu in te cenijo prav po tovrstnih projektih, ki ti ostanejo na voljo za vselej.