Tudi Harry Kane si lahko obeta sanjski prestop

Angleški kapetan je velik favorit za zlato kopačko, bo na dveh tekmah ujel in morda prehitel celo Ronalda?
Fotografija: Harry Kane je polovico od šestih golov dosegel z bele točke. Foto: Reuters
Odpri galerijo
Harry Kane je polovico od šestih golov dosegel z bele točke. Foto: Reuters

Ljubljana – Potreben bi bil skoraj čudež, da se angleški kapetan Harry Kane ob koncu svetovnega prvenstva ne bi okronal za najboljšega strelca in prejel t. i. zlato kopačko. Čeprav je izpustil tekmo z Belgijo, ima na računu šest zadetkov, dva več od Romeluja Lukakuja ter tri več od francoskega dvojca Mbappe-Griezmann.

Kane je bil že dvakrat najboljši strelec v premier league, v kateri je na 153 tekmah vpisal 108 golov. Proti Švedski je v četrtfinalu sicer prekinil niz šestih reprezentančnih tekem, na katerih je zatresel mrežo, s čimer se je izenačil z rojakom Tommyjem Lawtonom iz davnega leta 1939. Kane je s šestimi zadetki že ujel Garyja Linekerja iz leta 1986, ki je bil doslej edini Anglež s strelsko lovoriko na SP.



Zelo verjetno pa je, da Tottenhamov as še ni rekel zadnje, jutri ga čaka polfinalna tekma s Hrvaško (Luka Modrić 2 gola), konec tedna pa bodisi finale bodisi tekma za tretje mesto s Francijo ali Belgijo (Eden Hazard 2). Pri njem pa goli padajo precej pogosto, natančneje na 60,5 minute, hkrati ni velik »potrošnik« žog. Šest golov je namreč dosegel iz desetih strelov na štirih tekmah. Seveda mu gre na roko, da spremljamo prvenstvo z največjim številom enajstmetrovk. Doslej jih je bilo 28, 21 je bilo izkoriščenih, tri od teh je zabil Kane.
 

Zlata kopačka od leta 2010


Nagrada zlata kopačka (golden boot) je bila prvič predstavljena na SP 2010 v Južni Afriki. Pred tem, med letoma 1982 in 2006, se je imenovala zlati čevelj (golden shoe). Slednja zdaj velja za najboljšega strelca v evropskih nogometnih ligah, letos je pripadla Lionelu Messiju pred Mohamedom Salahom in Kanom. Pred letom 1982 ni imela posebnega naziva, najboljši strelec je bil zgolj prepoznan kot tak in ni bil uradno nagrajen.

Kot ugotavljajo pri BBC, bi Kanovih šest golov zadoščalo za zlato kopačko (ali delitev nagrade) na enajstih prvenstvih od dosedanjih 20. Za nameček, samo enemu igralcu je od leta 1978 uspelo na mundialu doseči več golov. Ronaldo jih je osem, ko je z Brazilijo osvojil naslov svetovnega prvaka leta 2002. To je rekord na SP, odkar velja format z 32 reprezentancami. Pred tem so bile kakovostne razlike vendarle večje kot danes in napadalci so lažje zabijali gole.

Romelu Lukaku in Antoine Griezmann se bosta srečala v današnjem polfinalu. Foto: AFP
Romelu Lukaku in Antoine Griezmann se bosta srečala v današnjem polfinalu. Foto: AFP


Da bi lahko kdo prekosil Francoza Justa Fontaina, ki je leta 1958 na Švedskem dosegel 13 golov, je skoraj neverjetno. Sledijo Sandor Kocsis (Madžarska, 11 golov leta 1954), Gerd Müller (Nemčija, 10 golov leta 1970), Eusebio (Portugalska, 9 golov leta 1966) ter trije z osmimi goli (poleg omenjenega Ronalda še Guillermo Stabile (Argentina, 1930) in Ademir (Brazilija, 1950).
 

Salenku petica prinesla Valencio


V stavnicah prepričljivo vodi 24-letni Kane (količnik 1,14), Lukaku (11) ter Kylian Mbappe in Antoine Griezmann (po 26) močno zaostajajo. Čeprav je že zdaj v zelo dobrem klubu Tottenhamu, si lahko z morebitno strelsko krono obeta sanjski prestop (in/ali sanjsko pogodbo). Vsaj tako uči zgodovina. Najboljši strelci na SP praviloma že v naslednji sezoni storijo karierni korak. Lineker, denimo, je bil v sezoni 1985/86 član Evertona, kamor je prišel za rekordno odškodnino iz Leicestra, toda po SP 1986, na katerem je Anglija izpadla proti Argentini (»božja roka« Maradone), je dočakal sanjski prestop v Barcelono, s katero je osvojil pokal pokalnih zmagovalcev.

Leta 1994 je bil v ZDA skupaj s Hristom Stojčkovom najboljši strelec tedaj precej neznani Oleg Salenko, član Logroñesa. Salenko se je vpisal v zgodovino kot edini najboljši strelec, čigar reprezentanca se ni uvrstila v izločilne boje. Kar pet od šestih golov pa je dosegel na eni tekmi, Kamerunu ob zmagi s 6:1, kar je tudi še vedno veljaven rekord. Kakorkoli že, Salenko se je po SP preselil v Valencio. Nadalje, Ronaldo je na SP 2002 prišel s slabo popotnico, za njim je bila serija poškodb kolena. Toda z osmimi goli (dva je zabil v finalu proti Nemčiji) je prepričal ljudi v Real Madridu, da so ga kupili od Interja. Ronaldo je zatem osvojil drugo zlato žogo za najboljšega igralca na svetu.
 

Bo poklical slavni Real?


Ne nazadnje je James Rodriguez, ki je imel na tem SP smolo s poškodbo, dobro unovčil nagrado s prejšnjega SP, šest golov mu je prineslo 80 milijonov evrov vreden prestop iz Monaca v Real Madrid. Ne bi bilo nič čudnega, če bi Kane ob koncu ne glede na razplet SP dočakal klic iz Madrida, ki ga najbrž zapušča Cristiano Ronaldo ...

Luka Modrić je edini Hrvat, ki ima na računu dva gola. Foto: AFP
Luka Modrić je edini Hrvat, ki ima na računu dva gola. Foto: AFP

Komentarji: