Vanoli: Maribor je močnejši!

V sobotnem velikem derbiju državnega prvenstva v Stožicah tudi prestižni dvoboj trenerjev.

Objavljeno
03. maj 2016 22.25
Gorazd Nejedly
Gorazd Nejedly

Ljubljana – Olimpija je z Rodolfom Vanolijem v eni sami tekmi oživela in zablestela, Maribor se pod vodstvom Darka Milaniča spopada s krizo igre in z navijači. V sobotnem velikem derbiju 33. kola v Stožicah bosta v ospredju tudi trenerja in njune odločitve.

Dober mesec, preden je prepričal Mandarića, da je zmagovalni tip trenerja in kot rojen za Olimpijo, je Vanoli na vprašanje, kdo bo prvak, odgovoril, da ima Maribor hitrejšo in močnejšo ekipo in da daje prednost v šampionski bitki vijoličnim. Ali je medtem spremenil oceno zaradi prestopa ali pa je dodobra preučil vse slabosti vijolične igre, bo vidno v stožiškem spektaklu. Toda že ob koprski premieri je nakazal, da se je resnično odlično pripravil, videl slabosti in ob odmoru takoj ukrepal (menjava igralnih položajev Juliusa Wobaya in Miroslava Radovića), in da za razliko od Milaniča nima nikakršnih neznank, s kom bo igral (ker ima »krajšo klop«) in na kakšen način. Olimpija je od prve sekunde igrala tako, kot si je zaželel Vanoli, kar bi težko zapisali za vijolične. Kljub temu, da pod Milaničevo taktirko (od 24. kola) sploh še niso izgubili ligaške tekme in da so se uvrstili v pokalni finale ob edinem porazu v Zavrču, so bile predstave neprepričljive.

Italijan in Izolan imata nekaj skupnega: na klopi zeleno-belih in vijoličnih sta že tretja trenerja v sezoni in nista opravila priprav. Dobila sta nalogo pogasiti, kar se pogasiti da. Vanolija je izbral predsednik Olimpije Milan Mandarić, Milaniča športni direktor Zlatko Zahović, ki je lani močno razmišljal tudi o Vanoliju kot nasledniku Anteja Šimundže.

Ob zeleni »šahovnici« Vanoli in Milanič ne bosta prvič vlekla potez, s katerimi bosta poskušala prelisičiti drug drugega. V sezoni 2012/13 sta se že pomerila in se razšla brez zmagovalca – Milanič je bil 25. novembra 2012 uspešnejši v Mariboru (3:0), Vanoli 20. aprila 2013 v Kopru (2:1). Eden in drugi sta pragmatika, ki se zanašata na disciplino in odgovornost, a se razlikujeta. Vanolijeva filozofija izhaja iz klasične italijanske nogometne šole, ki je taktično bolj izpopolnjena in z izhodiščem v čvrsti obrambi, Milaničeva ima germanski pridih z več teka in delavnosti ter manj taktike. Skupna sta jima študioznost in marljivost. Ne sodita med »revolveraše« z vodilom teci in streljaj, marveč poskušata tveganja omejiti na minimum. Razen, ko teče voda v grlo. Zdaj teče le Milaniču in Mariboru!

Vanoli vs Milanič v lovorikah: 2:9

Rodolfo Vanoli (roj. 11. januarja leta 1963) je na slovensko nogometno prizorišče vstopil oktobra leta 2012. V vlogi trenerja Luke Koper je zbral 95 tekem, z Olimpijo doslej eno. V tem obdobju je Vanoli edini, ki je Mariboru ukradel dve lovoriki. Obe so Koprčani osvojili lansko leto, in sicer pokalno in superpokalno. V sezoni 2013/14 je Koper z Vanolijem na klopi v DP zaostal le za Mariborom.

Darko Milanić je trenersko pot začel že leta 2005 pri Primorju, na mariborski klopi pa je zbral že 259 tekem. Z devetimi lovorikami - vse je osvojil z Mariborom - je tudi najuspešnejši v zgodovini SNL: 4 x državni prvak, 3 x pokalni, 2 x superpokalni prvak.