Arsenal gladko, Leeds namučil prvaka Liverpoola

Danes sta se začeli tudi nogometni prvenstvi Anglije in Španije. Na Hrvaškem sta bila dva derbija.
Fotografija: Na štadionu Craven Cottage se je z dvobojem povratnika v premier league Fulhamom in Arsenalom začela ligaška sezona v angleškem nogometnem porvenstvu. FOTO: Paul Childs/Reuters
Odpri galerijo
Na štadionu Craven Cottage se je z dvobojem povratnika v premier league Fulhamom in Arsenalom začela ligaška sezona v angleškem nogometnem porvenstvu. FOTO: Paul Childs/Reuters

Ljubljana – Z londonskim derbijem malega Fulhama in velikega Arsenala se je začelo angleško nogometno prvenstvo. V uvodnem dejanju sta si podaljšan odmor zagotovila četrtfinalist lige prvakov in podprvak Manchester City, ki ima na stavnicah tudi manjšo prednost za končno zmago pred Liverpoolom, ter finalist evropske lige Manchester United.

Sobotni posladek je pripadel dvoboju na slavnem Anfieldu v Liverpoolu. Nogometaši trenerja Jürgena Kloppa so lov za 20. šampionsko zvezdico, s katero bi »rdeči« na vrhu ujeli Manchester United, začeli proti Leedsu, ki ga je po šestnajstih letih v premier league vrnil trenerski posebnež, Argentinec Marcelo Bielsa. Leeds je bil v sezoni 1991/92 zadnji zmagovalec angleškega prvenstva pred preoblikovanjem najmočnejšega klubskega prvenstva v premier league.

Že prvi polčas dvoboja na Anfieldu je poskrbel za točo golov, na koncu so novinci iz Leedsa po junaški predstavi proti prvakom z zadetkom za 4:3 Mohameda Salaha iz najstrožje kazni v 88. minuti le klonili.

Dosedanji zmagovalci PL pa so: Manchester United (13 x), Arsenal (3 x), Chelsea (5 x), Manchester City (4 x), Liverpool, Leicester, Blackburn (vsi po 1 x).



Predigra španskega prvenstva je bila saga o odhodu ali obstanku Lionela Messija. Za zdaj je Argentinec ostal v Kataloniji.” FOTO: Lluis Gene/AFP
Predigra španskega prvenstva je bila saga o odhodu ali obstanku Lionela Messija. Za zdaj je Argentinec ostal v Kataloniji.” FOTO: Lluis Gene/AFP


V Španiji danes tri tekme


Konec kratkih počitnic je tudi za španske nogometne prvoligaše. Prvak Real Madrid, podprvak Barcelona, tretji Atletico Madrid in zmagovalec evropske lige Sevilla so si prislužili dodatne dneve za počitek zaradi zaključnih tekem v ligi prvakov in evropski ligi.

Jan Oblak bi z Atleticom moral odpreti sezono v derbiju s Sevillo, toda tekmeca se bosta pomerila šele prihodnje leto 12. januarja.

Četverica najboljših bo sezono začela šele v 3. kolu, 27. t. m.



V Franciji, kjer so tekme že odprte za del navijačev, so privrženci Bordeauxa zahtevali odstop predsednika kluba Frederica Longuepeea. FOTO: Philippe Lopez/AFP
V Franciji, kjer so tekme že odprte za del navijačev, so privrženci Bordeauxa zahtevali odstop predsednika kluba Frederica Longuepeea. FOTO: Philippe Lopez/AFP


PSG brez okuženih začel s porazom


Finalist lige prvakov Paris St. Germain je sezono v francoskem prvenstvu začel s četrtkovim porazom proti Lillu. Močno oslabljen, ker je igral brez z virusom sars-cov-2 okuženih zvezdnikov Neymarja, Angela Di Marie, Maura Icardija, Kylliana Mbappéja, je izgubil z 0:1. Danes  sta bili v ligue1 sicer na sporedu prvi tekmi 3. kola, včeraj pa je polfinalist lige prvakov Lyon v Bordeauxu igral brez golov.



Dvoboj z Osijekom je bil prvi derbi za Simona Rožmana in Rijeko  v tej sezoni. FOTO: Matija Djanješić/CROPIX
Dvoboj z Osijekom je bil prvi derbi za Simona Rožmana in Rijeko  v tej sezoni. FOTO: Matija Djanješić/CROPIX


Osijek ugnal slovensko Rijeko, največji derbi v Splitu Dinamu


Na Hrvaškem bodo igrali že tekme 4. kola. Sobotni paket tekem je bil sanjski. Najprej sta se v Osijeku pomerila Osijek in Rijeka. Slavonski klub je z aktiviranjem uspešnega trenerja Nenada Bjelice, ta pa je takoj pripeljal Olimpijinega branilca Maria Jurčevića, vrgel rokavico tudi nepremagljivemu Dinamu. V Rijeki, slovenskemu trenerju Simonu Rožmanu in novincem v kvarnerskem moštvu ter Idrčanu Adamu Gnezdi Čerinu, bo imel Osijek skozi sezono velikega nasprotnika.

Osijek je tokrat zmagal s 3:0 (Vedran Jugović 5., Petar Bočkaj 38., Ramon Mierez 75.), po vodstvu z 1:0 mu je na roko šla izključitev Rečana Zorana Arsenića v 36. minuti. Gnezda Čerin je igral v začetni postavi in v 57. minuti prejel rumeni karton.

Na Poljudu je bil še največji derbi. Hajduk je sezono začel z dvema zmagama in neodločenim izidom, prvak Dinamo je bil stoodstoten. Zagrebški purgerji, tudi s pomočjo slovenskega reprezentanta Petra Stojanovića, so z vodstvom z 2:0 (Lirim Kastrati 42., Mislav Oršić 50.) utišali bile, se pravi bele, tem je uspelo izid prek Maria Vuškovića v 88. minuti le znižati na končnih 1:2.

Preberite še:

Komentarji: