V tekmi tisočletja oči uprte tudi v nebo

Albanija – Srbija: jutri v Elbasanu balkanska nogometna bitka za zgodovinski euro.

Objavljeno
06. oktober 2015 20.17
Gorazd Nejedly, šport
Gorazd Nejedly, šport

Ljubljana – V Albaniji odštevajo minute in sekunde do jutrišnje nogometne tekme tisočletja s Srbijo. Vložek je največji možni, Albanija je pred zgodovinsko uvrstitvijo na evropsko prvenstvo v Franciji prihodnje leto. V kvalifikacijski skupini I je na 3. mestu z 11. točkami za Portugalsko (15) in Dansko (12), ki ima tekmo več.

V Elbasanu, mestu, ki je od Tirane oddaljeno 45 km, vlada obsedno stanje. Kar 1500 policistov, še dodatnih 400 zasebnih varnostnikov pod okriljem Nogometne zveze Albanije, 100 pripadnikov nacionalne garde, ki bodo varovali najvidnejše goste, je v polni bojni pripravljenosti. Okoli štadiona bodo nameščeni ostrostrelci, helikopterji bodo varovali zračni prostor. Ali bo na štadionu srbski predsednik vlade Aleksandar Vučić, ne bo znano do zadnjega. Vučić je neuradno sprejel vabilo albanskega kolega Edija Rame, toda gostitelji so Srba izzvali z vabilom za kosovskega premierja Hasima Thaçija. »Šel bom, ko bom vedel, kdo bo prisoten,« je bil jasen Vučić.

Albansko-srbska nogometna bitka je že z žrebom v isto skupino presegla značaj športnega merjenja moči, sicer prvega nogometnega na reprezentančni ravni po političnih spremembah na začetka devetdesetih let minulega stoletja in po odcepitvi Kosova od Srbije.

Beograjski incident izpred leta dni (14. oktober) je še svež in za Srbe silno boleč. Nad štadionom Partizana jih je razkačil brezpilotni letalnik (dron) z albansko zastavo, zaradi katerega je ob polčasu (0:0) prišlo do incidentov in nato do prekinitve tekme, ki je svoj epilog dobila na arbitražnem sodišču za šport v Lozani. Hujši davek je plačala Srbija, ki je izgubila tri točke, Albanija je tri dobila. V zakulisju se zato znova prepletajo številne zgodbe. Albanci so sprožili govorice o poskusu srbske zarote. Da ponujajo 50.000 evrov junaku, ki bi si upal povzročiti incident in prekiniti tekmo.

Povratni dvoboj, za katerega so cene vstopnic na črnem trgu dosegle 500 evrov, medtem ko je bila redna cena 15 €, je tudi civilizacijski preizkus dveh narodov. Toda v ospredju bodo vendarle športni motivi, ki jih seveda najprej izpostavljajo prav vsi akterji tekme vseh tekem. Za Srbijo tekmovalno ne pomeni veliko, možnosti za nastop na euru je izgubila že lansko jesen, kar je poudaril podpredsednik krovne organizacije in nekdanji zvezdnik Savo Milošević.

»Ena tekma ne sme izbrisati vsega, niti ne more ničesar spremeniti. Vseh ran ni mogoče zaceliti, ena zmaga ne more vsega zbrisati. Kar je bilo slabega, moramo prepoznati, in vse težave, ki smo jih videli in zaradi katerih ne bomo šli na EP, moramo odpraviti,« je Milošević iz športnega vidika govoril o srbski realnosti. »Selektor in igralci se morajo povsem osredotočiti na tekmo in ne nenogometne zadeve. V Albaniji bomo 24 ur in vse bomo posvetili nogometu. Ne pričakujem nikakršnih drugih težav, navkljub napetostim,« je zaključil nekdanji odlični napadalec.

Albanija ima v 59-letnem Italijanu na selektorskem stolčku Gianniju de Biasiju narodnega junaka. Predsednik vlade Rama mu je že dodelil častni doktorat, ker je znal preobraziti reprezentanco, ki da je sposobna častno sprejemati poraze in zmage ter spoštovati tekmece.

»Pripravljeni smo. Vemo, kako pomembna je tekma, in zavedamo se, kako težka bo. Prinese nam lahko veliko, ne bojimo se nikogar,« je dejal De Biassi, ki ima kaj pokazati. Odkar je prevzel reprezentanco, je Albanija napredovala na vseh ravneh, v kvalifikacijah pa ima eno od najbolj čvrstih obramb. Manj golov (3) je prejel le Wales (2).

V skupini I za neposredno uvrstitev v Francijo je v najslabšem položaju Danska, ki bo jutri v Bragi poskušala podaljšati upanje za 2. mesto. Albanija in Portugalska v zadnji tekmi gostujeta v Armeniji in Srbiji.

Da je UEFA za tekmo delegirala italijansko sodniško ekipo na čelu z enim od najboljših sodnikov Nicolo Rizzolija, je lahko tudi sporočilo, da je Albanija zaželena novinka na seznamu udeleženk velikih tekmovanj.