V Sloveniji nihče ne izstopa kot Real ali Bayern

Statistična primerjava 1. SNL z najboljšimi ligami v Evropi je zelo zgovorna, manj strelov in golov kot pri najboljših.

Objavljeno
05. januar 2015 10.34
Jernej Suhadolnik, šport
Jernej Suhadolnik, šport

Ljubljana – Primerjava različnih nogometnih lig je vselej nehvaležna in pogosto težko izvedljiva, kljub temu pa je možno s pomočjo enakih statističnih meril kar dobro oceniti razlike med posameznimi tekmovanji. Kategorija »število vseh strelov« razkriva, da bi lahko klubi v 1. SNL igrali veliko bolj pogumen nogomet.

V slovenski nogometni družini si pogosto želijo afirmativen pristop medijev, torej novinarski slog, ki bi pripomogel k uveljavitvi čim večjega števila slovenskih upov. Takšen slog a priori ni škodljiv, četudi občasno prikrije slabosti najbolj obetavnih posameznikov in celo zavira njihov napredek. Objektivna ocena je, da velja 1. SNL za tekmovanje, v katerem so – tudi zavoljo gospodarske krize – dobili priložnost mladi nogometaši, pogosto celo najstniki, kar pomeni tako za ligo kot zanje prednosti in slabosti. Na tak način hitro postane vidno, kdo lahko v tej konkurenci opravi več in kdo manj, hkrati pa bi mladi zoreli hitreje ob boku izkušenih, preverjenih zvezdnikov na igrišču in v strokovnih štabih klubov.

Po merilu »mladosti« je torej popolnoma nemogoče primerjati 1. SNL z ligo iz katerekoli zahodne države, saj imajo na zahodu neprimerno večje kadrovske in finančne resurse. Toda velja še nekaj: če ni možno primerjati učinka Reala v ligi prvakov z učinkom Maribora v ligi prvakov, pa lahko primerjamo učinek Reala v španski primeri division z učinkom Maribora v 1. SNL. In tako naprej. Maribor in Olimpija namreč v slovenskem DP ne igrata z Atleticom in Barcelono, pač pa s Krko in Radomljami.

Rezultati te primerjave (glej priloženo tabelo) pa so dovolj zgovorni. V primerjavi deseterice članov 1. SNL z zahodno konkurenco smo upoštevali dve merili: a) povprečno število strelov na tekmo in b) povprečno število doseženih golov na tekmo, ki ju povezuje kar visoka korelacija, posledično je z njima močno povezana tudi uvrstitev posameznega kluba na lestvici nacionalnih lig. Slovenski klubi – tudi najboljši – sprožijo na vrata in mimo vrat tekmecev veliko manj strelov kot najboljši v Evropi. Na posebni lestvici 98 klubov iz najmočnejših lig (Anglija, Francija, Italija, Nemčija, Španija) je najboljši Bayern z 18,9 strela v tekmah bundeslige. Na prvih 20 mestih pričakovano kotira večina najboljših v svojih ligah, opazno izstopa le dortmundska Borussia (17 strelov), ki zabija le 1,1 gola na tekmo, torej pri njej očitno šepa predvsem realizacija priložnosti.

Najboljši slovenski klub v številu strelov je Celje (12,4), kar bi ta čas tretjeuvrščeno ekipo SNL na omenjeni evropski lestvici postavilo na 42. mesto. Zanimivo, le štirje klubi SNL (Celje, Maribor, Olimpija, Rudar) v povprečju sprožijo več strelov kot »najslabši« član angleške premier league Aston Villa (10,2), kar bi si težko pojasnili kot dokaz, da se v Sloveniji igra odprt, napadalen in učinkovit nogomet. Še več, med vsemi 98 klubi le Cesena (7,1) v povprečju sproži manj strelov kot štirje klubi SNL Krka, Luka Koper, Gorica in Radomlje.

Morda bi k dvigu kakovosti (in privlačnosti) SNL prispeval splošen tihi dogovor deseterice, podoben tistemu na Nizozemskem. Tam želijo klubi zabiti gol več od tekmeca in ne prejeti enega manj.

Jutri še derbi Juventus – Inter

Tekme naših legionarjev – Fenerbahče : Basaksehir 2:0 (Rotman vso tekmo), AEK : Omonia 1:3 (Kirm do 83.), Elche : Villarreal 2:2 (Jokić poškodovan), Atletico : Levante 3:1 (Oblak na klopi), Giannina : Panathinaikos 0:0 (Struna vso tekmo); FA pokal – Leicester : Newcastle 1:0 (Vučkić do 79.). Vučkić je prvič v tej sezoni začel tekmo Newcastla v začetni enajsterici. Pri izidu 0:0 mu je sodnik nepravilno razveljavil lepo akcijo zaradi ofsajda; 17. kolo serie A, jutri: Chievo – Torino (Birsa, Cesar, Lazarević), Palermo – Cagliari (Anđelković), Parma – Fiorentina (Kurtić, Iličić), Cesena – Napoli (Krajnc), Juventus – Inter (Handanović, Krhin).