genialni Messijev gol za še eno slavje Barcelone

Gol Lionela Messija proti Athleticu v finalu španskega pokala obnorel nogometni svet. Barcelona 27. pokalna zmagovalka.

Objavljeno
31. maj 2015 12.20
SOC/
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

Barcelona - Čeprav nogometaše Barcelone glavna tekma sezone čaka šele prihodnji teden v finalu lige prvakov proti Juventusu, so Katalonci že odlično ogreti. Prejšnji teden so proslavljali zmago v španskem prvenstvu, sinoči pa se po zmagi s 3:1 nad Athletic Bilbaom veselili še pokalne lovorike. Bodo prihodnji teden v Berlinu drugič v zgodovini osvojili trojček najprestižnejših naslovov?

Italijanskim prvakom se slabo piše, če bo Barca blestela kot sinoči proti baskovskemu moštvu. Glavni junak večera je bil kajpak Lionel Messi, navijače pa obnorel z golom za 1:0. Njegovo izjemno preigravanje, ko so za njim nemočno gledali Mikel Balenziaga, Mikel Rico in Benat Etxebarria, in težak strel tik ob vratnico so mnogi označili za eno njegovih največjih mojstrovin doslej.

V 74. minuti je nato Argentinec zadel še drugič in dosegel svoj 58. zadetek v sezoni. Tretji gol za Barco je dal Neymar, edinega za Athletic pa Iñaki Williams. »Messi je znova dokazal, da je najboljši na svetu, čeprav smo ga že vajeni v taki luči. Videl sem gol, a ponovno si ga bom ogledal,« je povedal trener Luis Enrique.


Athletic, ki že 31 let čaka na lovoriko, tudi tokrat ni imel veliko možnosti proti razigranim Kataloncem, ki so ob koncu sezone v vse boljši formi. »Že od začetka smo videli odlično Barcelono, vsi igralci so bili na visoki ravni. Žal mi je, da se je moral Athletic v zadnjih nekaj letih v finalu srečati s tako dobro Barco. Zaslužili bi si pokalni naslov, upam, da jim to čim prej uspe, to si zaslužijo tudi njegovi čudoviti navijači,« je prvi mož španskih prvakov povedal po obračunu, v uvodu katerega so tako Katalonci kot Baski izžvižgali špansko himno.

Trener Athletica je poraz športno priznal in se tudi sam priklonil Messijevi mojstrovini. »Njegov prvi gol je bil izjemen. Je igralec, ki najbolj zablesti prav v odločilnih trenutkih. Seveda tudi tokrat ni bilo nič drugače,« je o štirikratnemu dobitniku zlate žoge dejal Ernesto Valverde.

Barcelona je osvojila že 27. pokalno lovoriko, že tretjo v sedmih letih, prvič po letu 2011 že ima dva glavna španska naslova. To je po lanskem razočaranju, ko so z Gerardom Martinom ostali brez srebrnine, velik korak nazaj na stare tirnice, na katerih so zmagovali v času Pepa Guardiole.

Messi, Neymar in Luis Suarez so skupaj v tej sezoni zbrali kar 120 golov in najuspešnejši trojček v španski zgodovini po številu golov v eni sezoni. Rekord so doslej imeli Cristiano Ronaldo, Gonzalo Higuain in Karim Benzema, ki so v sezoni 2011/12 zabili 118 golov.

Sinoči je zadnjič na Camp Nouu zaigral Xavi Hernandez, ki po 17 letih zapušča Katalonce. S svojim 766. nastopom je postavil nov klubski rekord po številu tekem. Legendarni španski nogometaš je namesto besed slovesa po tekmi poklonil svojemu genialnemu soigralcu: »Le Messi je sposoben česa podobnega. Bilo mi je v čast igrati z najboljpim nogometašem na svetu.«