UEFA: Mariborčanom kazen zaradi rasizma

Zaradi neredov v dvoboju z Zrinjskim bodo morali Štajerci na prihodnji evropski tekmi zapreti del tribun.

Objavljeno
05. avgust 2014 15.34
Ljudski vrt
Š. Ro., J. P., Delo.si
Š. Ro., J. P., Delo.si

Nyon - Evropska nogometna zveza (UEFA) je zaradi rasističnega obnašanja navijačev kaznovala štiri evropske klube. Med njimi je tudi Maribor, potem ko je do izgredov prišlo na povratni tekmi 2. kola kvalifikacij za ligo prvakov z Zrinjskim v Ljudskem vrtu. Za kazen bodo morali Štajerci na naslednji evropski tekmi zapreti del tribun.

Mariborčani so izločili tekmece iz Mostarja, med tekmo pa so na severni strani štadiona navijači obračunali med seboj. Policisti so šest kršiteljev pridržali in jim izdali plačilne naloge. Na istem delu tribune sta nato dva gostujoča navijača prižgala bakli, po koncu tekme, ko so se igralci Zrinskega v spremstvu policistov vračali proti Ptuju, pa so neznanci z nadvoza na Koroškem mostu v Mariboru metali kamenje v avtobus in pri tem poškodovali steklo.

Na kazen so se že odzvali v mariborskem taboru. »Zaradi majhnega znaka na južni tribuni, ki je po navdebah v poročilu delegata v ozadju skrival keltski križ in dobil oznako rasistične vsebine, je predviden ukrep delnega zaprtja štadiona na prihodnji domači evropski tekmi. Krovno nogometno organizacijo smo zaprosili za temeljito obrazložitev kazni, v roku pa bomo podali tudi pritožbo, saj menimo, da ne gre za rasistični izpad, za nameček je bil znak po posredovanju umaknjen. Našega kluba nikdar v zgodovini niso označili za rasističnega, prav tako ne naše navijaške skupine,« so zapisali v sporočilu za javnost.

»O tem, kaj pomeni kazen glede razpoložljive kapacitete Ljudskega vrta na prihodnji evropski tekmi, bomo lahko sporočili po vseh pridobljenih informacijah. Kot je razbrati iz dopisa Uefe, sledi delna zapora južne tribune. Medtem pa smo že prejeli tudi obvestilo o organizacijskem vidiku tekme z Maccabijem v Ljudskem vrtu, ki jo je Uefa ovrednotila z visoko oceno. Takšno poročilo sta oddala delegat in posebni odposlanec Uefe na tekmi. V pridobljenih obrazložitvah smo bili pohvaljeni za odlično izvedbo v težkih razmerah,« so še pripisali v NK Maribor.

UEFA je sicer v zadnjem letu močno poostrila nadzor nad prekrški povezanimi v rasizmom na nogometnih štadionih. Poleg Maribora je kaznovala še Steauo iz Bukarešte, madžarski Debrecen in klub Čikura Sačkere iz Gruzije.