V serie A z nižjo maso plač kot Olimpija in Maribor

Novo sezono bodo zaznamovali tudi palčki v Angliji, Španiji, Italiji in Franciji.

Objavljeno
19. junij 2017 17.47
Jernej Suhadolnik
Jernej Suhadolnik
Nogomet predstavlja veliko gospodarsko panogo, v kateri je težko priti v ospredje. Niti najbogatejši klubi na svetu, ki letno ustvarijo več kot pol milijarde evrov prihodkov, nimajo zagotovila za uspeh. V kompleksnem poslu so najšibkejši vnaprej obsojeni na epizodne vloge. Klubska sezona 2017/18 bo v marsičem zgodovinska: v najmočnejših ligah na stari celini že lep čas ni igralo tako veliko nogometnih »palčkov«, kot se jih podaja v naslednjo sezono.

Četrt stoletja po preobrazbi angleškega prvenstva, ko so »first division« preimenovali v »premier league«, le malokdo ve, kako močno se je spremenila klubska pokrajina v Angliji. Le najbolj vneti navijači vedo, da je bil zadnji angleški prvak pred pojavom premier league Leeds, v tedanji sezoni 1991/92 pa so nastopali tudi Sheffield Wednesday, Aston Villa, Nottingham Forest, Sheffield United, QPR, Wimbledon, Oldham, Norwich, Coventry, Luton in Notts County – danes vedri v nižjih ligah vsa dvanajsterica. V enakem obdobju je vladal italijanskemu nogometu Milan, na »škornju« pa so igrali v najmočnejši ligi tudi Parma, Foggia, Bari, Cremonese in Ascoli, ki danes tekmujejo v nižjih ligah, in Verona, ki si je prav letos povrnila prvoligaški status.

Evropski nogometni relief se je dodatno spremenil v pravkar končani sezoni. Le v Nemčiji so končali na »normalen« način; poslovila sta se Darmstadt in Ingolstadt, v bundesligo sta se vrnila Stuttgart in Hannover. V vseh drugih ligah na stari celini bodo julija ali avgusta krenili na devetmesečno ligaško pot številni avtsajderji, ki so unovčili finančne težave nekoč uveljavljenih klubov.

Stankovićevi ob 310 milijonov

Najbolj zanimivo bi bilo lahko na Otoku. Huddersfield Town se vrača med elito prvič po letu 1972, Brighton & Hove pa prvič po sezoni 1982/83. Brighton & Hove prihaja iz mesta z enakim imenom na skrajnem jugovzhodu Anglije, naselja, ki mu je kraljica Elizabeta II. podelila mestni status šele leta 2001 z združitvijo mest. Zlati časi kluba datirajo v zgodnja 80. leta, ko je igral v 1. ligi in enkrat prišel do finala angleškega pokala, v katerem je izgubil z Manchester Unitedom. Pozneje mu ni šlo, šele v zadnjih letih pa je dobil ambiciozne lastnike. Najprej se je preizkusil v vlogi trenerja nekoč sloviti Finec Sami Hyypiä, a se je skregal z igralci, uspešnejši je bil nekdanji irski reprezentant Chris Hughton (2014), ki je prekinil 34-letno obdobje kluba zunaj prve lige. Brighton je začel sezono najbolje med vsemi, na koncu pa popustil in končal na drugem mestu za Newcastlom. Glavni rival kluba je londonski Crystal Palace.

Še devet let dlje je čakal na vrnitev Huddersfield Town, ki se je prebil v premier league prek finala kvalifikacij na londonskem Wembleyju – ta finale predstavlja nogometno tekmo z absolutno največjo finančno nagrado za zmagovalca. Huddersfield je po izvajanju enajstmetrovk premagal Reading, v naslednjih treh sezonah bi lahko le s TV pravicami zaslužil 310 milijonov evrov! Če bi končal v novi sezoni na zadnjem mestu in ekspresno izpadel iz lige, bi zaslužil najmanj 175 milijonov funtov (195 mio €): 95 milijonov £ kot zadnjeuvrščeni v premier league, 75 milijonov še v novi sezoni 2. lige. Če bi obstal med elito, bi šlo za 270 milijonov funtov (310 mio €).

