Velik izziv za Kekovo Rijeko

Naši na tujem: Dinamo pred hrvaškim derbijem na boljšem.

Objavljeno
05. december 2014 20.13
Jernej Suhadolnik, šport
Jernej Suhadolnik, šport

Ljubljana – Roma, ManCity, Liverpool in še nekateri vidni evropski klubi bodo konec tedna igrali svoje tekme s »polovično močjo«, v torek in sredo jih čakajo ključne evropske bitke. Tudi Rijeka bo v četrtek iskala čudež v Sevilli, kljub temu pa zanjo prihaja tekma sezone danes, ko bo moštvo Matjaža Keka gostovalo v Zagrebu.

Dinamo in Rijeka bosta popoldne (15) igrala tekmo, ki bi lahko odločila celo boj za naslov hrvaškega prvaka. Zagrebčani imajo štiri točke več, zato bodo bolj sproščeni kot Rečani, bržčas bi sprejeli že remi, ki bi jim glede na ligo, kakršna je hrvaška – ko dva kluba močno izstopata –, pomenil ogromno.

»Na tekme z Dinamom me vežejo prijetni in slabi spomini. Gol sem mu zabil v superpokalu in reškem derbiju, tudi s Šerifom sem ga premagal, no, enkrat pa smo z Moldavci pošteno izgubili prav v Zagrebu,« je opisal svoje izkušnje z »modrimi« slovenski reprezentant Miral Samardžić. Jeseniški branilec je postal prvi igralec v zasedbi Matjaža Keka z doseženim golom v vseh štirih tekmovanjih, v katerih letos nastopajo Rečani (liga, pokal, evropska liga, superpokal), četudi je veliko tekem izpustil zaradi hude poškodbe stegenske mišice.

Odkar je Rijeko prevzel predsednik Damir Mišković, so »beli« izgubili le tri tekme od enajstih (3-4-4), Kekova ekipa pa je v treh bitkah za lovoriko osvojila dve. Kek želi narediti zgodovinski preboj v Evropi, toda hkrati ve, da bi pustil še večji pečat na Hrvaškem z morebitnim skalpom zagrebških favoritov, ki jih je enkrat že premagal v Maksimiru. Rijeka premore boljšo ekipo, Dinamo boljše posameznike, četudi na Hrvaškem govorijo le o Andreju Kramariću – nekoč nesojeni okrepitvi Zlatka Zahovića –, ki se bo podal v Anglijo za več kot deset milijonov evrov odškodnine.

Bomo videli, kako se bo razpletel derbi, v katerem bi lahko dočakala priložnost tako Samardžić kot Goran Cvijanović. To bo tudi najbolj zanimiva tekma konca tedna izbrancev selektorja Srečka Katanca, potem ko ne bo nič od slovenskega rivalstva na tekmi bundeslige med Kölnom in Augsburgom – po napovedi Kickerja naj bi namreč Mišo Brečko in Dominic Maroh začela tekmo na klopi, gostujoči napadalec Tim Matavž pa je poškodovan.