Trojček Maribora v slovenskem superpokalu

Mariborčani so leteli na krilih Dareta Vršiča, ki je dvakrat zatresel goriško mrežo (z bele točke), dvakrat pa podal.

Objavljeno
13. avgust 2014 13.29
Posodobljeno
13. avgust 2014 19.15
Nogomet Superpokal
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Nova Gorica - Nogometaši Maribora so četrtič doslej in tretjič zapored dvignili slovensko superpokalno lovoriko, potem ko so suvereno in brez težav, s 4:1 (2:0), odpravili Gorico in se ji tako na najlepši možen način maščevali za majski poraz v pokalnem finalu prejšnje sezone. Glavni junak vijoličastih, pri katerih trener Ante Šimundža ni računal na kar nekaj standardnih obrazov, je bil Dare Vršič, ki je pri dveh golih sodeloval kot strelec, dva pa je prispeval tudi sam, oba z bele točke. Primorska zasedba je dvoboj končala z zgolj desetimi možmi na igrišču, saj je moral po drugem rumenem kartonu predčasno v garderobo steber obrambe Marco Modolo.

Gorica tako ostaja pri eni superpokalni trofeji, ki jo je osvojila že davnega leta 1996, ko je - prav tako pred domačimi navijači - s 3:1 odpravila Olimpijo. Maribor, ki ga, podobno kot že lani, niso spodbujali najzvestejši navijači Viole (zavoljo nestrinjanja z Nogometno zvezo Slovenije), je tako ubranil lanski pokal in v svojo vitrino postavil že 24. lovoriko z domačih tekmovanj. Še to: v zadnjih 16 medsebojnih obračunih so Primorci slast zmage okusili enkrat samkrat!

PRVI POLČAS

V primerjavi s sobotnim zadnjim medsebojnim obračunom se je domači trener Luigi Apolloni odločil za dve menjavi v udarni enajsterici: namesto Solomona Enowa in Tineta Kavčiča sta priložnost dobila Marco Modolo in Matija Širok. Strokovnjak na klopi državnih prvakov Ante Šimundža je nekoliko bolj prevetril začetno postavo, v kateri ni bilo kar nekaj ključnih mož, denimo Marcosa Tavaresa, Jasmina Handanovića, Željka Filipovića, Agima Ibraimija in Arghusa.

Že v tretji minuti pa so gostitelji doživeli hladno prho, maloštevilni gledalci na tribunah - med njimi je bil tudi selektor Srečko Katanec - pa so obnemeli, saj je branilec lovorike bliskovito prešel v vodstvo. Z leve strani je v kazenski prostor mojstrsko podal Dare Vršič, svojo izjemno višino (193 centimetrov) pa je znal izkoristiti komaj 19-letni Damjan Vuklišević, sicer otrok Interblocka, od lanskega oktobra pa člen mariborskega članskega mozaika. Najstniški branilec je z glavo matiral vratarja Vasjo Simčiča, ki je v soboto spravljal napadalce vijoličastih v obup.

Še preden se je prvi polčas prevesil v drugo polovico, so Mariborčani že podvojili vodstvo. Povsem so izigrali domačo obrambo, zato je moral prodirajočega Jeana-Philippa Mendyja z udarcem po glavi nepravilno zaustaviti čuvaj mreže Simčič in mladi ljubljanski sodnik Mitja Žganec je brez oklevanja pokazal na belo točko. Izvajal jo je podajalec pri uvodnem golu Dare Vršič, ki je vratarja poslal v desno, žogo pa v levo, goriška mreža se je torej še drugič zatresla.

Kljub izdatni prednosti so bili Štajerci še naprej konkretnejši v igri, stopili so tudi na žogo, ki so jo imeli precej več v svoji posesti, in brez težav nadzirali potek dvoboja. Gorica je v zadnjem delu prvega polčasa skušala premakniti v višjo prestavo, a je bil poskus jalov, tako da mlademu čuvaju mariborske mreže Aljažu Cotmanu sploh ni bilo treba resneje manifestirati razkošnega talenta. Na drugi strani bi lahko prednost še oplemenitil Nusmir Fajić, a je nastreljal zunanji del mreže.

DRUGI POLČAS

Severnim Primorcem ni preostalo drugega, kot da so v nadaljevanju vse sile usmerili v napad. Apolloni je ob odmoru tudi posegel po prvi menjavi: Sandija Arčona je nadomestil Lorenzo Pasqualini, za katerega je bil to ognjeni krst v goriškem dresu, že po desetih minutah pa se je prvič izkazal. Njegovo bombo z razdalje je namreč Cotman z zadnjimi močmi odbil. To je bil obet, da gostitelji še niso vrgli puške v koruzo. Mimogrede: Pasqualini bo v torek praznoval 25. rojstni dan.

In res, trud se je Apollonijevi četi obrestoval v 65. minuti. Akcija je bila resda nekoliko sporna, saj je dišalo po prepovedanem položaju, s čimer pa se stranski sodnik ni strinjal. Prodor je začel Luka Majcen, ki je na levi našel Dejana Žigona, ta je žogo preusmeril pred gol, kjer je desnico iztegnil Nigerijec Stephen Makinwa in ublažil zaostanek. Zanimivo: Makinwa je mariborsko mrežo (edini) zatresel tudi v sobotnem prejšnjem medsebojnem obračunu teh dveh tekmecev.

A domače veselje je bilo skaljeno v 77. minuti, ko je steber goriške obrambe Marco Modolo po prostem strelu potegnil za dres in v kazenskem prostoru zrušil strelca prvega gola Vukliševića, z drugim rumenim kartonom je moral predčasno pod prho, povrhu vsega pa je Žganec še drugič pokazal na enajstmetrovko v korist državnih prvakov, vnovič jo je suvereno izkoristil Vršič. Ta je sodeloval pri vseh dotedanjih mariborskih golih: pri prvem je podal, druga dva pa prispeval sam.

In da, skreiral je tudi zadnji zadetek v dvoboju, ki je pritisnil piko na i tretji zaporedni mariborski kroni. V 88. minuti je Vršič namreč sprožil po podaji rezervista Luke Zahovića, odbitek od enega od goriških branilcev je priletel do Nusmirja Fajića, ki je žogo pospravil v Simčičevo mrežo. Zmagovalec je bil odločen, Gorica je torej ostala pri eni superligaški kroni, Maribor pa je vpisal že tretjo zapored in četrto doslej.

GORICA : MARIBOR 1:4 (0:2)

Strelci: 0:1 - Damjan Vuklišević (3.), 0:2 - Dare Vršič (19., 11-m), 1:2 - Stephen Makinwa (65.), 1:3 - Dare Vršič (77., 11-m), 1:4 - Nusmir Fajić (88.).

Gorica: Vasja Simčič, Marco Modolo, Amedej Vetrih (od 63. Tine Kavčič), Matija Širok, Luka Majcen (od 86. Amel Džuzdanović), Dejan Žigon, Sandi Arčon (od 47. Lorenzo Pasqualini), Stephen Makinwa, Alen Jogan, Ronaldo Vanin, Marshal Mfon Johnson.

Maribor: Aljaž Cotman, Marko Šuler, Sintayehu Sallalich (od 74. Aleš Mejač), Jean-Philippe Mendy (od 69. Luka Zahović), Damjan Vuklišević, Nusmir Fajić, Amir Dervišević (od 85. Welle Ndiaye), Dare Vršič, Mitja Viler, Petar Stojanović, Aleš Mertelj.

Rdeč karton: Marco Modolo (77.).