Ne bodo ukrepali proti poljskemu sodniku

Szymon Marciniak bo naslednjo soboto sodil finale lige prvakov med Manchester Cityjem in Interjem, čeprav se je udeležil mitinga skrajne desnice.
Fotografija: Szymon Marciniak je bil zaveden. FOTO: Lee Smith/Reuters
Odpri galerijo
Szymon Marciniak je bil zaveden. FOTO: Lee Smith/Reuters

Evropska nogometna zveza (Uefa) ne bo spreminjala sodniške zasedbe, ki bo delila pravico na finalu lige prvakov med milanskim Interjem in Manchester Cityjem. Kot so sporočili iz Uefe, bodo poljskemu sodniku Szymonu Marciniaku dovolili soditi finale lige prvakov 10. junija letos v Istanbulu.

Marciniak velja za enega najboljših nogometnih sodnikov na svetu. Na svetovnem prvenstvu lani v Katarju je sodil tudi finale med Argentino in Francijo. A ga je poljska protirasistična skupina Nikoli več obtožila, da naj bi bil zagovornik skrajne desnice na Poljskem.

Očitajo mu, da se je udeležil prireditve politika Slawomirja Mentzena iz stranke Konfederacja, ki velja za skrajno desničarsko in evroskeptično ter zagovarja antisemitska, rasistična stališča, naperjena tudi proti istospolnim osebam.

Uefa je Marciniaka pozvala, naj odgovori na obtožbe, preden bodo sprejeli odločitev. Poljski delivec pravice je v izjavi dejal, da je bil, ko je v ponedeljek sprejel povabilo na dogodek v Katovicah, hudo zaveden in se popolnoma ne zaveda resnične narave in vseh povezav in razsežnosti omenjenega dogodka.

»Nisem vedel, da je bil dogodek povezan s poljskim skrajno desničarskim gibanjem. Če bi se tega zavedal, bi vabilo kategorično zavrnil,« je dodal.

Iz Uefe so sporočili, da bo, upoštevajoč njegove razlago, gospod Marciniak izpolnil svojo vlogo sodnika na finalu lige prvakov. Iz Uefe so že pred tem odločno zavrnili vrednote, ki jih promovira skupina, povezana s to konferenco.

»Kot strokovnjak, ki je globoko predan nogometni igri, želim poudariti svojo neomajno podporo vrednotam, ki jih zagovarja Uefa, zlasti vrednotam vključevanja in spoštovanja vseh posameznikov ne glede na njihovo poreklo,« pa je v zvezi s tem še dodatno pojasnil poljski nogometni sodnik.

Opravičil se je tudi klubom, igralcem, navijačem, kolegom, uradnikom in organizacijam, ki so mi izkazali zaupanje. Marciniaku je stopil v bran tudi poljski premier Mateusz Morawiecki, ki je tvitnil: »Je najboljši sodnik na svetu in spoštuje vsakogar ter zagotavlja, da se to spoštovanje kaže na igrišču in v življenju.«

Komentarji: