V Stožicah lahko pade tudi zasedba za 400 milijonov

Slovenski nogometaši z Anglijo brez strahu po senzacijo. Zmaga bi bila v boju za Rusijo 2018 večja kot Mt. Everest.

Objavljeno
11. oktober 2016 02.06
Trening nogometne reprezentance na Brdu pri Kranju 05.oktobra 2016 [nogomet,šport,Nogometni center Brdo,Brado pri Kranju,treningi,reprezentanca]
Jernej Suhadolnik
Jernej Suhadolnik

Brdo pri Kranju – Kaj bo opravila slovenska nogometna reprezentanca v dvoboju s svetovno velesilo Anglijo? Zasedba selektorja Srečka Katanca se nahaja v zanimivem položaju: le redki bi Slovencem očitali morebiten poraz proti favoritu kvalifikacijske skupine F, če bi na igrišču le pustili dušo in srce. Iličić, Birsa in druščina imajo hkrati v nogah priložnost za zgodovinski nogometni podvig.

Kljub uvrstitvi na tri tekmovanja ('00, '02, '10) in še dva neuspešna nastopa v dodatnih kvalifikacijah ('03, '15) imajo Slovenci na računu le eno »pravo« zmago nad velesilami. Na poti do poznejšega naslova svetovnega prvaka je namreč leta 2005 v Celju padla Italija, ki nato tekmecem ni pustila dihati vse do finala mundiala 2006, ko je opravila še z Zidanovo Francijo.

V drugih primerih je bila reprezentanca iz dvomilijonske države neuspešna. Bilanca Slovenije v tekmah s Španijo, Francijo, Anglijo in Nizozemsko je najslabših možnih 0-0-9, pri čemer niso upoštevane prijateljske tekme, na katerih je vnovič premagala »le« Italijo; po vrsti so bile boljše Hrvaška, Francija, Anglija, Nemčija, Urugvaj, Argentina in predlani kot zadnja še tedaj megazvezdniška Kolumbija.

Drevi bodo imeli Katančevi aduti torej priložnost za odmeven skalp, ki bi bil še veliko pomembnejši od gole statistike in zgodovinskih primerjav. Morebitna zmaga nad Anglijo bi bila večja kot Mount Everest, z njo bi se Slovenci zavihteli na vrh kvalifikacijske skupine F, dejansko bi lahko le v sanjah začeli pot proti Rusiji 2018 na boljši način. Toda, kot je običajno v obdobju nogometne evforije po velikih zmagah, apetite navijačev hitro prizemlji selektor, če le premore toliko izkušenj kot Srečko Katanec.

Verjetni začetni enajsterici. Infografika: Delo

»Imate prav, nikogar se nam ni treba bati, v tekmi s Slovaško smo opravili velik posel. Toda previdnost je mati modrosti. Anglija je po vseh merilih boljša od Slovaške, v dvoboju z nami bo absolutni favorit in tega ne more spremeniti prav nič. To ne pomeni, da ne bomo želeli zabiti najmanj enega gola – naš osnovni cilj bo namreč zabiti gol Angležem. Dobro smo se odpočili, kolikor je to možno v dveh dneh, pripravljeni smo na boj za vsak meter igrišča in vemo, kaj nas čaka,« je ocenil Katanec.

V slovenskem taboru vedo, kaj pomeni igrati nogometno tekmo proti zasedbi, ki velja na trgu okroglih 400 milijonov evrov, približno štirikrat toliko kot slovenska. Ne nazadnje sta bila po dvakrat neuspešna z Angleži tako Matjaž Kek kot Srečko Katanec, edina selektorja, ki sta odpeljala Slovenijo na elitni nogometni ples. To ne pomeni, da ni možno presenetiti favoritov: prav v vseh štirih snidenjih z Otočani so bili namreč Slovenci blizu najmanj remiju! Najbolj boleče je bilo junija 2010 v letoviškem Port Elizabethu, ko je imel Zlatko Dedić pet minut pred koncem v nogah eno od največjih senzacij v 86-letni zgodovini svetovnih prvenstev. Najbolj svež spomin sega v lanski junij, ko so Slovenci vodili z 1:0, pozneje ujeli stožiške goste na 2:2, a nato brezglavo krenili po zmago, prejeli pa le tretji gol za končnih 2:3.

»Če bi se tokrat znašli v podobnem položaju, bi bilo drugače, saj smo leto dni starejši in bolj izkušeni,« je zatrdil kapetan Boštjan Cesar, bolj konkretno je opisal taktiko Slovenije v podobnem primeru Katanec: »Sledila bi 'bunkerica'!« Bomo videli, kako se bo razpletlo nocoj v Stožicah. Drži le, da bo šlo na ljubljanskem severu za težko pričakovani spektakel, ki ga bo zaznamovalo tudi 1700 glasnih Otočanov.

Slovenski strokovni štab je dobro proučil Angleže in sprostil svoje adute. Ti bodo krenili nad goste brez strahu pred morebitnim porazom in z zavedanjem o življenjski priložnosti. »Naj fantje jemljejo to tekmo kot nagrado za zmago s Slovaško. Če ne bodo poskusili premagati Anglije, nikdar ne bodo dobili odgovora, kako bi bilo, če bi ... Igramo odlično, dobro smo pripravljeni in motivirani,« jim je svetoval Katanec in izpostavil nujnost pravega razmerja med pogumom in previdnostjo.