Uefa snuje reprezentančno ligo

Nogometna reprezentančna liga, ki naj bi jo uvedli čez pet let, bo zamenjala zdajšnje prijateljske tekme izbranih vrst.

Objavljeno
11. oktober 2013 18.21
press/hierro
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

London – Funkcionarji Evropske nogometne zveze (Uefa) skušajo na vse kriplje narediti nogomet še atraktivnejši, zato razmišljajo o uvedbi reprezentančne lige, ki naj bi nadomestila zdajšnje prijateljske dvoboje. Uefa je sicer predlog obravnavala na septembrskem zasedanju v Dubrovniku. Osnovna zamisel je, da bi v siceršnjih terminih prijateljskih dvobojev izbrane vrste nastopale v ligi, razdeljene v več jakostnih skupin, in bi se na podlagi dosežkov uvrščale v višji rang tekmovanja ali pa iz njega izpadle. »Res smo se pogovarjali o modelu tekmovanja, v katerem bi igrale reprezentance,« je govorice potrdil prvi mož norveške zveze Yngve Hallen.

Liga naj bi zaživela leta 2018, zdajšnje kvalifikacije pa zaradi tega vsaj v prvi fazi ne bi doživele sprememb. Britanski Guardian je šel že korak naprej in sestavil možne jakostne skupine. V udarni bi bile Španija, Nemčija, Nizozemska, Italija, Anglija in Portugalska, Slovenija pa bi padla v peto skupino skupaj z Avstrijo, Črno goro, Finsko, Poljsko in Romunijo.

Kroglice v rokah svetovnih prvakov

Žreb za svetovno prvenstvo prihodnje leto v Braziliji bo 6. decembra v letovišču Costa do Sauipe opravilo osem igralcev iz različnih držav, ki so se v karieri veselili naslova svetovnega prvaka. Ni še jasno zgolj to, kdo bo zastopal Francijo, sicer pa bodo kroglice zagotovo v rokah Nemca Lotharja Matthäusa, Brazilca Cafuja, Španca Fernanda Hierra, Italijana Fabia Cannavara, Angleža Geoffa Hursta, Argentinca Maria Kempesa in Urugvajca Alcidesa Ghiggie.