Huddersfield je leta 1926 postal prvi klub s tremi zaporednimi naslovi angleškega prvaka, kar so pozneje ponovili le trije, nihče pa ni presegel dosežka. Glavni rivali »terierjev« so Leeds, Bradford in Manchester City, slednji še iz časov, ko sta kluba igrala v isti ligi. Bomo videli, ali bo dobil priložnost med angleško elito član mlade slovenske reprezentance (U21) Jon Gorenc Stanković, ki je v minuli sezoni resda igral le na pokalnih tekmah Huddersfielda, tik pred koncem sezone pa se je poškodoval.

Katalonci močnejši za en klub

Nova kluba na zemljevidu bodo dobili v Franciji in Španiji. Amiens si je priigral druženje s PSG in Monacom na spektakularen način. Pred zadnjim kolom je peterico klubov v boju za eno vstopnico ločila točka, le Amiens pa je imel usodo v svojih rokah. Četverica si je zagotovila tri točke z zanesljivo igro veliko pred koncem tekme, le Amiens je trpel do zadnje sekunde. Zmagoviti gol na gostovanju v Reimsu je zabil v 96. minuti tekme. »Norišnico«, ki je sledila, je nemogoče opisati z besedami. Za enega predstavnika bodo v novi sezoni primere division bogatejši tudi Katalonci. Girona, klub iz istoimenskega mesta 100 km od Barcelone, je čakala na premierni podvig 87 let, veliko zaslug za zgodovinski uspeh pa je imel njen prvi strelec, italijanski napadalec Samuele Longo.

V serie A prek treh Slovencev

Tudi italijansko prvenstvo sta obogatila kluba, ki ju v Sloveniji poznajo slabše kot neapeljske pelate. Prvi prihaja prav iz bližine Neaplja. Benevento si je zagotovil krstni nastop v serie A v dodatnih kvalifikacijah s Carpijem, za katerega igrajo trije slovenski reprezentanti Vid Belec, Aljaž Struna in Enej Jelenič. V Beneventu so še 13 mesecev nazaj igrali v 3. ligi (!), poleti jih čaka snidenje z velikani Juventusom, Milanom, Interjem in Romo. Predsednik Clemente Mastella je bil nekoč podpredsednik Napolija. Med kluboma obstaja rivalstvo, a ne takšno kot med Napolijem in Avellinom ali Napolijem in Salernitano. Neapeljčani so bili veseli uvrstitve Beneventa v serie A, v Beneventu prebiva ogromno navijačev Napolija. Tudi zavoljo tega računajo na kakšnega nogometaša Napolija, predsednik pa je izpostavil poslovni model Chieva in Udineseja. Le nekaj tednov po uvrstitvi v serie A so dobili že 15.000 zahtevkov za letne vstopnice, torej bodo tekme v Beneventu pravi prazniki.

Podobno število navijačev si obeta Spal – štadion bodo razširili na skupno 13.500 sedežev –, klub iz Ferrare, ki leži 50 km od Bologne. Tudi Spal napreduje z bliskovito hitrostjo: aprila 2016 se je prebil v serie B prvič po letu 1993, ob letu osorej pa še v serie A prvič po 49 letih. V zgodovinskem središču Ferrare je proslavilo uspeh kluba, ki je leta 2013 vzniknil po dveh bankrotih (2005, 2012), 20.000 meščanov. Vzpon Spala, čigar najslavnejši nekdanji član je Fabio Capello – v klubu je igral med letoma 1964 in 1967 pred odhodom k Romi –, je navdušil številne Italijane. Čestital mu je minister za šport Luca Lotti, Juventusov vratar Gigi Buffon pa je zapisal: »Dobrodošlo, moštvo s tradicijo in pridihom antike!«

Benevento in Spal bosta kotirala najnižje med vsemi v serie A – prvi je v minuli sezoni odštel za plače nogometašev 5,9 milijona evrov, drugi le 3,3 milijona evrov. Večje letne stroške dela sta imela v zadnjih sezonah tudi člana 1. SNL Maribor in Olimpija.