Tudi Liverpool ima Brazilca s številko 10

V letošnjem imenitnem nizu Liverpoola ima eno najvidnejših vlog 22-letni Philippe Coutinho.

Objavljeno
08. marec 2015 08.49
G. N., šport
G. N., šport
Da pogosto videz vara, je potrdil tudi Philippe Coutinho. Liverpoolova desetica je drobcen fantič, toda v nogah ima dinamit. Njegovo rušilno moč je nazadnje občutil angleški prvak Manchester City, a trenerja rdečih Brendana Rodgersa in vse privržence moštva z Anfielda vse bolj navdušujejo njegove predstave.

Pri Liverpoolu si manejo roke, pri Interju z glavami »tolčejo« v zid. Leta 2013 so si privoščili še eno veliko napako v zadnjem obdobju, ki je za črno-modre iz Milana sila neuspešno. Coutinha so angleškemu velikanu odstopili za vsega 10 milijonov evrov. Za enega od najvidnejših igralcev novega vala brazilskih upov, ki je bil v svojem rodu »selecaa« vodja, pravi drobiž. Coutinho je resda tip igralca, ki potrebuje več pozornosti in potrpljenja, a ima velik potencial, da v prihodnosti vodi igro Liverpoola.

»Ko je moštvo dinamično, kar zdaj je, lahko izkorišča njegove tehnične sposobnosti. Je odličen v podajah in lahko zabija gole. Sijajne gole. Philippe je igralec, ki je vseskozi prisoten na igrišču in ima zadnjo podajo. Zelo je gibljiv in spreten v zgoščenem prostoru ter ne potrebuje veliko dotikov žoge. Ni sebičen in je raje v vlogi podajalca kot strelca. Opogumljam ga, da čim več strelja. Seveda ima še veliko možnosti za napredovanje, saj je mlad,« je Rodgers namenil vrsto lepih besed svojemu varovancu, ki iz tekme v tekmo postaja eno od najmočnejših orožij v tem letu drugega najuspešnejšega moštva v Evropi. Prvi je nemški Wolfsburg.

V Angliji so prepričani, da bo, če bo igral v takšni formi kot na začetku leta, priznanje za najboljšega mladega nogometaša romalo v Coutinhove roke. Zvezni igralec z napadalnimi značilnostmi je v obdobju odraščanja, v katerem ga žene tudi kljubovanje. Ni še prebolel odločitve bivšega selektorja Brazilije Luiza Felipeja Scolarija, da ga ni izbral v reprezentanco za domače svetovno prvenstvo.

»Jezo bom preusmeril v svoje napredovanje,« je dejal avgusta na začetku sezone igralec, ki je nase opozoril v uličnem nogometu. Rodgers je razkril, da je videl videoposnetek, na katerem se je poigraval 11-letni fantič. »Kar je počel tedaj, zdaj ponavlja na velikem igrišču,« je dejal trener, ki ima sila odgovorno nalogo pri petkratnem evropskem prvaku. Ne vzgaja zgolj klubskega roda, marveč tudi vrsto angleških upov, ki naj bi bili nekoč najvidnejši člani reprezentance.

Zanimivo je, da je Coutinho v pol leta pri Espanyolu, kamor ga je posodil Inter, navdušil tudi Špance. Še posebej trenerja Mauricia Pochettina, ki ga je želel pripeljati k Southamptonu, pri katerem je zdajšnji trener Tottenhama začel angleško pot. Odločilna je bila Coutinhova želja, saj je raje izbral Liverpool. Njegova največja slabost je, da zabija premalo golov. Rodgers se tega zaveda, toda opozarja ... »Vem, da bi bil z učinkom 15, 20 golov v sezoni eden od najboljših igralcev na svetu. Vse bomo naredili, da ta cilj dosežemo, toda vedeti je treba, da ni vse v golih. Poglejte Luko Modrića, ne zadeva veliko, a je vrhunski nogometaš. Na vsak način veliko štejejo tudi asistence. Philippova funkcija na igrišču ni le zabijanje golov,« se Rodgers krepko zaveda, da je zabijanje golov le ena od odlik, ki veliko šteje, ni pa edina.

Coutinho je pred mesecem dni podaljšal pogodbo z Liverpoolom do leta 2020 s tedensko plačo 95.000 evrov.