Tudi Ribery, Robben in Neymar kot maratonci

Atletico in Manchester United še upata na podviga v Madridu in Münchnu.

Objavljeno
03. april 2014 13.08
FBL-EUR-C1-MAN UTD-BAYERN MUNICH
Jernej Suhadolnik, šport
Jernej Suhadolnik, šport
Ljubljana – Časi, ko so lahko največji zvezdniki v nogometnem moštvu le odmahnili z roko na trenerjev poziv za vrnitev v obrambo, so že davno mimo. Tudi torkov večer v ligi prvakov je potrdil, da se morajo za dobrobit kolektiva žrtvovati prav vsi. Izjema je bil, denimo, Lionel Messi, ki je bil posledično skoraj neopazen.

Razplet tekme v Manchestru je bil vendarle bolj pričakovan od razpleta tekme v Barceloni, kjer je še »stotič« v zadnjih dveh letih »naključno« opozoril nase madridski Atletico. Toda prav slednji bi bil lahko zgled za navidez slabše klube, podrejene tekmece in druge papirnate avtsajderje med klubi in reprezentancami. Atleticovi nogometaši so med boljšimi tudi po merilu individualne kakovosti, toda še zdaleč ne sodijo ob bok zvezdnikom v Barceloni, Realu, Bayernu, Chelseaju, Parizu ali Manchester Cityju. Atleticova zgodba o uspehu – četudi je šlo šele za prvo polovico četrtfinalnega dvoboja z Barcelono – temelji na kolektivnem duhu in fanatični bojevitosti, ki jo pooseblja nekdanja igralska kariera trenerja Diega Simeoneja. Prav na ta način so rdeče-beli preživeli gostovanje na štadionu Camp Nou in ostajajo v igri za polfinale, četudi so bili Katalonci boljši in ustvarjalnejši.

»Diegov gol je bil mojstrovina brez primere. Ko nekdo žogo zadene tako, ne moreš storiti veliko. Bolj me veseli naš odziv po zaostanku. Proizvedli smo veliko nevarnih akcij, iz minute v minuto smo bili boljši in imeli večjo prevlado, tudi po izenačenju smo konkretno iskali drugi gol. Nihče med nami ne dvomi o sposobnosti, da zmagamo v Madridu, o našem slogu igre in naši filozofiji,« je po remiju povedal Andres Iniesta, ki je velemojstrsko poslal v ogenj strelca za izenačenje Neymarja. Prav don Andres je eden od glavnih adutov Barcelone (in španske reprezentance za Brazilijo 2014): zdi se, da je ujel šampionsko formo šele v tem koledarskem letu, tedaj torej, ko gre zares. Razliko so naredile njegove lucidne podaje, ne resda ugodna statistika (posest žoge v %: 66:34; streli na vrata: 12:3; koti: 8:1; prekrški: 16:24; število podaj: 884:433; natančnost podaj v %: 82:62). Ob Iniesti so bili med boljšimi posamezniki tekme še Neymar, Dani Alves in Xavi. Slednji je razdelil največ žog (130, od tega 117 natančnih; 90 %), prejeli pa so jih Alves 35, Iniesta, Messi in Busquets po 15, Fabregas 13, … Alves je največkrat poslal v ogenj tudi najnevarnejša katalonska topova – Messiju je podal 16 žog, Neymarju celo 18. Njuna učinka je možno opisati z razdaljo: Neymar je pretekel 11.175 m, Messi le 8191 m. Učinek napadalcev se resda meri z goli in streli, pri tem pa je bil Brazilec še uspešnejši od Argentinca, ki je bil morda žrtev taktike rojaka na trenerski klopi Gerarda Martina. Messi prvič v tej evropski sezoni ni zabil gola. Največ sta resda pretekla Jordi Alba (12.111 m) in Koke (12.407 m).

V obeh taborih realno upajo na preboj v polfinale. »Ko bi le vedeli, kako sem vesel Diegovega gola. Diego nam bo prišel še kako prav do konca sezone. Na povratni tekmi pričakujem sanjsko vzdušje,« napoveduje Diego Simeone, ki najbrž ne bo računal na tretjega Diega od štirih v Atleticu (še Urugvajec Godin) – ostrostrelca Costo. »Če bomo do konca sezone nadaljevali, kot smo igrali tokrat, imamo lepe možnosti za kakšno lovoriko. Veselim se povratne tekme,« je dodal Barcelonin trener Tata Martino.

Tudi razplet prve tekme v Manchestru ponuja teoretične možnosti za polfinale tako Unitedu kot Bayernu, toda Bavarci resda ostajajo favoriti dvoboja. Izjave angleških akterjev po remiju, v katerem so bili »rdeči vragi« močno podrejeni, so kar zgovorne. »Zadovoljni smo« (vratar De Gea), »Vsi so nas odpisali, pa poglejte« (Young) in »Na takšni ravni moraš iz priložnosti, kot je bila Welbeckova, zabiti gol, toda v seštevku smo bili zares dobri« (Moyes) so besede, ki bi bile v odbobju Alexa Fergusona prepovedane po remiju na domači tekmi (posest žoge v %: 30:70; streli na vrata: 5:9; koti: 3:6; prekrški: 12:10; število podaj: 380:906; natančnost podaj v %: 61:83). Še najbolje je opisal dvoboj Toni Kroos, katerega želi kupiti prav Manchester United: »Prevladovali smo vseh 90 minut, toda United se je branil tudi z desetimi igralci 'za žogo'. Remi za nas ni slab izid pred tekmo v Münchnu.« Individualno statistiko tekme v Manchestru bi si lahko ogledali tudi nadobudni upi v Sloveniji, ki povečini opazijo le trike in gole velemojstrov: med vsemi Bayernovimi asi sta na Old Traffordu pretekla največ metrov (v obe smeri!) prav največja zvezdnika: Franck Ribery 12.081 m, Arjen Robben 11.800 m.