V nogometnih kvalifikacijah za 31 mest še 108 kandidatov

Iz Južne Amerike lahko letalske vozovnice za Rusijo že kupijo Brazilci, ki imajo pred konkurenco precejšnjo prednost.

Objavljeno
21. marec 2017 14.28
AP TOPIX Brazil Argentina WCup Soccer
A. V., STA
A. V., STA
Ljubljana - Nogometne kvalifikacije za svetovno prvenstvo 2018 v Rusiji se prevešajo v zadnje, odločilne mesece. Do novembra bodo znani še preostali potniki na mundial, kjer ima gostiteljica Rusija mesto zagotovljeno. Za preostalih 31 mest se bo v prihodnje borilo še 108 reprezentanc iz šestih konfederacij.

Evropa predstavlja na SP večino, saj se za 13 prostih mest bori še 54 reprezentanc, tudi Slovenija, ki jo ta konec tedna čaka Škotska. Trenutno v skupini F vodi Anglija z 10 točkami, Slovenija ima na drugem mestu osem točk, Slovaki so tretji s šestimi, Litovci četrti s petimi, Škoti peti s štirimi, Maltežani pa so zadnji brez točke. V skupini G sta na vrhu po točkah izenačeni Španija in Italija, Nizozemski pa se po izpuščenem EP 2016 zaenkrat izmika še SP. V njihovi skupini A vodi Francija, Nizozemci so s sedmimi točkami drugi pred tretjimi Švedi.

Iz Južne Amerike lahko letalske vozovnice za Rusijo že kupijo Brazilci, ki imajo pred konkurenco precejšnjo prednost. V Rusijo potujejo še tri reprezentance iz te konfederacije. Poleg tega se peta ekipa uvrsti v dodatne kvalifikacije iz Oceanije. Presenetljivo je Argentina šele na petem mestu za Brazilijo, Urugvajem, Ekvadorjem in Čilom. Pred Argentino je obvezna zmaga proti Čilu, hkrati pa mora Kolumbija premagati Bolivijo, sicer se ekipi, zbrani okrog Lionela Messija, izmakne končnica.

Severna, Srednja Amerika in Karibi bodo dali tri udeležence mundiala, četrta ekipa se seli v dodatne kvalifikacije s peto ekipo azijskih kvalifikacij. Če bi bile azijske kvalifikacije že končane, potem bi bili udeleženci prvenstva predstavniki Japonske, Južne Koreje, Irana in Savdske Arabije. A je za njimi šele polovica tekem, kjer ima slabe karte zaenkrat gostitelj prvenstva 2022 Katar. V svoji skupini je namreč na predzadnjem mestu in bo na mundialu premierno nastopil šele na prvenstvu čez pet let.

V petih skupinah po štiri reprezentance se v Afriki za pet prostih mest bori 20 moštev. V skupini A sta tesno ena ob drugi ekipi DR Konga in Tunizije, napeto pa je tudi med Burkino Faso, Južno Afriko in Senegalom. Gabon po dveh neodločenih izidih v svoji skupini zaseda drugo mesto za Slonokoščeno obalo, pri čemer na prvenstvo potuje le prvouvrščena ekipa vsake skupine.

Oceanija je z enajstimi reprezentancami druga najmanjša konfederacija in še nima zagotovljenega potnika v Rusijo. Trenutno najbolje kaže Novi Zelandiji, ki se bo tako podala v dodatne kvalifikacije s petouvrščeno ekipo južnoameriških kvalifikacij. Novi Zelandiji konkurenco predstavljata "eksotični" reprezentanci Salomonovih otokov in Nove Kaledonije.