V finalu United in Ajax (VIDEO)

Povratni polfinalni tekmi sta bili negotovi do zadnjega: Manchester se je s Celto razšel z 1:1, Ajax pokleknil pred Lyonom (1:3).

Objavljeno
12. maj 2017 01.21
SOCCER-ENGLAND-MUN-CLV/
J. P.
J. P.

Manchester - V finalu nogometne evropske lige v sredo, 24. maja, v Stockholmu si bosta nasproti stala Manchester United in Ajax. Angleški velikan se je v povratnem polfinalnem obračunu s Celto na Old Traffordu razšel brez zmagovalca, z 1:1, s čimer je zadržal ugodno izhodišče z gostovanja, na katerem je bil boljši z 1:0. Vse do zadnjega se je tresel tudi nizozemski predstavnik, ki je doma gladko zmagal s 4:1, a se Lyon ni vdal in je na povratni tekmi v 81. minuti prek alžirskega rezervista Rachida Ghezzala (predvčerajšnjim je dopolnil 25 let) povišal na 3:1, kar pa je bil naposled tudi končni izid dvoboja. 

Četa Joseja Mourinha je zadela že v 17. minuti, ko je z glavo žogo v mrežo pospravil Marouane Fellaini. Podal mu je 19-letni biser Marcus Rashford, ki je bil vpleten v zadnje štiri Unitedove zadetke v Evropi: dva je zadel, pri dveh pa asistiral. To je španske goste spodbudilo k še aktivnejši napadalni igri, ki se jim je vendarle obrestovala v 85. minuti, ko je svoj prvi gol v evropski ligi dosegel izkušeni argentinski branilec Facundo Roncaglia. S tem je v finišu poskrbel za pravo srhljivko, ki jo je najprej začinilo vsesplošno petelinjenje, pri katerem sta najkrajšo potegnila Eric Bertrand Bailly in Roncaglia, ki sta morala z rdečima kartonoma predčasno pod prho.

Piko na »i« navdahnjeni predstavi gostov pa bi lahko v zadnji, šesti minuti sodnikovega dodatka postavil nekdanji igralec Unitedovega mestnega tekmeca Manchester Cityja, švedski napadalec John Guidetti, ki se je sam znašel pred praznimi vrati, a se ni najbolje izkazal. Celta je bila dosti več pri žogi, kar 61-odstotno, tudi razmerji strelov v okvir vrat (6:4) in kotov (8:4) sta se nagibali na njeno stran. United se je prvič v zgodovini prebil v finale evropske lige in sedmič doslej v finale katerega od evropskih tekmovanj, prvič po sezoni 2010/11. Ajax bo v finalu drugič, leta 1992 si je pokoril vso konkurenco na čelu s finalnim tekmecem Torinom.

Ajax je tudi tokrat prvi zadel, vnovič je bil uspešen 19-letni čudežni deček, Danec Kasper Dolberg. A iskro upanja je gostiteljem tik pred odhodom na glavni odmor prižgal Alexandre Lacazette. Najprej je uspešno realiziral najstrožjo kazen po prekršku nad njim, v prvi minuti sodnikovega dodatka pa je tekmečeva obramba pozabila nanj in mu iz neposredne bližine ni bilo težko še drugič zatresti mreže. Končni izid je po akciji dveh rezervistov, ki sta v igro vstopila le malo prej, postavil Ghezzal, ki je zadel tretjič v sezoni, a prvič v evropski ligi. 

MANCHESTER UNITED : CELTA VIGO 1:1 (1:0) - SKUPNO 2:1
Fellaini 17.; Roncaglia 85.

LYON : AJAX 3:1 (2:1) - SKUPNO 4:5
Lacazette 45./11-m, 45+1., Ghezzal 81.; Dolberg 27.