Tovarna talentov pri zapravljivcih

Nogometni zvezdnik madridskega Reala Cristiano Ronaldo bo proti rojakom začel lov na stotico.

Objavljeno
14. september 2016 08.40
Zadeva: LP
Peter Zalokar
Peter Zalokar
Ljubljana – Najuspešnejši klub na svetu Real Madrid začenja evropsko sezono z željo postati prvi, ki bi mu uspelo ubraniti naslov v ligi prvakov (od leta 1992), najboljši nogometaš Cristiano Ronaldo pa se bo soočil s Sportingom, pri katerem si je ustvaril ime. Evropski prvak s Portugalsko si lepšega štarta ne bi mogel želeti.

Še trije slovenski legionarji – Kevin Kampl z Bayerjem, Benjamin Verbič s Københavnom in Petar Stojanović z Dinamom, si nocoj bolj ali manj upravičeno obetajo nastop v LP. Za celjskega ostrostrelca Verbiča bi bil v Portu celo prvi. Krstni nastop v skupini G pa bo dočakal tudi Leicester, ki je požel ogromno simpatij, ko je v prejšnji sezoni senzacionalno osvojil angleško premier league. »Lisice« Claudia Ranierija bodo prvič občutile, kako je igrati na dveh frontah. Potem ko so Jamie Vardy in njegovi v soboto doživeli visok poraz v Liverpoolu (1:4), bodo nocoj skušali osvojiti prve točke v Belgiji in storiti pomemben korak k uvrstitvi v osmino finala.

Z napredovanjem ne bi smel imeti težav Real Madrid in Ronaldov matični klub – Sportingovi akademiji se je nogometaš z Madeire pridružil z 12 leti – mu ne bi smel predstavljati visoke ovire. Ronalda čaka čustveno srečanje, čeprav ne bo prvo proti Sportingu. Kot član Manchester Uniteda je svojemu klubu zabil na obeh tekmah v sezoni 2007/08. Kasneje je tudi osvojil prvi naslov v ligi prvakov in Portugalec upa, da je ponovno snidenje z zeleno-belimi iz Lizbone dober obet pred sezono, v kateri bo naskakoval četrto lovoriko.

»To bo posebna tekma proti posebnemu klubu. Ponovno igranje proti Sportingu po skoraj desetih letih je zame poseben privilegij. Pred žrebom sem si želel Sportinga, ker ima dobro ekipo in dobrega trenerja, to bo še eno lepo poglavje v moji karieri,« se tekme veseli 31-letni superzvezdnik, ki mu je po osvojitvi naslova evropskega prvaka s Portugalsko rušenje tradicij postalo že pravi izziv: »Menim, da bi Real lahko ubranil naslov,« je optimističen Ronaldo, čigar enajstmetrovka je konec maja prinesla zmago proti Atleticu.

Prvič po poškodbi v finalu eura v Franciji je zaigral v soboto proti Osasuni in se takoj vpisal med strelce ob zmagi s 5:2. Tudi Sporting na Santiago Bernabeu prihaja v dobri formi, po 3:0 proti Moreirenseju je ohranil stoodstotni izkupiček v domači ligi, pod vodstvom trenerja Jorgeja Jesusa se je znova uvrstil v ligo prvakov, potem ko mu je lani pot v kvalifikacijah zaprl CSKA.

Malce ironično, srečala se bosta brusilnica talentov iz Lizbone, ki vsako leto na trg vrže nekaj bodočih zvezdnikov, in najbolj razsipen klub, ki ima po odločitvi FIFA do leta 2018 prepoved kupovanja novih igralcev zaradi nepravilnosti pri novačenju mladoletnih tujih nogometašev. A Real ima na svoji plačilni listi dovolj igralcev, da lahko brez hudih prask preživi to obdobje. Prvi adut je kajpak Ronaldo, s 93 goli v ligi prvakov zanesljivo najboljši strelec. Sedem golov naskoka ima pred Lionelom Messijem in seveda bo želel svoj primat potrditi ter čim prej postati prvi, ki bo prebil mejo 100 zadetkov v elitnem tekmovanju. Danes bo proti »svojim« lahko storil nov korak k stotici. »Mejnik je seveda privlačen, toda vse, kar si želim v tem trenutku, je, da do konca sezone ostanem nepoškodovan,« je med dvomesečno odsotnostjo imel dovolj časa za razmislek stroj za gole, ki naj bi mu trener Zinedine Zidane – ob Ronaldu naj bi prvič v sezoni zaigrala Benzema in Bale – na začetku sezone namenjal več počitka, zato je malo verjetno, da bo proti rojakom dočakal zadnji sodnikov žvižg.