V Ljudskem vrtu že odmevalo: Liga prvakov!

Dva gola je dal Dejan Mezga in Maribor si je z zmago proti Dudelangeu (4:1) praktično že zagotovil nov nastop v evropski ligi.

Objavljeno
01. avgust 2012 21.45
Posodobljeno
01. avgust 2012 21.45
Gorazd Nejedly, P. Z., STA
Gorazd Nejedly, P. Z., STA

Maribor - Po visoki zmagi proti lanskim žrtvam iz Luksemburga, ki so pred tem senzacionalno izločili bogati Salzburg, so nogometaši Maribora stopili na prag skupinskega dela evropske lige. Toda zmaga s 4:1 v prvi tekmi 3. kola kvalifikacij za ligo prvakov jim krepi optimizem, da je dosegljiv tudi veliki met - nastop v elitnem evropskem tekmovanju, kjer so nazadnje sodelovali leta 1999.

Pred polnimi tribunami Ljudskega vrta (12.000) so slovenski prvaki več kot upravičili vlogo favoritov in se lahko sproščeni podajo na povratno tekmo, ki bo čez teden dni v Luksemburgu (sreda, 17.00).

Maribor : Dudelange 4:1 (2:0)

Štadion Ljudski vrt, gledalcev 12.025, sodnik: Nikolajev (Rusija).

Strelci: 1:0 - Mezga (13), 2:0 - Tavares (38), 3:0 - Mezga (46), 4:0 - Berić (77), 4:1 - Joachim (90).

Maribor: Handanović 7,5, Mejač 6,5 (od 58. Potokar 6), Mezga 7,5, Tavares 6,5, Ibraimi 6 (od 67. Filipović 6), Cvijanović 6,5, Trajkovski 6, Rajčević 6, Berić 7 (od 85. Komazec –), Arghus 6, Mertelj 7.

Dudelange: Joubert 5, Prempeh 5, Tournut 5, Caillet 5, Payal 5 (od 65. Hug 5,5), Da Mota 5,5, Idazza 5,5 (od 65. Betorangal 5,5), Legros 5, Melisse 5, Steimetz 7 (od 73. Kitenge –), Joachim 6,5.

Z nogo in pol je Maribor že v zadnjem dejanju kvalifikacij za ligo prvakov. V polnem Ljudskem vrtu je rezultatsko prepričljivo premagal Dudelange in si tako rekoč že priigral skupno zmago. Vijolični so bili navdahnjeni v valovih, gostje pa precej bolj trdi tekmeci, kot kaže izid.

Dobrodošli v Maribor, kjer je nogomet doma. Na Štajerskem gostuje Real iz Luksemburga. Tako je bilo mogoče razumeti vrvež na poti iz ljubljanske smeri proti Ljudskemu vrtu. Vtis je bil, da se v Mariboru res dogaja nekaj velikega. Avtomobili z registracijami z domala vseh koncev Slovenije, okrašeni z vijoličnimi šali, zastavami, majicami, so se valili proti hramu slovenskega nogometa ...

A tam ni gostoval kraljevski klub iz Madrida ali kakšen malo manj znan velikan. Pač pa le palček iz Luksemburga – Dudelange.

Komu v tem dvoboju je pripadel naziv kraljevski, je bilo hitro razkrito. Mariborčani so s preudarno igro in brez pretiranega naprezanja usmerili igro proti tekmečevim vratom. Nadzorovani pritisk se je stopnjeval, a poti do gostujočih vrat so bile dobro zaprte.

1:0 Mezga

Vijoličnim seveda še zdaleč ni zmanjkalo rešitev, kar hitro, že v 13. minuti, je Robert Berić na robu kazenskega prostora izsilil prekršek. Dejan Mezga je, ne da bi posebej razmišljal, skoraj skrajšani kot izvedel premeteno in učinkovito. S strelom po tleh mimo živega zidu v vratarjev desni kot, namesto predložka, je zatresel mrežo.

Hitro vodstvo je dvoboj povsem obrnilo v vijolično prid, čeprav je po dobrih dvajsetih minutah mariborski stroj začel delovati z zmanjšano močjo. Gostom se je nepričakovano ponudila možnost, da bi se vrnili med »žive«, še posebej, ker sta žoge kot po tekočem traku izgubljala največja vijolična mojstra Marcos Tavares in Agim Ibraimi.

Luksemburžani so s prodornim Thierryjem Steimetzem, krvnikom Salzburga, začutili, da bi lahko storili kaj več, toda vlogo odločilnega moža v obdobju manjšega mrka je odlično opravil vratar Jasmin Handanović.

2:0 - Tavares

Bliže je bilo 1:1 kot 2:0. Toda, ko se je že zdelo, da bo tudi 1:0 ob odmoru velika prednost, se je za slabšo igro v 38. minuti oddolžil Tavares. Mezga mu je dal priložnost, potem ko so ga tekmeci v prodoru ustavili s prekrškom približno 25 m od vrat rahlo desno. Zalet je vzel Ibraimi, streljal je Tavares, žoga pa je povrhu rahlo zadela še enega od gostov v živem zidu in končala v mreži Jonathana Jouberta.

3:0 - Mezga

Navijačem na tribuni je odleglo, vijolični na igrišču pa so se sprostili. Po najlepši kombinaciji na tekmi je Tavaresev strel bravurozno ukrotil Joubert in preprečil rezultatski polom že ob polčasu. Ni pa ustavil mariborskega zaleta, ki je že na začetku drugega polčasa prinesel novo veselico na polne tribune Ljudskega vrta. Mezga je bil spet konkreten. Po nizu podaj je z 18 m po sredini z desno nogo streljal po tleh in zatresel mrežo. In spet s pomočjo enega od gostov.

Prednost s 3:0 je bila nemara celo previsoka, a v skladu z ugledom moštev na evropski sceni. Mariborčani so delovali zrelo, Luksemburžani ambiciozno, a naivno. Toda vdali se niso in vijolične je na varni »razdalji« držal Handanović.

4:0 - Berić

Gostje so v drugem delu drugega polčasa potrdili, da niso naključno izločili avstrijskega prvaka, Mariborčani pa, da so neusmiljeni, če se jim ponudi priložnost za bliskovit nasprotni napad. Četrti gol je bil čudovit, v režiji asistentov Mezge in Cvijanovića pa je Berić z 18 m učinkoviti igri postavil piko na i.

4:1 - Joachim

Navijači so že vzklikali – »liga prvakov«! Spodrsljaj v sodnikovem podaljšku je rahlo pokvaril vtis, a gostje, resnici na ljubo, so si ga več kot zaslužili.

Darko Milanič, trener Maribora: »Zanimiva tekma. Dosegli smo štiri gole, z rezultatom, ki je boljši kot lanski proti istemu tekmecu, smo zelo zadovoljni. Zmaga je lepa in je spodbuda za naprej. Tekma je bila težka, privlačna in z veliko priložnosti. Na koncu nas je zmanjkalo. Vročina nas je zdelala, ritem igre pa je bil evropski. Napake so del igre, ampak najbrž gostujoči trener razmišlja o tem, da so jih oni storili še več.«

Didier Philippe, trener Dudelangea: »Maribor je dobro moštvo, a žal smo prva dva gola dobili iz standardnih akcij – iz prekinitev. Hitro smo dobili še tretjega, a kljub vsemu bi lahko zabili dva in ne samo en gol. To pomeni, da smo imeli priložnosti, Maribor, ki je tehnično in taktično podkovan, pa je imel tudi odličnega vratarja.«