Velika priložnost za Firerja, Janžo in Rotmana

Srečko Katanec v drugem mandatu še ni aktiviral treh novincev.

Objavljeno
29. maj 2014 21.56
Jernej Suhadolnik, šport
Jernej Suhadolnik, šport

Ljubljana – Slovenska nogometna reprezentanca je včeraj zvečer že preizkusila travnate površine v Buenos Airesu, kjer se bo pripravljala za sredino prijateljsko tekmo z Urugvajem. Na zelenici so bili tudi vsi trije novinci, na katere bo računal selektor Srečko Katanec, fantje pa so navdušeni nad sprejemom staroselcev v reprezentanci.

»Že leta 2011, ko me je za eno akcijo, resda le za trening, poklical selektor Matjaž Kek, sem preživel lepo izkušnjo, saj so me fantje, ki sestavljajo okostje reprezentance tudi danes, zelo lepo sprejeli. Med seboj smo igrali tekmo in to je bilo zame zelo koristno,« se spominja Erik Janža, ki ga je Srečku Katancu za eno akcijo »posodil« selektor reprezentance U-21 Tomaž Kavčič. Nogometaš Domžal seveda načrtuje, da bi resno opozoril nase Katanca, morda tako močno, da se ne bi več vrnil med mlade reprezentante.

Aduti za levi bok ...

»Niti v sanjah si nisem predstavljal, da bi lahko dočakal selektorjev vpoklic za južnoameriško turnejo, zato sem zdaj toliko bolj motiviran. Katančev klic pomeni, da nisem zaman trdo treniral in se odrekal marsičemu,« je dodal levi bočni branilec, ki bo 21. junija dopolnil 21 let. Katanec naj bi ga preizkusil na levi strani, na kateri v zadnjih letih kraljuje Villarrealov nogometaš Bojan Jokić. Janža upa na kakšno minuto na štadionih v Montevideu in La Plati. »Nase ne bom vršil pritiska, toda poskušal bom narediti vtis na selektorja. Že to, da bi videl, kako igrajo največji svetovni zvezdniki, bo zame nagrada, če pa bom dočakal kakšno minuto, bom poskušal dokazati, da je v nogometu možno vse,« je dodal fant, ki je nogometno odrastel v selekcijah Mure.

... zvezno vrsto ...

Medtem ko Janža »ustreza« merilom za iskanje upov za prihodnost, pa sta druga novinca, ki ju je aktiviral Srečko Katanec, bolj izkušena. Rudarjeva nogometaša Rajko Rotman in Ivan Firer sodita med starejše igralce v slovenskem državnem prvenstvu, hkrati sta – zanimivo – dva od redkih reprezentantov iz SNL, ki v obdobju Srečka Katanca ne prihajata iz NK Maribor. Pa četudi je Rotman (25) rojeni Mariborčan in je za tamkajšnji klub celo igral vrsto let v mlajših selekcijah. »Drži, bil sem kapetan kadetske ekipe, v kateri so igrali tudi Armin Bačinović, Timotej Dodlek in Dejan Školnik. To je bila takrat zame velika čast,« se spominja Rotman, ki je Katanca opozoril nase z zanesljivo, brezkompromisno igro v zvezni vrsti. Po odpovedih Reneja Krhina, Valterja Birse in Kevina Kampla je bilo logično, da je selektor iskal rešitve v osrčju igre reprezentance.

»Zdaj vem, da nisem treniral zaman. Vsak, ki igra nogomet, sanja o tem, da bi nekoč igral tudi za reprezentanco,« je priznal Rotman, ki ga je pred tremi leti iz Aluminija v Rudar potegnil Bojan Prašnikar. Na zadnjih treningih reprezentance, tudi na sinočnjem v Buenos Airesu, je sodeloval predvsem z Jasminom Kurtićem in Alešem Mertljem.

... in napad

Še izkušenejši od klubskega soigralca je Ivan Firer (29), ki deluje bodisi med ofenzivnimi vezisti bodisi med krilnimi igralci. Dobro se znajde na obeh položajih. Še pred dvema letoma je bil član četrtoligaša Šmarja, naslednji teden pa si bo delil štadiona z Edinsonom Cavanijem, Diegom Forlanom in Lionelom Messijem. »Bil sem presenečen, če ne kar malce šokiran, hkrati pa neznansko vesel, ko sem izvedel za vabilo Srečka Katanca,« je priznal Firer, ki je v tej sezoni v majici Rudarja igral 34 prvenstvenih tekem – dve tekmi je izpustil le zaradi kartonov –, na katerih je zabil pet golov, največ doslej v eni sezoni.

Katanec je pri Firerju opazil, kaj najbolj ceni: dober skok (visok je 189 cm), nepopustljivost in sposobnost teka vseh 90 minut. »Uf, kaj bi dal, da bi dobil priložnost za igro! Zagrabil bi jo z obema rokama. Fantje so me lepo sprejeli, upam, da bo z mano zadovoljen tudi selektor. Vem, da proti Urugvaju in Argentini ne moremo igrati odprto, ali se 'nadigravati', kot rečemo v žargonu. Če pa se bomo postavili čvrsto, odločno in brez strahu, lahko zapustimo dober vtis, to pa je naš namen v Južni Ameriki. Če bom pri tem sodeloval še sam, toliko bolje,« je zrelo razmišljal Firer.