Van Gaal še slabši kot Moyes

Napadalec Manchester Cityja Sergio Agüero je poglobil krizo mestnega tekmeca Uniteda.

Objavljeno
03. november 2014 15.47
J. S., šport
J. S., šport
Manchester – Manchester United se je po zadnjem mestnem derbiju s Cityjem še oddaljil od nekdanjega naziva najboljšega kluba na svetu. Tudi najstarejši navijači »rdečih vragov« ne pomnijo tako slabega štarta ManUtd v prvenstveno sezono. Zadnji derbi na štadionu Cityja je odločil argentinski as Sergio Agüero.

Manchester United po 10 kolih angleške premier league kotira na bornem 10. mestu z zanj pičlimi 13 točkami. Letos odstavljeni David Moyes je, denimo, v podobnem času lani osvojil 17 točk v prvih desetih kolih in bil pozneje razglašen za zgrešen poskus iskanja naslednika legendarnega Alexa Fergusona. ManUtd je nazadnje osvojil 13 točk po devetih kolih daljnega leta 1986, ko je tak niz pokopal trenerja Rona Atkinsona, med »rdeče vrage« pa je prišel prav pozneje super uspešni sir Alex. Bomo videli, kako dolg mandat bo doživel na Old Traffordu nizozemski trener Louis van Gaal, ki mu zaenkrat prav nič ne pomaga skoraj 200-milijonska injekcija lastnikov v prvo moštvo, zaenkrat pa ostaja še brez zmage na gostovanjih.

ManCity namreč tudi po prvem mestnem derbiju za van Gaala ostaja uspešnejši manchesterski klub. City je namreč postal edini klub ob Liverpoolu, ki je štirikrat zapovrstjo premagal United. Potem ko so gostitelji večkrat zaman zahtevali enajstmetrovko, je tokratni derbi odločil Sergio Agüero, ki je mojstrsko zaključil sijajno akcijo Yaye Toureja in Gaela Clichyja – vsi trije so se žoge dotaknili le po enkrat. Šlo je za redko videno kombinacijo »enih dotikov«: žoga je potovala iz sredine igrišča v levi kot, od tam v kazenski prostor in nato silovito v mrežo. V »uteho« gostov je podatek, da so od 39. minute igrali brez izključenega Chrisa Smallinga.

»Zelo zelo sem srečen. Storili smo vse, kar smo lahko za zmago, in uspelo nam je. Še naprej moramo verjeti v boj za naslov,« je po zmagi žarel od sreče Kun Agüero, ki je zabil enajst golov v zadnjih 12 ligaških tekmah, ta čas pa je z 10 goli najboljši strelec premier league, zabil je gol več kot Chelseajev napadalec Diego Costa.

Zanimivo, derbi je začelo pet Argentincev (Demichelis, Zabaleta, Agüero; Rojo, Di Maria), toliko kot Angležev, in tudi gostujoča »gavča« sta bila med »vidnejšimi«. Marcos Rojo si je grdo izpahnil ramo, Angel Di Maria je 14 minut pred koncem zapravil sanjsko priložnost za gol. Agüero je bil res strelec gola, morda ključni mož Cityja pa je bil Yaya Toure. Adut iz Slonokoščene obale je bil razigran, delil je asistence, nanizal daleč največ podaj (72) in oddajal žogo najbolj natančno (93,1 %). V finišu tekme je zapravil tudi dve priložnosti za 2:0 ...