Velenjčani nad Albance in črne oblake

Danes prvi tekmi 1. kola kvalifikacij za evropsko ligo. Velenjčani v Celju (20.00), Koprčani v Nikšiću (17.30).

Objavljeno
02. julij 2014 16.52
Olimpija-Rudar 1. 12. 2013
Gorazd Nejedly, šport
Gorazd Nejedly, šport

Ljubljana – Rudar in Luka Koper bosta danes od štirih slovenskih nogometnih klubov v evropskih klubskih tekmovanjih prva odprla sezono. V 1. kolu kvalifikacij za evropsko ligo bo Rudar v prvi tekmi v Celju gostil albanskega tekmeca Laçi, Luka Koper pa bo gostovala v Črni gori pri Čeliku.

Nad Rudarjem so se zgrnili črni oblaki, česar v nogometnem taboru še ne razkrivajo, toda kriza rudarjev v premogovniku pomeni tudi krizo nogometnega kluba, ki je tako rekoč del rudarskega kolektiva in glavnega pokrovitelja – Premogovnikov Velenje.

Odhodi igralcev in nič prihodov so zaznamovali prestopni rok, kar pa v primerjavi s sila neobetavnimi napovedmi za prihodnost ni glavna skrb trenerja Jerneja Javornika. Rajka Rotmana, Christiana Bubalovića, Matej Podlogarja (vsi so odšli) in kaznovanega Daliborja Radujka ter še nekaj časa poškodovanih Aleša Jeseničnika in Davida Kašnika bo še mogoče nadomestiti, za druge življenjsko bolj pomembne zadeve pa ...

»Trenutno je položaj tak, da smo brez vodij. Ampak podobno je v državi,« se je pridušal Javornik, ki bo poskušal nogometno barko peljati po nemirnih vodah čim dlje in čim bolje. Kljub težkim razmeram ima trener na voljo še kar spodobno zasedbo. »Manjka nam širina,« je priznal, toda za dvoboj, ki ga bo izpustil še poškodovani veteran Rusmir Dedić, ima začetno enajsterico. »Rozman, Klinar, Knezović, Bukšek, Krefl-Tolimir, Stjepanović, Črnič-Firer, Eeterović, Kocić,« je razkril v sistemu 4-3-3 enajst igralcev, ki bodo ob 20. uri začeli tekmo proti albanskemu tekmecu. Z njim, z načinom igre in posamezniki so se Velenjčani seznanili, kolikor se je le bilo mogoče.

Ne glede na vse so »rudarji« odločni v nameri, da si priigrajo ugoden izid. »Laçi je sila zahteven nasprotnik, a želje so jasne. Glavna je zmaga,« je dejal velenjski trener, ki obžaluje, da bodo gostitelji v Celju. »Tja smo morali iti zaradi praznika rudarjev, a je ta zaradi razmer zdaj odpadel. Raje bi igrali pred svojimi navijači.«

In še: »rudarjem« se splača potruditi. Preboj v 2. kolo zagotavlja novih 130.000 evrov. Prvo kolo je vredno 120.000 evrov.