Vardy od medicinskega tehnika do prvega strelca

Nogomet: Za Leicester zabija gole Jamie Vardy, ki je šele lani prvič igral v premier league.

Objavljeno
07. november 2015 23.11
Gorazd Nejedly, šport
Gorazd Nejedly, šport
O njem se govori, veliko govori. Jamie Vardy je z 12 goli prvi strelec angleškega prvenstva, v katerem je zabil na devetih zaporednih tekmah in se tako izenačil z Liverpoolovim napadalcem Danielom Sturridgeem, zaostaja pa le še za rekorderjem, slavnim Nizozemcem Ruudom van Nistelrooyem, ki je nanizal deset strelskih tekem.

»Če bom rekorder, bom zelo počaščen, ampak bom prst raje obrnil navzdol in se pripravil za naslednjo tekmo,« je po osmi zaporedni tekmi, na kateri je zabil gol, dejal napadalec, rojen in vzgojen v Sheffieldu. Vardy je in deluje kot tipičen angleški fant, ki ga je izbrusila ulica. Na igrišču je neizprosen, ambiciozen, zagrizen in, kar soigralci in trenerji pri njem najbolj cenijo, zelo marljiv. Je lahek napadalec nizke rasti (visok je 178 cm in težak 76 kg), ki ga zanima gol in ne »ovinkari«, ampak dirja neposredno proti vratom. Te strokovne ocene so izustili upokojeni vrhunski angleški napadalci, Vardyjev trener pri lisicah, kot je vzdevek Leicestra, stari lisjak, Italijan Claudio Ranieri, pa je lastnikom kluba svetoval: »Če bi ga hoteli prodati, potem naj ga za veliko milijonov. Ampak jaz ga hočem zadržati, čeprav sem realist. Če bo šel in prinesel denar, potem bom moral najti in vzgojiti novega strelca.«

Vardy je v petih letih prehodil pot od neznanca do angleškega reprezentanta. Predvsem Leicester je zadel jackpot. Zanj je plačal vsega 1,4 milijona evrov. Že zdaj se je zaupanje v napadalca debelo povrnilo. V vlogi zvezdnika se dobro znajde tudi nogometaš, ki je slikovito pojasnil, zakaj je zelo dobro biti član moštva iz premier league.

»Najboljša stvar je, da mi ni treba vstajati zgodaj zjutraj. Ne pogrešam jutranjih zajtrkov na bencinskih postajah. Da po koncu službe, ko divjam na trening, še na hitro napolnim želodec samo zato, da bi nekaj zaužil,« je bil iskriv pravi angleški, pubovski pobalin. Nekoč si je denar služil kot medicinski tehnik. Ki se tu in tam še spozabi, a mora zdaj, ko je zvezdnik angleškega nogometa, biti zelo pazljiv, kako se bo vedel v javnosti. Pred kratkim so ga ujeli, da je v igralnici enemu od gostov namenil rasistične opazke. Aziata je označil za japa, kar je negativna označba za Japonca.

Da bo prestopil v zvezdniško kategorijo nogometašev, o tem niti sanjal ni. »Nisem pričakoval česa takšnega niti v milijon letih, če sem iskren. Morda sem bil srečnež, da sem šel skozi piramido selekcije. Toda za to sem trdo delal. S tem mislim resnično zelo veliko, in ne le na igrišču. Vsi so vedeli, da sem hodil v redno službo, preden sem si prislužil profesionalno pogodbo. Vedel pa sem, da bo moja kariera še dosegla vrhunec,« je razkril preteklost, v kateri je igral nogomet tudi za pičlih 45 evrov plačila na teden, medtem ko je njegova sedanja tedenska plača 65.000 evrov, kar še zdaleč ni veliko za vodilnega strelca angleškega prvenstva.

Čeprav se že bliža tridesetim, mu goli na stežaj odpirajo vrata raja. Klic selektorja Roya Hodgsona je bil eden od takšnih, ki ga ni mogoče pozabiti. »To je bil še en korak, ki ga nisem pričakoval. Očitno je moja cela kariera takšna in ne bom se pritoževal. Storil bom vse, da ne bom hitro padel. Pred menoj je največji izziv. Hočem biti v reprezentanci, ki bo igrala ne evropskem prvenstvu. Hočem zabijati gole, da me bo imel selektor v načrtih,« je Vardy strnil načrte za prihodnost.