Večni Švicar bo vztrajal na vladarskem prestolu

Predvsem Angleži, Nemci in Nizozemci imajo še kup pripomb na račun Seppa Blatterja.

Objavljeno
12. junij 2014 21.39
Siniša Uroševič, šport
Siniša Uroševič, šport

Sao Paulo – Redni kongres Svetovne nogometne zveze (FIFA) je seveda evforično napovedal prihajajoče tedne svetovnega prvenstva, a obenem botroval tudi razpravam in prepirom. Za zdaj neuničljivi Sepp Blatter je ponosno in vzneseno napovedal svojo vladavino tudi v prihodnje, predvsem Angleži, Nemci in Nizozemci pa si ne predstavljajo več sodelovanja z njim …

O tem, da je FIFA neustavljiva tiskarna denarja, nogometni posli pa se že leta in leta sučejo v izjemnih številkah, čivkajo že ptički na vejah slehernega dvorišča. A prav vsem ni pogodu vladarsko žezlo 78-letnega Švicarja. Predvsem ugledni možje angleške zveze mu nikakor ne morejo pozabiti čudne zgodbe pri izbiri prireditelja svetovnega prvenstva 2018. Kot je znano, ga je dobila Rusija in četudi svojih objektov še zdaleč ni dokončala, prometne povezave pa niso tako preproste kot na Otoku, je s svojo kandidaturo gladko zmagala. Med 22 glasovi sta takrat le dva pripadla Angliji!

»Mar ni že napočil čas za zasuk? Ugled svetovne zveze je slab, možnosti za spremembe pa ni, dokler je na vrhu gospod Blatter,« je odkrito pred člani skupščine na kongresu dejal angleški delegat Gregory Dyke, nakar je bil v londonskem parlamentu še bolj oster Lord Triesman. Nekdanji predsednik angleške zveze je bil neposreden: »FIFA se obnaša kot mafijska družina!« V mislih je imel številna namigovanja o korupciji, spletkarjenju, ribolovu v kalnih vodah. A če bi ostalo zgolj pri obtožbah z Otoka, bi bil Blatterjev položaj še naprej trden. Pravzaprav pa se mu je med kongresom pred prvenstvom postavila nasproti domala vsa evropska srenja, med predstavniki vodilnih nogometnih nacij so tako nekaj puščic v Švicarjevi smeri izstrelili tudi Nemci in Nizozemci. Prvi mož nizozemske zveze Michael van Praag je tako prikimal stanovskemu kolegu in obenem zelo vplivnemu Wolfgangu Niersbachu, 63-letnemu funkcionarju iz Porenja. »V naslednjem letu se mora končati zgodba z 'večnim' Švicarjem,« sta dejala v en glas.

In Blatter? Kot ponavadi je prisluhnil kritikam, a si tudi mislil svoje. Brez ovinkarjenja je takoj vsem navzočim povedal, da bo tudi leta 2015 kandidiral za predsedniško vlogo v FIFA. Takrat bo štel 79 let in očitno bi šel po poti svojega predhodnika Joaa Havelanga, ki se je poslovil od predsednikovanja v 82. letu. »Vem, da se mi bo mandat iztekel čez slabo leto, maja 2015, a moja misija še ni končana,« je spregovoril navzočim na kongresu, dočakal glasen aplavz nekaterih, a seveda tudi jezne poglede prej omenjenih Evropejcev. »Kar naravnost vam bom povedal, skupaj bomo zgradili še močnejšo zvezo,« je odločno dejal in ovrgel tudi namige o konzervativnosti ter dejal, da bi v prihodnje tudi trenerjem rad omogočil oglede posnetkov spornih trenutkov ter na igrišče postavil dva glavna sodnika.

A Nemcev, Angležev, Nizozemcev in še koga ne more prepričati. Nekateri si resda želijo, da bi proti Švicarju prihodnje leto kandidiral francoski sosed Michel Platini. Obenem pa tudi njemu očitajo marsikaj. Niso šla namreč v pozabo njegova srečanja s predstavniki Katarja pred izbiro prireditelja SP 2022 ali pa z ukrajinskim predsednikom Viktorjem Janukovičem med kandidaturo evropskega vzhoda za prvenstvo stare celine.