Švica popoln favorit derbija za 2. mesto

Velik izziv za četo slovenskega nogometnega selektorja Srečka Katanca v Baslu.

Objavljeno
01. september 2015 21.50
Jernej Suhadolnik, šport
Jernej Suhadolnik, šport

Ljubljana – Slovensko nogometno reprezentanco čaka v soboto zvečer (20.45) eden največjih izzivov v zadnjih letih. Dvoboj s Švico bi nekdanji ex-yu komentatorji označili za »mojstrico«, tako veliko bo na mizi v Baslovem domicilu. Vloga absolutnega favorita bo pripadla gostiteljem, ki so »boljši« po večini nogometnih meril.

Izhodišče pred dvobojem starih znank je znano: morebitna zmaga bi enim in drugim bržčas že prinesla končno drugo mesto v kvalifikacijski skupini E, obratno velja za poraz, remi pa bi najmanj za tri dni podaljšal visoke ambicije tako Švicarjem kot Slovencem. Toda reprezentanca izpod južne strani alpskega gorovja bi morala za morebiten uspeh preseči samo sebe – tako bi lahko ocenili ob pogledu na razmerje moči med Švico in Slovenijo, pri čemer bi prišli do podobnega zaključka upoštevaje bodisi ekonomska merila bodisi nogometni tradicijo in slavo. Švicarji kotirajo veliko višje od Slovencev.

Nogometna tradicija države, ki je leta 1954 gostila svetovno prvenstvo, 54 let pozneje pa šampionat stare celine, je bogata kot tamkajšnje banke. Švicarji so zaznamovali več velikih turnirjev, njihovi klubi so vseskozi vidni na zemljevidu UEFA. V 50. letih je opozarjal nase Young Boys, v 70. letih Grasshoppers, nato Servette, v tem stoletju Basel. Slednji po šestih letih v ligi prvakov in četrtfinalu pokala UEFA zaseda 15. (!) mesto na evropski klubski lestvici s količnikom 76,955 (Maribor je 85., kvocient pa 21,625). Ali drugače: na štadionu, na katerem bo v soboto gostovala Slovenija, so v zadnjih 15 letih podpisali vdajo velikani Liverpool, Chelsea, Bayern, Manchester, Juventus, Monaco, Roma, Zenit in Valencia. To so številke in dosežki, o katerih lahko v slovenski nogometni družini le sanjajo.

Preteklost seveda ne pomeni nič ne v nogometu ne na kateremkoli drugem poslovnem področju. Hkrati pa ni edina, na katero lahko stavijo privrženci reprezentance iz bogate 8-milijonske alpske države.

Tudi leto 2015 postavlja Švico v favoriziran položaj pred sobotnim snidenjem s Slovenijo v Baslu. Primerjava med Švico in Slovenijo (glej tabelo) nazorno razkriva razliko v kakovosti, množičnosti in, ne nazadnje, finančni sposobnosti med tekmecema.

Današnja reprezentanca Švice ob tem velja za – vsaj na papirju – močnejšo od zasedbe, ki jo je pred 14 leti prav tako v Baslu matiral Sebastijan Cimerotić. Tedaj so bila najbolj znana imena med gostitelji Stephane Henchoz, Johann Vogel in Raphael Wicky, v zatonu je bila kariera Ciriaca Sforze, napadalec Alex Frei pa premlad.

Ob številnih zvezdnikih v zvezni vrsti in napadu je morda presenetljivo, da je Švicar z največjo tržno vrednostjo Ricardo Rodriguez, bočni nogometaš s špansko-čilskimi koreninami, ki je med najbolj zaslužnimi za aktualne uspehe Wolfsburga. Pomembne vloge v svojih klubih imajo tudi Lichtsteiner (Juventus), Xhaka (Borussia M.) in Shaqiri (Stoke), ob izkušenih vezistih Behramiju, Džemailiju in Inlerju pa v napadu največ obetata 23-letna Drmić in Seferović.

Med petnajstimi merili, s katerimi smo primerjali reprezentanci, ki ju vodita Vladimir Petković oziroma Srečko Katanec, tri postavljajo v enakovreden položaj slovensko selekcijo, po vseh ostalih bi namenili vlogo favorita Švici. Pa še omenjeni trije kriteriji so relativnega značaja: število reprezentantov v tujini (21:21) namreč ne razkriva imen klubov in lig, v katerih igrajo nogometaši, prav tako ne njihovega tamkajšnjega statusa ali učinka na igrišču. Po merilih »povprečno število odigranih tekem za reprezentanco« in »povprečna starost ekipe« bi lahko postavili v prednost bolj izkušeno zasedbo – v soboto bo šlo namreč za specifično tekmo, v kateri nikomur ne bo mar za umetniški vtis, pač pa bodo res štele le osvojene točke.

Slovenci si želijo, da bi se v soboto ponovil déjà vu iz Maribora; lanskega oktobra je umetniški vtis pripadel gostom, točke gostiteljem.

Kvalifikacije za EP, pari 7. kola skupine E

Sobota, 5. september

Estonija - Litva (18)

San Marino - Anglija (18)

Švica - Slovenija (20.45)

 

Lestvica

1. Anglija 6 6 0 0 18:3 18 točk

2. Švica 6 4 0 2 13:4 12

3. Slovenija 6 3 0 3 12:7 9

4. Estonija 6 2 1 3 3:5 7

5. Litva 6 2 0 4 4:12 6

6. San Marino 6 0 1 5 0:19 1