Tudi sloviti Messi bo moral počakati na Birso

Deseterica slovenskih legionarjev pogleduje proti Evropi. Derbije konca tedna odpirata Guardiola in Klopp. Oblak bo obiskal Valencio.

Objavljeno
09. september 2017 00.14
Jernej Suhadolnik
Jernej Suhadolnik
Ljubljana – Šport je lep tudi zavoljo izzivov, ki jih nikdar ne zmanjka. Nogometaši z vseh koncev sveta so se vrnili v svoje klube različno razpoloženi, toda že konec tedna jih čakajo enaki cilji – boj za prvenstvene točke. Tako je tudi s slovenskimi legionarji, ki bodo igrali v Torinu, Valencii, Moskvi, ...

Prvi septembrski konec tedna po reprezentančnih akcijah tradicionalno ponuja velik izziv za igralce športnih stav. Slednji morajo paziti na sindrom »težkih nog« pri najbolj izpostavljenih reprezentantih in igralcih, ki se vračajo povečini iz Južne Amerike, hkrati z enim očesom pogledujejo proti naslednjemu tednu in prihajajoči premieri v ligi prvakov, ki običajno žanje pozornost najboljših klubov v Evropi. Tega se potihem bojijo tudi pri Juventusu, serijskemu italijanskemu prvaku, ki bo v torek odprl evropsko sezono 2017/18 na zahtevnem gostovanju v Barceloni, kjer ga pričakuje vselej neugoden orkester pod vodstvom dirigenta Lionela Messija.

Toda Italijani so vajeni vrhunskih gala večerov klasične glasbe, zato naj ne bi podlegli pritisku, ki ga prinaša dvoboj na štadionu Camp Nou. Lahko so samozavestni, če ne drugega, so Kataloncem nedvoumno sporočili, naj pozabijo na nakup Paola Dybale, dejansko je »stara dama« končala prestopni rok še močnejša kot v prejšnji sezoni, če odmislimo prodajo Leonarda Bonuccija razsipnemu Milanu.

In, ne nazadnje, Messi ta čas ne zaseda misli vodstva Juventusa in njegovih adutov. Prav zavoljo dvojne grožnje iz Milana, maksimalno ambicioznega Napolija in vselej prežeče Rome v Torinu ne želijo izgubljati točk že v prvih tekmah sezone serie A. Eden od italijanskih novinarskih kolegov, ki spremlja ligaške večere na Apeninskem polotoku, je razkril trenutni motiv Maxa Allegrija, trenerja Juventusa. Allegri v zadnjih dneh ni razmišljal o Messiju in Suarezu, pač pa le o – Valterju Birsi! Slednji je na žalost rojakov pozabil na odlično formo »le« v Trnavi, prej in potem je nanizal več odličnih tekem. V zadnjih sezonah serie A je opozoril nase zahtevne Italijane kot klasična desetka, na položaj »trequartiste« pa ga je posadil prav – Allegri. Slednji ga je pripeljal v enega najslovitejših klubov na svetu poleti 2013, »Biki« na San Siru ni razočaral, v prihajajoči sezoni je zbral po dva gola in podaji, tudi ob remiju z Barcelono v ligi prvakov (1:1) je bil med najboljšimi pri rdeče-črnih.

Če je Allegri tedaj omogočil Birsi popolno svobodo, ga bo skušal danes zapreti v čim tesnejšo kletko, saj visoko ceni njegove odlike. Te je odkril tudi Chievov trener Rolando Maran, čigar osnovni cilj je vselej enak: pridno zbirati točke pred drugim delom prvenstva, ko klubi srednjega razreda tradicionalno omagajo. Prav Birsa je s podajo in mojstrskim golom zrežiral prvo zmago Chieva v tej sezoni v Vidmu ...

Ob Birsi bodo v teh dneh aktivni tudi številni drugi slovenski legionarji. Zanimivo, kar deset jih bo z »eno nogo«, kot rečejo nogometaši, igralo bolj previdno zavoljo prihajajočih evropskih izzivov. Jan Oblak bo denimo v torek z Atleticom gostoval pri Romi, Anderlecht z Robertom Berićem pa pri Bayernu. Dan pozneje bo v Leipzigu, novi sredini Kevina Kampla, gostoval Monaco, v četrtek bodo aktivni v evropski ligi tudi drugi – Benjamin Verbič (København), Matic Črnic (Rijeka), ki ob Kvarnerju pričakuje AEK, Dominic Maroh (Köln), ki odhaja k Arsenalu, Domen Črnigoj (Lugano) bo igral v Beršebi, Nejc Skubic (Konyaspor) v Marseillu, Miha Mevlja (Zenit) v Skopju, Tim Matavž (Vitesse) pa v Rimu z Laziem.

Med nogometaši izpod sončne strani Alp čaka največji izziv prav Birso in Boštjana Cesarja – slednji v tej sezoni ne dobiva veliko priložnosti –, težko bo tudi Atleticu v Valencii. Najodmevnejši derbi bodo vendarle igrali že danes ob 13.30 na Otoku. Dvoboj med Manchester Cityjem in Liverpoolom bi bil lahko paša za oči, poleg dvoboja zasedb, vrednih več kot milijardo evrov, bo zanimivo snidenje trenerjev Pepa Guardiole in Jürgena Kloppa.