V peklu Bonifike sanjski polčas in tesna zmaga

V evropskem jadranskem derbiju Koper v prvem polčasu Hajduku nasul tri gole. Povratna tekma v četrtek na Poljudu.

Objavljeno
17. julij 2015 01.03
NOGOMET Koper - Hajduk
Gorazd Nejedly, šport
Gorazd Nejedly, šport
Koper – Luka Koper bo naslednji četrtek v Splitu branila prednost s 3:2. Slovenski pokalni prvak je bil v prvi tekmi 2. kola kvalifikacij za evropsko ligo proti Hajduku bliže višji zmagi. V izjemnem prvem polčasu (3:1) je taktično zasenčil favoriziranega tekmeca, a Hajdukov gol v finišu tekme je jadranski derbi še zasolil.

Brez prask je minil uvodni in za v boj prsa v prsa oblečene policiste zahtevnejši del jadranskega derbija: obe odprti tribuni sta se do zadnjega kotička napolnili pred prvim žvižgom poljskega sodnika Bartosza Frankowskija.

Razmere na Bonifiki so bile peklenske. Temperatura je na igrišču debelo presegala 30 stopinj Celzija in se bližala 40. Na obeh tribunah je žarel tudi beton, v nasprotju s pričakovanji pa so bili krepko številčnejši domači navijači. Tudi glasni so bili kot že dolgo ne.

Boljše spodbude si domači nogometaši niti niso mogli zamisliti in prav nič se niso obirali, da bi se navijačem oddolžili. V 7. minuti so v prvi napadalni akciji prvič »zalili« Splitčane s hladno prho. Po podaji kapetana Ivice Guberca iz kota je na prvi vratnici Denis Halilović ponovil učinkovito »vajo« iz pokalnega finala proti Celju. Na prvi vratnici je z glavo žogo preusmeril v mrežo.

Izjemen začetek je tekmo povsem odprl. Dalmatinci so pletli, češ zgodilo se ni še nič, Koprčani so premeteno čakali na svojo priložnost. Deset minut po prvem golu so jo dočakali in tekmecem še enkrat ponovili šolsko vajo učinkovite akcije iz kota. Vse je bilo enako kot pri prvem golu, le asistent in strelec sta bila druga, Goran Galešić in Amar Rahmanović.

»Vse vemo o Kopru,« je pred tekmo zatrdil Hajdukov trener Damir Burić. Zmotil se je. Oba gola sta bila tipično koprska, obrambna posredovanja gostov pa naivna.

Bila bi že znanstvena fantastika, če bi se vsaka koprska selitev pred Hajdukova vrata končala z golom. Tudi sami so morali kaj zakuhati, da bi tekma dobila še primerno začimbo. Gostje so znižali zaostanek v 29. minuti, znova je bila »usodna« podaja iz kota, naivnost in nekoliko nespretno posredovanje koprske obrambe pa je izkoristil Hajdukov kapetan Goran Milović s strelom po tleh.

Prepevanje zloglasnih in zvestih Hajdukovih navijačev se je razlegalo po Bonifiki, vmes so ga prekinjali vzkliki koprskih privržencev in goli. V 41. minuti so Koprčani izpeljali še bliskovito »kontro«, ki jo je v bravuroznem slogu Barceloninega trojčka asov Messi-Neymar-Suarez v 3:1 spremenili koprski trojček Galešić-Črnigoj-Rahmanović.

Gostje so bili potolčeni do tal, odmor jim je prišel prav, saj so kljub premoči v posesti žoge dopuščali preveč prostora italijansko organiziranim, učinkovitim in discipliniranim Koprčanom. Kar pa je rumeno-modrim ušlo iz nadzora, je popravil znova odlični vratar Vasja Simčič.

Polčas za »prste obliznit« je minil, kot bi trenil. Kdo je porabil več moči in kdo je še imel v rokavu skrite adute, sta bili glavni vprašanji pred nadaljevanjem. Že po nekaj minutah so bili odgovori razkriti. Koprčani so svoje opravili v prvih 45 minutah, v drugih so postavili obrambni zid in branili prednost. S srčnostjo in bojevitostjo so se branili pred naleti silno jalovih Splitčanov. A na koncu vendarle storili še eno napako. Še četrti gol je padel po podaji iz kota, s čimer so gostje izenačili učinkovitost po akcijah iz prekinitve in kar je zanje še bolj pomembno – za napredovanje jim bo doma zadostovala tudi minimalna zmaga.

»Gol ob koncu nas je šokiral. Ampak vseeno smo igrali odlično tekmo. Morda smo se preveč povlekli v obrambo. Smo v prednosti, četudi je ta majhna,« je po tekmi povedal koprski »maratonec« Črnigoj, trener Rodolfo Vanoli ga je dopolnil: »Koper je igral izjemno tekmo. Če želimo še napredovati, pa si napak ne smemo privoščiti. To so napake mladih igralcev. V Split gremo po napredovanje.« Gostujoči trener Burić je bil poln hvale na račun slovenskega tekmeca: »Čestitam Kopru. Mi smo v tekmo šli negativno, kar je bilo za naše mlade fante psihološko zelo neprijetno. Imam kritike: iz kotov smo vsakokrat 'kiksali'. Tako odprt in razburljiv dvoboj si želim tudi v Splitu.«