V zlato dobo s pastmi balkanskega sindroma

V 26. sezoni samostojnega državnega prvenstva v boju za prvaka ob Olimpiji in Mariboru tudi Domžale.

Objavljeno
16. julij 2016 01.58
Gorazd Nejedly
Gorazd Nejedly

Ljubljana – Z ne prav spodbudno evropsko popotnico se bo danes začelo 26. državno nogometno prvenstvo v samostojni Sloveniji. Ob srebrnem jubileju je 1. SNL prekosila vsa pričakovanja, pot proti zlatemu pa začenja s precej boljšimi temelji, kot jih je imela pred četrt stoletja.

Za prvakinjo Olimpijo bo prva evropska ovira v podobi Trenčina bržčas previsoka, pokalni prvak Maribor ima proti Levskemu solidno izhodišče, najbolje kaže Domžalam proti Šahtjorju. Kakorkoli se bo že razpletla julijska evropska vročica (Gorica je izpadla že v 1. kolu), s polomom, napredovanjem enega, dveh ali kar vseh treh klubov, realnosti ni mogoče ubežati. Ta pa tudi po spektakularni sezoni, v kateri je Olimpija v velikem slogu s prestola zrinila Maribor in v kateri so padali rekordi gledanosti na štadionih in pred televizijskimi zasloni, razkriva precej slabosti. Kot alarm kličejo k odpravljanju napak, da ne bi slovenski klubski nogomet kot slon v trgovini s porcelanom polomil vsega dobrega, kar je v 25 letih opravil z veliko truda.

Preprečiti barabinstvo

Pred krovno nogometno organizacijo pod taktirko ambicioznega in avtoritativnega predsednika Aleksandra Čeferina ter klubi sta vsaj dva velika izziva. Eden je organizacijski, drugi športni. Potem ko se je že zdelo, da se je liga otresla balkanskega sindroma poslovanja in razmišljanja, v katerem je glavno vodilo, da je zmagovalec tisti, ki je bil bolj zvit – nepošten, barabinski – od drugega, je tak način delovanja znova v središču pozornosti širše športne javnosti. Krovni organizaciji bi lahko zamerili njeno neodzivnost in neinovativnost. Namesto da bi bila spodbujevalka razvoja in vzor za druge športne organizacije, se obnaša kot represivni organ, ki vedno nekaj skriva pred javnostjo in ne želi biti vidna, razen ko se je treba hvaliti in izpostavljati dobre stvari.

Obuditi velika središča

Prvoligaška karavana je v četrt stoletja šla skozi vso Slovenijo. V nekaterih okoljih je postavila trde temelje, v drugih se ustavlja in gre, v tretjih je švignila, kot da je ni bilo. Pa vendar; po 25 letih se je slovenski klubski nogomet utrdil kot vodilna domača panoga, ki ima največji vzgojni in razvojni potencial. Nazadnje tudi nezanemarljiv gospodarski učinek. Ne glede na priljubljenost, razširjenost nogometa in največji kadrovski potencial v državi pa ima sive lise, ki so vidne v velikih okoljih, kot so Dolenjska z Novim mestom, Gorenjska s Kranjem, Prekmurje z Mursko Soboto in Koroška. Prav neverjetno je, da je četrtina Slovenije odrezana od vrhunskega klubskega nogometa in ne premore niti enega kluba v 1. SNL, kaj šele, da bi se ta potegoval za najvišje položaje. Pri čemer imata Novo mesto in Kranj enega od najmočnejših in najstabilnejših gospodarstev, Prekmurje in Koroška pa predstavljata najzvestejši navijaški regiji. Paradoksalno je, da tudi v teh nerazvitih okoljih nogomet pritegne največ nadobudnih mladcev.

Lahko Domžale ogrozijo Olimpijo in Maribor?

Olimpija bo branila naslov, Maribor si ga bo poskušal povrniti, ena od najbolj vznemirljivh neznank na začetku sezone pa je: ali lahko Domžale kot najambicioznejši klub iz ozadja ogrozijo programirano bitko za naslov najmočnejšega dvojca? V podobnem položaju so bile Domžale tudi v minuli sezoni, a jih je zasenčila Gorica. V prestopnem roku so bili rumeno-modri zelo dejavni, se okrepili z uveljavljenimi igralci in predvsem niso nikogar izgubili. Olimpija se že na začetku sooča s pošampionskim sindromom. Čustveno izpraznjena, potem ko je osvojila, kar je želela, mora dvigniti organizacijsko raven delovanja in si čimprej povrniti tekmovalno ambicioznost, česar Mariboru gotovo ne primanjkuje. Toda vijolični ne premorejo več vrhunskih posameznikov niti biserov, okoli katerih bi lahko gradili moštvo z obrisi lige prvakov. Gorica, Celje, Rudar tvorijo skupino klubov, ki lahko mešajo štrene pri vrhu, vendar se lahko tudi hitro znajdejo v težavah. Boj za obstanek je rezerviran za Krško, Radomlje in Aluminij.

Kaj pa Luka Koper? Vloga koprskega kluba načenja regularnost tekmovanja in verodostojnost NZS na sploh. Če ne bo poenostavljene prisilne poravnave, bo šel klub v stečaj. Do odločitve sodišča bodo Koprčani tekmovalni, po njej so lahko samo še sodelujoči. Če bo sodišče odobrilo »prisilko«, pa bo legaliziralo »nateg«. Je še tretja možnost, dogovor z glavnim upnikom – Milanom Mandarićem!