V Nemčiji ni miru, oglasil se je Völler

Liga prvakov: derbi uvodnega dne v 3. kolu med Leverkusnom in Tottenhamom.

Objavljeno
17. oktober 2016 22.42
Siniša Uroševič
Siniša Uroševič
Leverkusen – Kadarkoli in kjerkoli je žoga na igrišču med Nemčijo in Anglijo, pritegne pozornost. Pa ne le najbolj vnetih nogometnih privržencev. Gre za prav poseben prestiž moštev iz dežel polnih štadionov, izjemne tradicije, vedno znova visokih ciljev. Derbi večera v ligi prvakov, ki se po dveh reprezentančnih tednih vrača na nogometni koledar, bo med Leverkusnom in Tottenhamom.

Omenjenima kluboma se ob zadnjem koncu tedna niso uresničile sanje o spodbudni odskočni deski pred novo evropsko preizkušnjo: nogometašem iz Leverkusna se je zataknilo v Bremnu, Tottenham, ki sicer le za točko zaostaja za vrhom angleške lestvice, je remiziral pri West Bromwichu.

Seveda v Nemčiji najbolj odmeva tretja zaporedna Bayernova predstava brez zmage, po sobotnem remiju v Frankfurtu je vodilni mož kluba Karl-Heinz Rummenigge prvič doslej vsaj posredno pokazal s prstom na Carla Ancelottija, Guardiolovega naslednika na vroči münchenski klopi: »Zlasti v prvem polčasu to ni bil Bayern …« Toda napeto ni postalo le pri klubu najvišjih ambicij, pred katerim je sicer jutri preizkus v ligi prvakov s PSV iz Eindhovna, temveč tudi v Leverkusnu. Večje spalno naselje na obrobju Kölna je bilo pogosto pod drobnogledom pozornosti nazadnje tudi pri nas, saj Kevina Kampla ni bilo na reprezentančni zbor. Pri svojem klubu je tokrat na gostovanju v Bremnu doživel poraz, sam je bil sicer ob številnih natančnih podajah in pretečenih kilometrih med najbolj vidnimi na igrišču. Kritik na njegov naslov zaradi poraza ni bilo, a razočarani trener Roger Schmidt je spregovoril: »Po spodrsljajih v Mönchengladbachu in Frankfurtu smo doživeli že tretji nepotreben poraz. Moramo narediti konec takšni zgodbi.«

Kot je Rummenigge prvič spregovoril o neprepričljivem Bayernu pod vodstvom omenjenega italijanskega stratega, tudi legendarni Rudi Völler, zdaj že dobro desetletje športni direktor Leverkusna, po zadnjem porazu ni ostal tiho. Resda je poudaril, da se klub ne sme prepustiti preplahu v javnosti, zato še naprej trdno verjame trenerju Schmidtu, vseeno pa je tudi omenil, da so cilji zdaj začrtani višje kot morda v preteklosti: »V zadnjih letih smo pred sezono vedno kot za stavo ostali brez enega ali dveh pomembnih adutov. Zdaj je drugače. Močno jedro moštva smo obdržali, zato preprosto moramo biti boljši!« Kajpak bi drevišnji uspeh proti uglednemu angleškemu tekmecu vrnil vedrino h klubu, po dveh remijih v prvih dveh kolih lige prvakov (CSKA 2:2, Monaco 1:1) tokrat dejansko za Nemce šteje le zmaga. »Naj nam bo za vzor tista tekma, ko smo imenitno igrali in premagali Dortmund,« je v pričakovanju nove preizkušnje dejal Ömer Toprak, kapetan Leverkusna.

Londonsko moštvo piše svojo zgodbo. V ligi prvakov je najprej pred 85.000 gledalci na Wembleyju (Tottenhamove tekme so na tem nacionalnem štadionu, saj pri klubu gradijo svoj novi nogometni dom) izgubilo z Monacom (1:2), nakar se je rešilo z zmago v Moskvi (1:0). V Nemčijo je včeraj pripotovalo z jasnim ciljem vsaj ene osvojene točke, z zmago bi se že močno približalo uvrstitvi v izločilni del tekmovanja. Nenazadnje pa bi si okrepilo stanje duha – navijači bi bili spet dobre volje, z bolj mirnim spancem bi pričakali tretje zaporedno gostovanje svojega moštva, po predmestjih Birminghama in Kölna je pred Tottenhamom v soboto izziv v Bournemouthu …