Večina si želi, da ne bi spet sijala Casillas in Oblak

Liga prvakov: mestni derbi v Madridu še povsem odprt. Realova enajsterica dvakrat dražja od Atleticove.

Objavljeno
22. april 2015 09.14
J. S., šport
J. S., šport
Ljubljana – Potem ko sta znana dva udeleženca petkovega žreba polfinala lige prvakov ob Ženevskem jezeru, bodo navdušenci nad vrhunskim nogometom tudi nocoj prišli na svoj račun. Izida prvih tekem napovedujeta nepredvidljiv razplet tekem v Madridu in Monte Carlu, četudi sta favorita znana – Real in Juventus.

Madridski derbi med Realom in Atleticom najbrž nikdar ne bo tako odmeven in spektakularen, kot je srdito rivalstvo med Realom in Barcelono, nogometni večeri v španski metropoli pa so v zadnjih sezonah vendarle prerasli okvirje običajnih mestnih derbijev. Tudi drevi bo tako, pri čemer je treba dodati, da ima Atletico iz sezone v sezono več privržencev med navijači iz manjših okolij. Če bi kot merilo priljubljenosti upoštevali število sledilcev na tviterju, Real (15,6 milijona) z naskokom prekaša tako Atletico (1,5) kot kluba, ki se bosta merila v monaški kneževini, torej Monaco (0,5) in Juventus (1,8).

Tudi na igrišču naj bi bilo podobno, toda na srečo nevtralnih navijačev, ki jih zanima le atomski nogomet najvišjega ritma in lucidnih potez, so na travnati površini, velikosti 105 x 68 metrov, možne tudi največja presenečenja. Ne glede na razplet nocoj ne bo šlo za senzacijo, tako izenačeni so namreč dandanes najboljši. Če bi upoštevali le tržno vrednost nogometašev, dileme ne bi bilo: verjetna Realova enajsterica, ki naj bi nocoj začela tekmo na štadionu Santiago Bernabeu, bi bila vredna za najmanj dve Atleticovi! Približno 418 milijonov evrov so vredni Cristiano Ronaldo in deset soigralcev, med katerimi naj bi bili tudi Coentrao, Illarramendi, Isco in Chicharito, ki naj bi zamenjali kaznovanega Marcela ter poškodovane Modrića, Bala in Benzemaja. Zanimivo bo opazovati, kako uspešno bo oslabljeni Real napadel Atletico, ki mu izid prve tekme 0:0 vendarle omogoča marsikaj. Morebiten gol v gosteh bi pomenil, da bi moral Real zabiti najmanj enega več.

»Razmišljamo le o fantih, ki bodo igrali. Naša zasedba je najboljša na svetu, zato moramo zaupati vanjo. Ključna bo zbranost in sproščenost, zato sem tudi svetoval igralcem, naj se le sprostijo in pričakajo tekmo osredotočeni na svoje naloge,« je zatrdil Carlo Ancelotti, trener, ki še vedno upa, da bi postal prvi v ligi prvakov z ubranjeno lovoriko. Zadnjemu je to uspelo Milanu z Arrigom Sacchijem leta 1990, nizozemski legiji (van Basten, Rijkaard, Gullit) pa je kril hrbet na igrišču prav Ancelotti.

Italijanu bo poskušala preprečiti načrte 248 milijonov € vredna enajsterica Atletica. V majici slednjega igrajo tržno slabše kotirajoči nogometaši; le na položajih srednjega napadalca (Mandžukić-Chicharito) in vratarja (Oblak-Casillas) so rdeče-beli »boljši«. Slovenske navijače seveda zanima prav razplet vratarskega dvoboja, ki ga je nazadnje kljub izidu 0:0 dobil Jan Oblak, saj je ubranil najmanj štiri imenitne priložnosti Ronalda, Bala in Rodrigueza. Škofjeločan je miren kot vselej, pozna večino nogometnih zakonitosti, četudi šteje pičlih 22 let. »Enkrat braniš slabše, drugič boljše, enkrat napadalci merijo bolje, drugič slabše. Trener Simeone mi je že večkrat rekel, naj bom le miren, saj da branim dobro,« je ostal Oblak na realnih tleh kljub hvalospevom španske javnosti po odlični predstavi na prvi tekmi.

Slovenci si vsaj potihem želijo, da bi Oblak vnovič pokazal, zakaj je najdražji vratar v 111-letni Atleticovi zgodovini, podobno upajo navijači Reala – za Casillasa. Četudi bi izid 0:0 močno zavlekel madridski dvoboj in morda ponudil tudi vselej privlačne enajstmetrovke, pa si večina vendarle želi, da bi bilo spektakularno že prej. Da bi torej mojstri v obeh taborih že prej razkrili kakšno mojstrovino, uprizorili kakšen veleslalom in zabil(ja)i gol(e).