V Stožicah prvi polčas dvoboja s Švico

Slovenska reprezentanca drevi še zadnjič doma v kvalifikacijah za euro 2016.

Objavljeno
08. oktober 2015 22.25
Nogometna reprezentanca Slovenije v Sožicah na treningu. Na sliki Valter Birsa, Robert Berić, Srečko Katanec. Ljublajna,07,10,2015 [nogomet,reprezentanca,berić,birsa]
Jernej Suhadolnik, šport
Jernej Suhadolnik, šport

Ljubljana – Slovenski navijači bodo do konca kvalifikacij za euro 2016 v Franciji še dvakrat na trnih. Prvič že nocoj (20.45), ko bodo izbranci selektorja Srečka Katanca poskušali streti Litovce, drugič v ponedeljek, ko bodo stiskali pesti za Estonce v tekmi s Švico v Talinu.

Četudi bo o končnem drugem mestu nemara odločalo gostovanje Švice ob Baltiku, lahko Slovenci vplivajo le na razplet tekem z Litvo in San Marinom. Prav je, da Katanec in igralci razmišljajo le o drevišnjem tekmecu, ki jih je lani namučil bolj, kot se zdi ob pogledu na prepričljivo zmago z 2:0. Spomin na hitronoga krilna igralca Novikovasa in Černycha je zelo svež, navzočim na nenavadnem objektu sredi enega od vilniuških gozdov je zastal dih tudi – pri rezultatu 0:0 – pri sreči za vratarja Handanovića v 18. minuti tekme.

Drevi bo zato še toliko bolj pomembno, da bodo Slovenci ohranili zbranost in osredotočenost na svoje naloge. Tudi brez kaznovanega Kevina Kampla in Milivoja Novakovića ima Slovenija na voljo veliko boljše nogometaše kot Litva, zato bo gol že prišel, le potrpežljivo ga bo treba iskati in nizati priložnosti. Da bodo gostitelji krenili po takšni poti, nam je zatrdil tudi kapetan Boštjan Cesar.

»Dobro smo pripravljeni, cel teden smo uigravali le svojo igro in taktiko za zmago nad Litvo. Zavrteli smo si film iz Vilniusa, tudi sami ste se tedaj prepričali o nevarnih litovskih krilnih igralcih. Po drugi strani pa drži, da Litva ne igra v tako zaprti in zgoščeni postavitvi kot denimo Estonija, zato pričakujem, da bodo imeli naši ustvarjalni igralci na voljo več prostora kot nazadnje v Mariboru,« je pred svojo 85. tekmo v majici s slovenskim grbom ocenil Ljubljančan, tako kot Valter Birsa nogometaš Chieva.

Da ima »Cesi« prav, potrjuje tudi analiza prve tekme v Vilniusu: Litovci si tedaj resda niso priigrali stoodstotne priložnosti za gol, toda na igrišču so ohranjali navidezno ravnotežje v igri (posest žoge v % 47:53), priigrali so si celo več kotov kot Slovenci (4:1). Tega se zaveda tudi Srečko Katanec, ki je svoje udarne adute pripravil tudi na morebitne neugodne položaje, kot bi bilo morebitno dolgotrajno lovljenje vodilnega gola.

»Nisem dobil občutka, da bi fantje jemali tekmo premalo zavzeto, prej nasprotno. Saj ste si ogledali vzdušje na treningih ... Sporočil sem jim, da ne smejo imeti v sebi niti 10 odstotkov prostora za misel, da bo Litva padla kar tako in sama od sebe,« je zatrdil selektor.

Četudi v tokratni akciji ni bilo dneva, v katerem bi Slovenci vadili dvakrat na dan, delujejo fantje dobro pripravljeni in samozavestni, kar je potrdil tudi Katanec. Na vprašanje, ali ima pred zadnjim skupnim treningom reprezentance še kakšno odprto kadrovsko dilemo, je izstrelil: »Imam, eno.«

Katanec slovi kot trener, ki nerad menja zmagovalno enajsterico. Drevi jo bo vendarle moral spremeniti, ne nazadnje bodo združeni slovenski navijači na vzhodni tribuni Stožic pogrešali ostrostrelca Milivoja Novakovića in ta čas najbolj raznovrstnega slovenskega nogometaša Kevina Kampla.

Robert Berić se ponuja kot naravna zamenjava za izkušenega Ljubljančana v konici napada, veliko večji manevrski prostor pa ima na voljo Katanec pri izbiranju ofenzivnih igralcev za napadalcem in ob njem. Če bi upoštevali prvo tekmo v Vilniusu, ko je bil najboljši posameznik na igrišču – ob Novagolu – njegov someščan Andraž Kirm, bi dobili ustrezno rešitev na levem krilu. Če bi Katanec želel ugajati mlajšim navijačem, bi poslal pred Bojana Jokića atraktivnega krilnega nogometaša Dejana Lazarevića, ki denimo Beriću bere misli telepatsko še iz časov igranja za mlado reprezentanco.

Katanec ima na voljo še nekaj dodatnih alternativ v napadu (Matavž, Pečnik, Ljubijankić).

Litovce je možno izigrati z igro kratkih podaj, četudi se ne bodo zaprli v Alamo kot Estonci. Selektor se ne boji niti morebitne postavitve gostov v »bunker«. »Se jih pač lotiš na drug način. Z bunkerjem imajo težave vsi, tudi Real in Barcelona, kako jih ne bi imeli mi?«

Kakorkoli, približno 10.000 navijačev bo drevi zahtevalo zmago, torej razplet, ki ga pričakujejo tudi Katančevi nogometaši.

Predvideni postavi Slovenije in Litve