Bravo prek Gorice za beg od dna, Koper osvojil Sežano, poraz Olimpije

Maribor v 28. kolu slovenskega nogometnega prvenstva le do točke proti Radomljam, Celje ugnalo Domžale, Mura ustavila Olimpijo.
Fotografija: Nogometašem Bravo je precej odleglo po nedeljskem uspehu.  FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Odpri galerijo
Nogometašem Bravo je precej odleglo po nedeljskem uspehu.  FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

V nedeljskem nadaljevanju 28. kola Prve lige Telemach so nogometaši Brava dosegli prvo zmago po 6. novembru, nanjo so čakali kar 12 tekem. Vmes so se znašli v boju za obstanek, jim je pa zmaga proti neposredni tekmici Gorici z 2:1 dala dodatni zagon. Zadovoljni so bili tudi Koprčani, saj so v Sežani ugnali domači Tabor z 1:0, slabe volje pa so bili pri Olimpiji, ki je morala v gosteh z 1:2 priznati premoč Muri.

Derbi kroga med Muro in Olimpijo je postregel z zanimivo predstavo. Zmagala je Mura, ki je sicer nekaj časa igrala z igralcem manj, a zdržala v obrambi. Junak dvoboja je bil domači vratar Klemen Mihelak.

Ljubljančane je pri petem porazu v sezoni spet pokopala neučinkovitost. Imeli so precej več priložnosti od Mure. V prvem delu so dvakrat zadeli okvir vrat, v drugem pa zgrešili tudi najstrožjo kazen. Kljub porazu ima Olimpija še vedno varnih 15 točk prednosti pred Mariborom, Mura pa je ohranila stik z ekipami, ki se borijo za Evropo.

Olimpija je po uvodnem pritisku Mure že v 12. minuti prišla v prednost. Ivan Šarić je v kazenskem prostoru igral z roko, Var je na ogled posnetka poklical sodnika Alena Borošaka, ta pa je pokazal na belo točko. Najstrožjo kazen je izkoristil Mario Kvesić. Na odgovor Mure ni bilo treba dolgo čakati. Po lepi akciji s kota je žoga prišla do 17-letnega Nika Kasala, ki jo je s strelom od daleč poslal pod prečko. Ljubljanski vratar Matevž Vidovšek ni mogel preprečiti evrogola.

Zato pa je preprečil vodstvo Mure ali vsaj vnovični pregled Vara v 28. minuti, ko je akcijo začel Kasalo. Mirlind Daku je žogo podaljšal na drugo vratnico, Kai Cipot je bil sam pred ljubljanskim vratarjem, a ga ni premagal. Že kmalu zatem je imel srečo domači vratar, s strelom od daleč ga je že premagal David Sualehe, toda žoga je zadela vratnico, se odbila do Svita Sešlarja, ki pa ga je odbitek presenetil, tako da seni ustrezno odzval, žogo je poslal mimo gola. Dobro minuto pozneje se je še enkrat stresel okvir Murinih vrat, po protinapadu ga je zadel Kvesić, tokrat je odbito žogo Rui Pedro spravil v mrežo, a iz nedovoljenega položaja.

V 40. minuti je sledil popolni preobrat. Za Ljubljančane je bil spet usoden kot, potem ko je bil po njem v kazenskem prostoru najvišji Cipot, ki je ob levi vratnici poslal žogo za hrbet Vidovška. Olimpija si je že v prvi minuti nadaljevanja pripravila novo priložnost, po podaji Sešlarja je poskusil Kvesić, vendar je bil Mihelak na mestu. Le nekaj trenutkov pozneje pa so Ljubljančani po prekršku Srđana Kuzmića nad Kvesićem dobili še eno enajstmetrovko in še igralca več na igrišču, toda tokrat Kvesić strela z bele točke ni zadel, to pa že tretjič v zadnjem času.

Gostje v nadaljevanju niso izkoristili niti številčne premoči. Za to so imeli veliko priložnosti, toda Timi Max Elšnik dvakrat, Kvesić, Goran Milović jih niso izkoristili. V 83. minuti se je tudi izenačilo številčno stanje, saj si je rdeči karton prislužil tudi igralec gostov Agustin Doffo, ki je s prekrškom preprečil Dakuju, da bi po protinapadu sam prišel pred Vidovška. Kljub temu so imeli Ljubljančani v sodniškem podaljšku še eno veliko priložnost, po podaji Aldairja Mustafa Nukić ni uspel premagati Mihelaka.

Svetlin zadel za zmago

Derbi dna lestvice med Bravom in Gorico je imel dva različna polčasa. V prvem ni bilo veliko razburjenja, drugi pa se je začel z golom Gorice v 47. minuti. Po podaji Filipa Brekala iz prostega strela je z glavo dosegel vodilni zadetek Nejc Mevlja.

