Ukrajinci v Maribor brez uradne delegacije zveze

Pred tekmo dodatnih kvalifikacij za euro 2016 v ukrajinsski reprezentanci sladke skrbi selektorja Mihaila Fomenka.

Objavljeno
01. november 2015 20.08
Jernej Suhadolnik, šport
Jernej Suhadolnik, šport

Ljubljana – Ukrajino je po žrebu parov dodatnih kvalifikacij zajela evforija, češ Slovenija bo predstavljala najnižjo oviro na poti do eura 2016. Le ukrajinski selektor Mihail Fomenko čedalje previdneje podaja ocenjuje kakovost slovenske reprezentance.

Dvoboj vse bolj zanima ukrajinsko javnost, četudi bodo najmočnejši tamkajšnji klubi ta teden igrali tekme v ligi prvakov (Šahtar, Dinamo Kijev) in evropski ligi (Dnipro). Vodstvo Ukrajinske nogometne zveze (FFU) je zato hitro odpravilo dilemo, ki so jo odprli mediji: »Selektorju Fomenku poteče pogodba 30. novembra, toda avtomatično jo bomo podaljšali do konca junija, če preskočimo Slovenijo.«

Andrej Pavelko, ki je vrh FFU zasedel januarja, je torej poslal reprezentantom drugačno sporočilo kot Aleksander Čeferin, bomo videli, kako bo to vplivalo na njihovo igro. Fomenko je v zadnjih izjavah previdnejši kot v prvih odzivih po žrebu, četudi je bil prav selektor tedaj še najmanj evforičen.

»Pričakujte dvoboj z močno evropsko ekipo, v kateri so zbrani zelo visoki nogometaši. Slovenija igra po enem načelu, njeni igralci želijo obdržati žogo v svoji posesti. Ne bo nam lahko,« je Fomenko opozoril medije, navijače in svoje izbrance. Slednji so v zadnjem času ujeli dobro formo, v svojih klubih imajo nosilne vloge, v javnih nastopih izžarevajo željo po premierni uvrstitvi na euro prek kvalifikacij. Doslej so igrali na turnirju le leta 2008, ki so ga organizirali skupaj s Poljsko.

Fomenko želi narediti vse, kar je v njegovi moči, da bi se Ukrajina optimalno pripravila za izziv leta 2015. Vodstvo FFU je prosil, naj reprezentanci omogoči let v Maribor s posebnim letalom, na katerem bi bili le igralci, strokovni štab in ožje tehnično osebje, torej brez uradne delegacije FFU (predsednik, sekretar, podpredsedniki, ...) in glavnih pokroviteljev reprezentance. Fomenko želi ustvariti okolje, v katerem ne bi zmotilo njegovih fantov prav nič.

Seznam nogometašev, ki bodo poskušali v zadnjem kvalifikacijskem situ za EP 2016 izločiti Slovenijo, bo znan v petek, torej po tekmah evropske lige, že zdaj pa se zdi, da bo imel Fomenko sladke skrbi pri selekcioniranju zasedbe. Noben njegov adut ni poškodovan, konec tedna je denimo igral tudi prej poškodovani Roman Zozulja, še eden iz generacije, ki jo še kako dobro poznajo člani nekdanje Kavčičeve izbrane vrste do 21. leta. V tem rodu najmočneje žarita Andrej Jarmolenko in Jevgenij Konopljanka, ki sta tudi konec tedna vpisala vsak po eno podajo za gol kijevskega Dinama oziroma Seville.

Ukrajinski zvezdniki bodo uživali močno podporo tako v Lvovu kot v Mariboru. Na Štajersko bo prišlo 600 navijačev, torej so vzeli vse vstopnice iz kvote 5 odstotkov zmogljivosti Ljudskega vrta.