Tudi Katanec bi se pridružil Čehom in Avstrijcem

Slovenska nogometna reprezentanca na Gorenjskem za tekmi z Litvo in San Marinom.

Objavljeno
04. oktober 2015 21.32
Jernej Suhadolnik, šport
Jernej Suhadolnik, šport

Ljubljana – Slovenska nogometna reprezentanca se bo danes zbrala še zadnjič v rednem delu kvalifikacij za evropsko prvenstvo, ki bo naslednje poletje v Franciji. Četa selektorja Srečka Katanca se bo na Gorenjskem pripravljala za navidez najlažji dvojček tekem doslej, toda Slovenci v boju za euro 2016 niso več odvisni le od iztržka v dvobojih z Litvo in s San Marinom.

Štiri nogometne reprezentance so si že priigrale nastop na euru 2016 – ob gostiteljih šampionata Francozih –, to so Anglija, Češka, Islandija in Avstrija. Poleg njih lahko iščejo namestitev v deželi galskih petelinov tudi Španija, Slovaška, Wales in Belgija, ki jim le še senzacionalen razplet zadnjih dveh kol lahko prepreči neposredno uvrstitev na evropsko prvenstvo.

Med deseterico torej še ni tradicionalnih velesil stare celine Italije in Nemčije, ki pa jima kljub vsemu kaže zelo dobro in se bosta najbrž izognili nastopu v dveh nepredvidljivih tekmah dodatnih kvalifikacij. Prav to dodatno sito se nasmiha Sloveniji. V slovenskem taboru še ni ugasnilo upanje na igranje prijateljske tekme v novembru, kar pomeni, da bi si morali Katančevi aduti priboriti 2. mesto v kvalifikacijski skupini E. Scenarij je znan, a malo verjeten. Šest slovenskih točk v Ljubljani z Litvo in San Marinom na »škornju« je povsem realno dosegljivih, težje je verjeti, da bi Švica izgubila v Talinu, četudi v zgodovini čudovite igre z žogo pomnimo tudi večje senzacije, kot bi bila morebitna zmaga Estoncev nad Švico.

Srečko Katanec bi se pri priči pridružil Čehom, Avstrijcem in drugim, ki so si že zagotovili udeležbo v žrebu skupin eura 2016 – ta bo 12. decembra v Parizu –, četudi je bolj verjetno, da bodo Slovenci navzoči na plesu kroglic, ki bo na tretjo oktobrsko nedeljo določil štiri pare dodatnih kvalifikacij za EP. Slovenska reprezentanca se nahaja na 5. mestu posebne lestvice tretjeuvrščenih reprezentanc s količnikom UEFA 25,1. Za njo so Turčija, Izrael in Albanija, pred njo Hrvaška, Švedska, Madžarska in Irska. Katančevi bi lahko pristali tudi v zgornji polovici te razvrstitve. To bi se zgodilo, če bi Škotska (11 točk) v zadnjih dveh dejanjih prehitela Irsko (15 točk) na tretjem mestu skupine D. Škoti bi morali doma premagati Poljsko in nato pod »skalo« še Gibraltar, pred Irci pa je tako ali tako največji izziv: tekma z Nemčijo na Otoku in gostovanje na poljskem nacionalnem štadionu v Varšavi. Tudi sicer ima Irska na 4. mestu lestvice tretjeuvrščenih le pičlo prednost pred Slovenijo na 5. mestu: gre za količnika 25,7 in 25,1!

Lahko se zgodi, da bi bili možni slovenski tekmeci v dodatnih kvalifikacijah Irska/Škotska, Turčija, Izrael in Albanija. Lahko pa se tudi vse obrne. Če bi Nizozemci v finišu kvalifikacij prehiteli Turke na 3. mestu skupine A, kar ni najbolj verjetno, bi Slovenija dobila tekmeca iz bobna, v katerem bi čakali Nizozemska, Hrvaška, Švedska in Madžarska. Ali pa Norveška, Rusija in Danska.

Še 729 možnih scenarijev

Ta čas je preuranjeno govoriti o dodatnih bojih, ki bodo na sporedu med 12. in 14. (prve tekme) ter 15. in 17. novembrom (povratne tekme). V številnih skupinah bijejo bitke za 2. in 3. mesto, kot so denimo Izrael-BiH, S.Irska-Romunija-Madžarska, Rusija-Švedska ali Italija-Norveška-Hrvaška. Tudi tavanje misli nazaj v leta 1999, 2001 in 2009, ko so Slovenci uspešno pospravili pod streho kvalifikacije za velike turnirje, ne bo prineslo nič koristnega. In, ne nazadnje, kar za Slovence edino šteje: do konca bojev v skupini E je še šest tekem, torej – vsaj teoretično – še 729 možnih različnih razpletov zadnjih dveh kol!

Izhodišče v slovenski skupini E je znano: Anglija drži euro z obema rokama, Švici (15 točk) kaže najbolje v boju za drugo mesto, na katerega teoretično še lahko splezata tudi Slovenija (12) in Estonija (10). Petkov (20.45) gost v Stožicah Litva (9) bi se z zmagama nad Slovenijo in Anglijo prebila v dodatne kvalifikacije, avtsajder San Marino, ki ga bodo Slovenci obiskali v ponedeljek (20.45), je seveda odpisan. Tekma z Litvo bo torej ključna.

»Kdor meni, da bo Litva podpisala vdajo sama od sebe, živi v zmoti. Možno je, da nas čaka podobna tekma kot nazadnje v Mariboru,« opozarja Srečko Katanec.