Tudi Real in Barça lahko izgubita na isti dan

»Baletniki« že petič v vodstvo z 11 metrov. Španska rivala sta nazadnje izgubila na isti dan 30. aprila 2011.

Objavljeno
05. januar 2015 10.44
J. S., šport
J. S., šport
Ljubljana – Vsega lepega je enkrat konec, so si morda rekli v taboru Reala, potem ko so včeraj končali 22 tekem dolg niz zmag. Evropski in svetovni prvaki so izgubili v Valencii, privlačen derbi pa je navdušil 50.000 navijačev na Mestalli in večino pred TV zasloni.

Real Madrid je med 16. septembrom in 20. decembrom nanizal 22 zaporednih zmag, v tem obdobju pa je kar 17-krat zabil tekmecu najmanj tri gole – tri je oktobra »dobila« tudi Barcelona, Deportivo je izgubil celo z izidom 2:8. »Netopirji«, kot kličejo nogometaše Valencie, so končali skoraj rekorden niz Reala (24 zmag je nanizala Curitiba v brazilskih tekmovanjih), čeprav so bili Madridčani tudi na Mestalli navidez boljši tekmec. Toda zrelih akcij za gol na obeh straneh igrišča ni manjkalo, gostitelji pa so v tem ritmu zabili enega več. Realu ni pomagala niti boljša statistika – posest žoge (v %) 39:61, streli 8:14, koti 3:11, prosti streli 16:23, rumeni kartoni 6:3 – niti dejstvo, da je še petič v tej sezoni zabil prvi gol z enajstmetrovke. Cristiano Ronaldo si je z bele točke pripisal svoj 26. prvenstveni gol, potem ko je Alvaro Negredo igral z roko po prostem strelu Tonija Kroosa. »Ah, sezona je dolga, zato bomo ta poraz hitro pozabili in se osredotočili na naslednje izzive. Fantom nimam česa očitati, priigrali smo si veliko priložnosti, igrali dobro in bi si zaslužili več,« je ocenil Realov trener Carlo Ancelotti, ki je izgubil še »drugič« v tednu dni, potem ko ga je dan pred silvestrovim v Dubaju matiral – v revialni tekmi – nekdanji klub Milan s 4:2.

Tako kot Real po sijajnem nizu še zdaleč ni postal španski prvak, po včerajšnjem porazu ni izgubil prvenstva. Toda kljub vsemu velja izpostaviti dejstvo, da so domači s trdim prijemom kar dobro onemogočili ključne Realove može in jim vsilili svojo igro. Real je imel, ne nazadnje, po vodilnem golu Otamendija za 2:1 na voljo še pol ure igre. Ciniki so po tekmi pripomnili, da so Realovi zvezdniki na razprodani Mestalli delovali kot ribice v bližnjem Oceanographicu, največjem akvariju v Evropi, in še zdaleč ne kot morski psi, ki so štiri mesece pustošili po španski ligi ... Četudi je Ancelotti po porazu hrabril svoje adute, velja izpostaviti še eno statistično prvino, v kateri je v sezoni 2014/15 Real tako superioren – njegovi nogometaši so uspešno oddali le 78 odstotkov žog, kar je najmanj v tej sezoni. Fanatično agresivna igra in pritisk »netopirjev« sta opravila svoje in razkrila recept za morebiten uspeh naslednjim Realovim tekmecem.

Madridčani še vedno stojijo odlično na vseh frontah, na katerih se bojujejo v tej sezoni. S tekmo manj so na vrhu španskega prvenstva – zaostali derbi s Sevillo bodo igrali 4. februarja –, v ligi prvakov se bodo soočili s »premagljivim« Schalkejem (18. 2. in 10. 3.), tudi v španskem pokalu ostajajo v igri za finale. Prav derbi 1/8 finala španskega kraljevega pokala bo gotovo ponudil odgovor na vprašanje, kako dobro so izkoristili mini odmor v Realovem taboru. »Baletniki« bodo namreč pojutrišnjem gostovali pri mestnem tekmecu Atleticu, povratna tekma pa bo naslednji četrtek na štadionu Santiago Bernabeu. »Do srede moramo povsem osvežiti moštvo,« je potrdil tudi Ancelotti, ki mu je sinoči ustregel tudi kolega na Barçini klopi Luis Enrique. Slednji se je očitno preveč lahkotno lotil Reala Sociedada, saj je pustil na klopi peterico udarnih adutov (Messi, Neymar, Pique, Alves, Rakitić) in zamudil priložnost, da bi začasno sklatil z vrha večnega tekmeca iz Madrida. Katalonci (posest žoge 71 %) so nadaljevali slab niz v San Sebastianu, saj so v Baskiji zmagali le redko, nazadnje denimo daljnega leta 2007. Odločilni trenutek tekme se je zgodil že v 2. minuti, ko je Jordi Alba (2. avtogol v sezoni) z glavo matiral svojega vratarja.