Trije tenorji v kopačkah

Napadalci Barcelone Lionel Messi, Neymar in Luis Suarez kot tenorji Luciano Pavarotti, Placido Domingo in Jose Carreras.

Objavljeno
08. junij 2015 10.49
Gorazd Nejedly, šport
Gorazd Nejedly, šport
Berlin – Najslavnejši trojček na največih nogometnih spektaklih je bil nenogometni: Luciano Pavarotti, Placido Domingo, Jose Carreras. V Berlinu so najslavnejši trije tenorji dobili dostojne naslednike na igrišču, v virtuozih v »kopačkah«: Lionel Messi, Neymar in Luis Suarez so sezono zaokrožili s 122 goli v vseh tekmovanjih.

Ves svet je s presežniki zasul rekordni južnoameriški trojček. Da najboljši in najučinkovitejši med njimi, Messi, berlinski finale ni zaokrožil z golom, a izpeljal vrhunsko tekmo v službi kolektiva, je le potrditev Argentinčeve veličine in tovarištva. Potrjuje imenitno uigranost, sodelovanje in razumevanje Argentinca iz Rosaria, Urugvajca iz Salta in Brazilca iz Mogija das Cruzes. Od prvega mesta do zadnjega je razdalja 2197 kilometrov.

Juventus je ustavil Messija, ni pa Suareza in Neymarja. Lahko bi ustavil dva, a bi izbruhnil tretji. Vseh treh ni bilo mogoče ustaviti.

Po razmišljanjih enega od glavnih arhitektov Barcelone 21. stoletja Johana Cruyffa trojčka MSN ne bi smelo biti.

»Ne, ne bi pripeljal Neymarja. Če bi ga, bi načrtoval Messijevo prodajo,« je sloviti Nizozemec komentiral odločitev o prihodu Brazilca. Še bolj kritičen je bil lansko poletje: »Ne vidim, kako bo Barcelona še naprej favorizirala moštveno igro, če so v postavi Messi, Neymar in Suarez. Vsi trije so preveliki individualisti. S tem, ko je klub združil trojček, je dal prednost posameznim genijem pred moštvom, ki igra odličen nogomet.«

Trener, ki je leta 1992 na Camp Nou pripeljal prvi naslov evropskega klubskega prvaka in ki je leta 1994 v finale LP proti Milanu šel v tistem obdobju z najboljšim napadalnim trojčkom na svetu Begiristan, Romario, Stoičkov ter dobil krepko zaušnico (0:4), se je – k sreči – hudo zmotil. Svetovni nogomet je v MSN dobil svojega najboljšega oglaševalca.

Tudi pred sobotnim Barceloninim zmagoslavjem sta zadnja dva zmagovalca, Bayern in Real zaznamovala trojčka. Bayern je vso sezono v ligi prvakov (2012/13) in na domačih tleh k trojčku jurišal na pogon Francka Riberyja, Maria Mandžukića in Arjena Robbna, Real v sezoni 2013/14 pa je jubilejni 10. naslov evropskega prvaka osvojil z goli Ronalda, Benzemaja in Balea.

Toda berlinski finale je razblinil vse neznanke o tem, kdo je najboljši trojček napadalcev doslej.

Messi (58 golov), Neymar (39), Suarez (25) so v tej sezoni rušili in postavljali nove mejnike. Ronaldinho, Eto'o in Ludovic Giuly, ki so leta 2006 pod vodstvom Franka Rijkaarda začeli katalonsko vladavino, so debelo v senci zdajšnjih čarovnikov iz zelene celine.

Še največ gorja je MSN povzročil Madridčanom s štadiona Santiago Bernabeu. Vzeli so jim še en rekord, ki ga je imel od sezone 2011/12 v nogah trojček Cristiano Ronaldo, Karim Benzema, Gonzalo Higuain. Zabil je 118 golov (Ronaldo 60, Benzema 32, Higuain 26).

Messi, Neymar in Suarez so posamično izvrstni nogometaši, toda sila težko bi uveljavili svojo virtuoznost brez vzajemne pomoči in razumevanja. Neymar je odkrito dejal, da so izvrstne predstave in goli sad prijateljstva.

»Oba sta izjemna nogometaša, toda bodimo pošteni, brez prijateljstva na igrišču in zunaj njega ne bi bilo toliko golov in zmag. Zato nam gre vse od nog. Hvaležen sem jima, da sem v najpomembnejši tekmi mojega življenja dosegel veliko zmago,« je vse skrivnosti odkril najmlajši med njimi, 23-letni Neymar.