V tretje bodo Katančevi vendarle ujeli Kolumbijo

Slovenski nogometaši se bodo poslovili od leta 2014 v prijateljski tekmi s Kolumbijo.

Objavljeno
17. november 2014 22.26
Jernej Suhadolnik, šport
Jernej Suhadolnik, šport

Brdo pri Kranju – Koliko džokerjev za nadaljevanje poti proti evropskemu prvenstvu v nogometu bo drevi (18) odkril selektor Srečko Katanec? To bo razkrila prijateljska tekma Slovenije s Kolumbijo, že pred spektaklom ob severni ljubljanski obvoznici pa bi lahko zapisali: upajmo, da jih bo opozorilo nase čimveč.

Slovenci in Kolumbijci se bodo nocoj sešli prvič, četudi so samo letos dvakrat domovali drug zraven drugega. Ko so se Boštjan Cesar in soigralci junija pripravljali v »vadbenem središču« legendarne Bonboniere v Buenos Airesu, so Kolumbijci domovali le nekaj ulic stran. Znamenita reprezentanca »kofetarjev« se je namreč prav v argentinski metropoli pripravljala za pozneje odmeven nastop na mundialu. Tudi nazadnje v Londonu sta bili reprezentanci »zbližani«: Slovenci so igrali na Wembleyju, Kolumbijci 15 km stran na štadionu Fulhama. V tretje gre očitno res rado, Slovenci bodo naposled ujeli Jamesa Rodrigueza in druščino šele v Ljubljani.

»Ne razmišljam o spektaklu, bolj me zanima nogomet in učinek posameznih fantov na igrišču. Z marsičim, kar smo pokazali v Londonu, nisem zadovoljen, in priznam, da ste bili bolj prizanesljivi, kot bi bil na vašem mestu jaz. Na Wembleyju res nismo igrali dobro. Proti Kolumbiji bodo imeli fantje lepo priložnost, da pokažejo, kako močno lahko računamo nanje tudi v prihodnje. To bo namreč tekma z močno zasedbo,« je ocenil Katanec, ki je vnovič poudaril, da raje igra močne prijateljske tekme, ki lahko izpostavijo kakšnega aduta, kot pa da bi prek tekem s slabšimi ekipami »friziral« svojo statistiko.

Dejansko bo zanimivo opazovati, koga bo poslal v ogenj Srečko Katanec in kako uspešno se bodo fantje medsebojno začutili po pičlih dveh skupnih treningih. Treba je vedeti, da bi lahko pritekla na igrišče – v primerjavi s tekmo v Londonu – povsem nova začetna enajsterica. »Saj to je moj namen. Želim izvedeti, kdo se lahko integrira v reprezentanco v kratkem času. Septembra bomo pred tekmo s Švico na istem in tedaj ne bo časa za eksperimente,« je pojasnil Katanec, ki naj bi imel – po videnem v nedeljo in ponedeljek v Lescah – še največjo kadrovsko dilemo na desnem boku, kjer tehta med nekdanjim članom Maribora Martinom Milcem in sedanjim štajerskim upom Petrom Stojanovićem. Prvega je že preizkusil (Finska, Kanada, Alžirija), drugega še ne, saj ga je prvič povabil v reprezentančno jato.

Dostop do vrat Jana Oblaka bodo branili štirje igralci. Katanec naj bi na levem boku preizkusil Erika Janžo, na Cesarjevem položaju bo dočakal priložnost Dominic Maroh, ob njem Miral Samardžić, na desnem boku pa gotovo tako Milec kot Stojanović. Zdi se, da bo Katanec v zvezni vrsti preizkusil navezo med Rajkom Rotmanom in Željkom Filipovićem, pri čemer bi bil slednji usmerjen bolj obrambno, oziroma naj bi stal bližje svojim vratom kot Rotman. Naposled naj bi dobil svoj pravi večer tudi ljubljenec številnih navijačev Dejan Lazarević. Ali bo unovčil svojo hitrost na levem krilu, bo znano najpozneje okrog 19.50. Katanec bo ponudil še eno priložnost tudi Goranu Cvijanoviću, ki si je na Reki izboril status prvokategornika kljub strahoviti konkurenci zveznih igralcev v moštvu Matjaža Keka. »Cvijo« naj bi nocoj igral bolj ofenzivno, tik za napadalcem Robertom Berićem, ki ga bo poskušal z desne strani nahraniti s kakšno žogo tudi Nejc Pečnik, adut, ki ga ja marsikdo pogrešal na travnati površini na Wembleyju.

»Vsi bodo dobili svojo priložnost. Uporabil bom vseh šest menjav, zares bi rad videl, kako bomo parirali tretji reprezentanci z lestvice FIFA,« je napovedal Katanec in tako posredno mislil na Čavuševića, Boharja, Anđelkovića, ... Imena, okrog katerih bo nocoj prelitega največ črnila, so znana. Od 18. ure naprej bo vse v nogah fantov, ki bodo poskušali prepričati skoraj polne Stožice za kakšen aplavz ali glasno spodbudo. Kolumbijci so tekmeci po meri, Rodriguez (Real), Bacca (Sevilla) in Martinez (Porto) pa že sami po sebi predstavljajo velik izziv za Slovence.