Tudi Rusi ogrožajo City in Romo

Današnje druge tekme nogometne lige prvakov: izenačeno v skupini E, Matej Jug bo sodil v Parizu.

Objavljeno
25. november 2014 00.47
J. S., šport
J. S., šport
Ljubljana – Le šest nogometnih klubov si je po prvih štirih kolih priigralo nastop v februarski osmini finala lige prvakov. Preostali bodo poskušali podobno danes in jutri, hud boj za eno vstopnico pa se obeta v skupini E, ki si jo je že pokoril Bayern. Najslabše kaže prvaku iz najbogatejše lige na svetu – Manchester Cityju.

Ob Realu, Barceloni, PSG, Borussii, Bayernu in Portu kaže dobro tudi Atleticu, Leverkusnu, Arsenalu, Chelseaju in Šahtarju, težko pa bi kot favorita za preboj iz skupine označili kateregakoli med trojico Roma, Manchester City in CSKA, ki se bori za drugo mesto v skupini E. Vsi trije upajo na evropsko pomlad, v zadnje kolo (Roma – ManCity, Bayern – CSKA) pa bi lahko vsi krenili s po petimi točkami.

Roma in City vendarle premoreta večjo kakovost kot Rusi. »Logično« bi bilo, da bi prav Italijani in Angleži v derbiju zadnjega kola, 10. decembra v Rimu, odločali o uvrstitvi med 16 najboljših, ki se bodo od 17. februarja do 13. maja borili za nastop v finalu. Mimogrede: vrhunec te sezone bo v Berlinu, in sicer šele 6. junija. Toda za načrt po željah Rome in Cityja Moskovčani drevi ne bi smeli premagati Rimljanov, Bavarci pa bi morali izgubiti v Manchestru. No, stavnice verjamejo v zmago Münchenčanov kljub dejstvu, da ima Pep Guardiola na voljo zdesetkano zasedbo, v kateri bodo manjkali Alaba, Pizarro, Martinez, Badstuber, Lahm in rezervna vratarja Starke ter Reina, ob tem pa sta le delno nared Schweinsteiger in Boateng.

Angleži kljub oslabljeni zasedbi Bavarcev ne dvomijo o njihovem motivu, ki ga je potrdil tudi Arjen Robben: »Kdor misli, da se gremo v Anglijo zabavat, se moti. Želimo nadaljevati niz, povečevati ugled kluba in nas na igrišču.« O ugledu Bayerna ne gre dvomiti, prav tako je znano, da Guardiola ne dovoli popuščanja. Kakšen taktični eksperiment je možen, pomanjkljiv motiv njegovih adutov pač ne. Robert Lewandowski želi zabiti kakšen gol več kot doslej, Thomas Müller in Mario Götze igrata v sanjski formi.

»Vem, da nam bo težko, toda verjemite mi, da sem si sam naložil še večji pritisk kot lastniki kluba. Želim v osmino finala, za to pa moramo v zadnjih kolih premagati Bayern in Romo,« napoveduje igro na vse ali nič Manuel Pellegrini. Cityjev trener se zaveda, da mu bodo v nasprotnem primeru šteli mesece ali celo dneve na klopi bogatega kluba, ki v Evropi ni potešil svojih ambicij. ManCity se bo lotil Bayerna brez udarne naveze v zvezni vrsti, saj sta Yaya Toure in Fernandinho kaznovana. Nad Manuela Neuerja, ki ga želi Bayernov lobi ustoličiti kot dobitnika nagrade zlata žoga za leto 2014, bodo krenili Sergio Agüero, Samir Nasri, morda tudi David Silva in Jesus Navas.

Angleški načrt bi se sesul kot hišica iz kart, če bi Bayern remiziral, Roma pa zmagala v Moskvi. Rimljane krasi imenitna statistika s tekem v Rusiji (6-0-1), toda na zadnjih šestih gostovanjih so zmagali le enkrat, resda prav nazadnje v Bergamu, ko je blestel Adem Ljajić. Bomo videli, ali bo Rudi Garcia poslal v ogenj ob Tottiju Ljajića, ali bo v trizobem napadu še naprej zaupal šprinterski navezi Gervinho-Iturbe. V Moskvi bo šlo za tekmo ekip z najnižjo posestjo žoge v skupini E (CSKA 36 %, Roma 44 %).

Pod lupo bo tudi slovenski sodnik Matej Jug, ki bo nocoj delil pravico na tretji tekmi te sezone lige prvakov, UEFA mu je zaupala tekmo PSG – Ajax. Potem ko je lani sodil dvakrat (Real : Kobenhavn 4:0, Steaua : Basel 1:1), je letos že vodil tekmi Atletico : Malmö (5:0) in Liverpool : Ludogorec (2:1), pri čemer je bilo zanimivo predvsem na slednji; Bolgari so izenačili izid v 91. minuti, Liverpool pa je v 93. zmagal prek 11-m. Jug je debitiral na mednarodni sceni leta 2007 v nekdanjem pokalu intertoto.