Trener Aleš Arnol (v ospredju levo) je popeljal Bravo do dragocene zmage nad Gorico. FOTO: Leon Vidic/Delo
Trener Aleš Arnol (v ospredju levo) je popeljal Bravo do dragocene zmage nad Gorico. FOTO: Leon Vidic/Delo

Če so v prejšnjem kolu vrtnice v Sežani zadržale prednost do konca, jim to v Ljubljani ni uspelo. Bravo je ponovil dobro igro iz drugega polčasa tekme med tednom proti Mariboru, za kar je bil tudi nagrajen. Za prvi gol rumene ekipe v 54. minuti ima veliko zaslug David Flakus Bosilj, ki je na desni strani kazenskega prostora lepo sprejel žogo, jo usmeril v sredino, kamor je pritekel Martin Kramarič in z močnim strelom poslal žogo pod prečko.

V 62. minuti bi Flakus Bosilj lahko tudi sam dosegel zadetek, toda njegovo napako je dve minuti pozneje popravil Tamar Svetlin, ki je bil natančen s strelom od daleč. Kramarič je s prostim strelom zadel vratnico, gostitelji pa so imeli še nekaj priložnosti, a se izid ni več spremenil.

Do točke z igralcem manj proti favoritu

Nogometaši Kalcerja Radomelj in Maribora so se v Domžalah v uvodni tekmi kola razšli z neodločenim izidom 1:1. Radomljani so kljub temu, da so tekmo končali z igralcem manj, prišli do pomembne točke v boju za obstanek proti favoriziranemu Mariboru.

Radomljani so dobro začeli tekmo in tudi zadeli v 10. minuti, ko je Samsondin Ouro žogo poslal za hrbet mariborske obrambe, tja je stekel Ester Sokler ter rutinirano dosegel svoj peti gol v tem letu in šestega v sezoni. Dotlej dokaj nerazpoloženi Štajerci so imeli v 14. minuti priložnost za izenačenje, vendar je Marko Tolić zgrešil prazen gol z vsega treh metrov.

Le Josip Iličić je za Maribor zadel v polno. FOTO: Aleksander Golob/FC Koper
Le Josip Iličić je za Maribor zadel v polno. FOTO: Aleksander Golob/FC Koper

Mariborčani so dvignili ritem, iskali izenačenje in ga dobili v 38. minuti. Takrat je Tolić preigral tri, štiri igralce Radomelj ter v osrčju kazenskega prostora našel Josipa Iličića, ki je iz prve žogo poslal pod prečko za 1:1. Zatem je moral Emil Velić, vratar Radomelj, nekajkrat posredovati, tudi pred tem v 37. minuti je dobil dvoboj ena na ena s prvim strelcem lige Žanom Vipotnikom. Tik pred koncem polčasa dobre podaje Ivana Brnića s prostega strela z desne strani ni uspelo v mrežo iz bližine potisniti nikomur od mariborskih soigralcev.

V 76. minuti pa so domači ostali z igralcem manj. Izključen je bil Gaber Dobrovoljc, ki je kot zadnji igralec, kot je dosodil sodnik po pregledu posnetka, naredil prekršek nad Vipotnikom na robu kazenskega prostora. Maribor je vse do konca pritiskal, Radomljani zavlačevali, na koncu pa so bili s točko slednji tudi bolj zadovoljni.

Usodna napaka Mulalića

Nogometaši Celja so v nadaljevanju kola premagali Domžale z 1:0. Oboji so v prvem polčasu igrali precej previdno, v drugem pa so Celjani kazali več želje po napadu in tudi zadeli po velikanski napaki vratarja Ajdina Mulalića. Ta napaka se je izkazala za usodno. Celje je namreč povedlo v 78. minuti s precej sreče. Gregor Bajde je v kazenskem prostoru prišel do strela, zadel enega od domžalskih branilcev, zdelo se je, da bo Mulalić z lahkoto ujel žogo, a jo je nekako zgrešil, ta pa se je odkotalila v mrežo.

Izidi, 28. kola:

sobota:

Kalcer Radomlje – Maribor 1:1 (Sokler 10.; Iličić 38.).

Celje – Domžale 1:0 (Bajde 78.)

nedelja:

Bravo – Gorica 2:1 (Kramarič 54., Svetlin 64.; Mevlja 47.)

CB24 Tabor Sežana – Koper 0:1 (Correia 32.)

Mura – Olimpija 2:1 (Kasalo 16., Cipot 40.; Kvesić 12. 11-m)

Preberite še:

Komentarji: