»Videli boste tekmovalno Makedonijo«

Vijolični zvezdnik in makedonski nogometni reprezentant Agim Ibraimi o Makedoniji in tudi Mariboru.

Objavljeno
21. marec 2016 23.11
Gorazd Nejedly
Gorazd Nejedly

Ljubljana – Pred tremi leti in pol je zabil gol, s katerim je spodnesel stolček tedanjemu slovenskemu selektorju Slaviši Stojanoviću. Že vrsto let je med najboljšimi v vijoličnem dresu. Agim Ibraimi, slovenski državljan albanskega rodu v dresu Makedonije, bo tudi v jutrišnji prijateljski tekmi Slovenije in Makedonije eden od osrednjih mož na koprski Bonifiki.

Sedemindvajsetletnik iz Tetova se je že z velikimi črkami zapisal v zgodovino slovenskega klubskega nogometa. Slovensko pot je začel pri Olimpiji, nadaljeval pri Nafti, pri Mariboru pa jo je spremenil v zgodbo o uspehu. Je eden od vodij evropskega Maribora in predvsem igralec s potezo več. Njegova levica preigrava, podaja in strelja, zapomnil si jo je nekdanji selektor in tudi dolgoletna slovenska št. 1 Samir Handanović.

Zadnji reprezentančni prijateljski dvoboj se je razpletel še s tretjo makedonsko zmago (3:2) v prav toliko medsebojnih tekmah. Od takrat nobena od jutrišnjih tekmic ni izpolnila načrtov, a na mednarodnem prizorišču ima Slovenija vendarle več uspehov in ugleda. Na lestvici Svetovne nogometne zveze je Slovenija kar 84 mest višje – 54. : 138.

»To je tisto, kar nas najbolj motivira. Vemo, da sodimo precej višje, da imamo kakovostno moštvo in želimo tudi napredovati. Novi selektor Igor Angelovski in vrnitev izkušenega Gorana Pandeva vlivata upanje, da se nam bo krivulja uspehov obrnila navzgor. Prvi je prinesel pozitivno energijo, drugi avtoriteto, znanje in bogate izkušnje. Močna Slovenija, kar je pokazala tudi v dodatnih kvalifikacijah proti Ukrajini, pa je lahko samo vzor in izziv,« je poudaril Ibraimi, ki ima v reprezentanci zvezdniški status, kar pa mu ne dopušča, da bi si lahko privoščil preračunljivost.

»Ne le jaz, tudi reprezentanca si ne sme privoščiti pristopa, kot da gre za »lahko« tekmo. Za nas mora biti vsak nastop tekmovalen, ker samo na takšen način lahko postanemo boljši in bolj samozavestni. Ne pričakujte, da bomo jutri zgolj prijatelji na igrišču, mi hočemo zmagati. Hočemo biti tekmovalna ekipa. Ne zadovoljujeta nas več lepa in kakovostna igra, ta ne prinaša točk. Zato moramo vsako tekmo igrati, kot da je ključna, da bo izid pozitiven. Lahko je tudi točka, pomembno je, da utrdimo tekmovalnost. Pomembna je tudi zaradi tega, ker imamo najtežjo kvalifikacijsko skupino za SP, kar pomeni, da moramo biti čim bolje pripravljeni za težke bitke,« je v bojevniškem slogu napovedal tekmo eden od najboljših tujcev v zgodovini SNL.

Ligaška bitka je v tej sezoni po dolgi mariborski prevladi izjemno zanimiva in razburljiva. Maribor že s tretjim trenerjem v sezoni napada izzivalko Olimpijo.

»Z Milaničem smo se hitro ujeli, dolgo se poznamo, zato nam ni bilo težko sprejeti njegovih zamisli. Ima nemško mentaliteto, vedno zahteva stoodstotno zbranost in maksimalen pristop. Saj veste, kako pravijo v Avstriji in Nemčiji, »gema, gema« (naprej, naprej), šprintati moram vso tekmo in prav nič počivati. To je njegovo vodilo, ki nam je že vlilo novo energijo,« je Agim predstavil novi stari Maribor. Toda Olimpija je nova in močnejša, kot je bila.

»Ni pa boljša. Naša prednost so izkušnje iz zmagovanja. V nogah imamo nešteto težkih tekem in vajeni smo jih obračati sebi v prid. Tega Olimpija nima. In nima močnega ter uigranega kolektiva. Tega se ne ustvari čez noč, zato sem prepričan, da bo prav naša moštvena moč odločilna v šampionski dvoboju,« nima pomislekov o tem, kdo bo prvi po 36. kolih. Potem pa? »Na vsak način imam še ambicije in željo, da se preizkusim v tujini. Igral sem že v Italiji in najraje bi spet igral tam. Ampak ne gledam tako daleč naprej. Ker se zavedam, da moram biti osredotočen na naslednjo tekmo. Najprej s Slovenijo, nato Bolgarijo, pa z Gorico ...,« je povedal ponosni lastnik slovenskega potnega lista.